Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 23 Фев 2017, 02:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1493
Местожителство: Wallis and Futuna
Аз мисля,че постигнах един забележителен резултат в направата на кебапче....толкова пъти ходя до Бачлово и един път не съм ги опитал прехвалените им стоки...зимата обещавам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Кебапчето,което си спомням беше леко сурово в средата,много сочно и вкусно!Тук там се усещаше кимиона,щото не беше млян,а счукан...И при мой неуспешен опит,запитах човек знаещ и можещ/Бог да го прости/,човека каза на кг едро смляна кайма около 200-250 мл газирана вода,меси се,оставя се да втаса,пак се премиса и се пече на силна скара,по -точно печенето запечатва повьрхността,а вьтре си се термообработва материала...подправките -на вкус,като се самоотлепва от скарата и се подуе-наздраве :prost2:
И е кощунство на кебапче да се слага лук...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1493
Местожителство: Wallis and Futuna
Отлежава едно денонощие в хладилника на пласт не по-дебел от 6 см.

Премесва се пак, отлежава 5-6 часа и се оформят кебапчетата, като се полират с ръце, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1....ето този момент от рецептата на Kamenov не го бях изпълнил както трябва.,както и месене до припадък според колегата stefannankov. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 412
Таз година няма валеж и все сме на плажа през уикенда с децата, та не ми остава време да се върна към кулинарните свински щуротии с барбекюто. Заплюл съм си да се усъвършенствам в ливанската скара че тука има един Сандвич хаус много вкусно става, втора причина е че се усъвършенствах в рибата на жар - тунаки, чернокоп, паламуд и на кебапчетата все не им идва реда.
Някой да знае къде може да се намери зелен кориандър (листа и стебла)? че ми се налага да сея...
И да... за каймата , Наско, определено цаката му е бъркането, тогава виждаш как се желират мазнините с водата, не знам каква е химическата причина за това де..,но обяснението на онзи професор ми дойде в 10-ката...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Май 2014, 15:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 412
Ето една препратка за БДС стандарта за кебапчета и кюфтета Стара планина - http://babh.government.bg/uploads/File/stara_planina/US_02%202010%20Kebapche%20i%20Kufte_16_09.pdf


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 960
Местожителство: Плевен
Болна ми е тази тема.Имам няколко неуспешни опита за напраната на кебапчета.Голям мерак.Препрочитайки темата,Наско ми даде идея.Ще използвам бульон,но не от кокали а от уши,крака,ръце.Заради колагена.Пък каквото стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 12:58 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
за мен добрите кебапчета се получават от добра кайма -40%сланина и 60%свински джолан омесване със сол подправки и газирана вода ,зреене поне два дни на тънък слой в хладилник и печене на силно нагрята скара за предпочитане на дървени въглища.
трябва да се внимава при избора на месо разни замразявани и размразявани 20 годишни меса няма как да направят добри кебапчета.
човек трябва да има изграден вкус и да знае какво очаква от едно кебапче,кюфте ,пържола или каквото и да е ....месокомбинати продават на пръв поглед добри и сочни кебапчета но само на пръв поглед защото в тези продукти има 70% да не кажа и по силна дума подобрители овкосители ,които правят добър продукт за масовия потребител но всеки прави сам своят избор :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 13:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 960
Местожителство: Плевен
ika написа:
за мен добрите кебапчета се получават от добра кайма -40%сланина и 60%свински джолан омесване със сол подправки и газирана вода ,зреене поне два дни на тънък слой в хладилник и печене на силно нагрята скара за предпочитане на дървени въглища.

Де да беше толкова лесно.Вече си мисля,че ако има месо,кебапчета не стават.Но днес-утре ще опитам пак,за последен път и се предавам.Имам мляно месо,домашно,шаренко,преди малко купих четири свински крачета,вместо вода,бульонче.А крачетата на разсол :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1493
Местожителство: Wallis and Futuna
Месото ситно смляно и бъркане до припадък.
На другият ден пак така


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 960
Местожителство: Плевен
Шъ съ мъчъ! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 53
Местожителство: Аксаково - Варна
Вярно е това за бъркането, само че аз го правя с миксера с въртяща се купа и бъркалките за тесто за един час, докато си пия биричката и каймата е побеляла (в буквалният смисъл на думата). Ако не е побеляла още бъркане. После отлежаване и пак бъркане. :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2016, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 960
Местожителство: Плевен
Скучая и препрочитам темите.Макар,че темата е за кебапчета,писано е доста за кюфтета.От кебапчета се отказах.Да оспамя малко.Месенето му е майката.Не два пъти,много пъти по-много.Малко вода.Яйца само на кюфтетата за пържене.Хляб,не.Хляба е пълнеж,обем,не ми харесва идеята.Като фидето и ориза в супите.И в дробенето.Тук ще има спор :megagrin: Не е ни целта да се натъпчем,а да ни е вкусно.Освен обичайните подправки на кюфтетата за пържене слагам ситно нарязана червена чушка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2016, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2016, 14:14
Мнения: 8
Да се изкажа и аз. Освен всичко споменато за това, че каймата трябва да е мазничка и че се добавя вода около 10-15% от масата на месото, бъркането/омесването трябва да става при температура непревишаваща 12оС. За още по добър резултат при омесването може да се добавят 2-3гр./кг цитрати или фосфати, те ще задържат водата в каймата. Относно подправките добре е преди да се сложат в каймата да се загреят леко в тигана, след което да се счукат. С това ще се избегне замърсяването на каймата и евентуалното и вкисване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима