Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 11:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 231 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 17:01 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Нещо подобно съм ял в едно Харманлийско село.Беше нещо средно между сирене и кисело мляко, пълно в шишенца от мин.вода-500мл. сложени в една желязна касетка и пуснати в кладенеца.Вадят едно шишенце режат го отгоре изваждат съдържанието и го поръсват с мирудия и малко олио,аз дори и си го солих защото не беше солено.Беше направено от овче мляко в края на лятото а ние го ядохме ноември.Беше страхотно мезе!

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 18:26 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Нещо подобно съм консумирал в Рибарица Тетевенско,само че беше в доста по различен вариант,нещо средно между сирене и к.мляко,доста соленичко,пази се в мазе в пръстен съд - делва и тн. само ,че освен млекото,крочмача,сиринето или както там се казва беше ред такава смес ,ред диви гъби,и те осолени и в млякото,най интересното е че всичко заедно,се беше консервирало невероятно,и с тамошната отлежала местна сливова ракия от почти диви дребни сливи,брани на почти алпийска височина,еех.
Някой ако има инфо за подобна рецепта,бих бил много благодарен...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2011, 17:33 
Offline

Регистриран на: 23 Мар 2009, 22:38
Мнения: 87
svata65 написа:
falcon написа:
гледам че бая сте писали, някой да е споменал крокмача :respekt:

Какво е това?


Диалектно название на катък. http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1304.0
Това, което се продава по магазините няма нищо общо с него - нещо като цедено мляко с извара :warn:
А наистина домашен катък с печени червени капии е нещо божествено :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2011, 18:08 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Катъка и коркмача са различни неща май.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2011, 10:29 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Ще се обадя да питам баджанака как го правят това нещо и как му казват.Той тогава ми обясни ама нещо не запомних :datz: .Май ракията ми дойде по...............................слаба :megagrin: :megagrin: :megagrin:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 11:17 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Използване на цветарник в зимни условия :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 09:34 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Коркмач/ ахчакътък/ и катък са две различни неща. Първото се права от изварено овче мляко отлежало в глинена делва за допълнително намаляване на водното му съдържание , а катъкът е изцедено краве кисело мляко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2011, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
Май говорите за едно и също нещо ама ще се разберете накрая.
Бай Драгане,цеденото мляко си е цедено мляко,а катък и крокмач може да се прави от краве,от овче,биволско или козе мляко.Най-вече от гъсто овче /лятно/ мляко.Катъка ми е любимо мезе и ядене от детските ми години,когато баба ми редовно правеше /в глинена делва/ от овче мляко,затова съм запомнил и начина на приготвяне.
Проверих в нета как се приготвя крокмач и катък,сравних моята рецепта и извода ми е,че крайния резултат е един и същ,а названието му /крокмач,катък,ахча катък.../ зависи от региона на страната.А с какво ще се консумира с хляб,чушки,домати,краставици,ракия .... или чисто,зависи от традицията в региона или вкуса на консуматора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 14:40 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_1162802_5.jpg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
rosbal написа:


Приема се, обаче за вино.
За ракия някак си не ми се връзва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 21:22 
Offline

Регистриран на: 23 Мар 2009, 22:38
Мнения: 87
Концентратите се пият с тлъста мръвка, виното и бирата с леки, сушени или панета. Мазната мръвка обмазва стомаха със слой мазнина - така хем пиеш повече и не се напиваш, хем няма язви и такива ми ти дивотии ;) А салати и туршии съдържат много целулоза и само дразнят стомаха като предизвикват ускорено отделяне на стомашен сок, което е предпоставка за образуване на язви. Та, на това прасенце - кожичката със сланинката - за ракийца, а крехкото месце - за червеното винце. Казах :klugscheisser: :megagrin: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 22:44 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
това с целулозата и обмазването и язвите са градски легенди(и не само градски)...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 09:03 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Интересно мнение на колегата! Важното е да пиеш повече , без да се напиваш....А аз търся мезе за да ми е кеф.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 09:25 
Offline

Регистриран на: 23 Мар 2009, 22:38
Мнения: 87
ilu6a написа:
това с целулозата и обмазването и язвите са градски легенди(и не само градски)...


Питай ченгета, на които се налага да пият при изпълнение на задачи и да са трезви като краставичка - преди това се наливат с олио или зехтин. Прави филм по стената на стомаха и си фиркай на воля. Само ако се разкъса този филм обмазващ стената става страшно - язвата е гарантирана :(
А за целулозата - питай лекари несофиянци :megagrin: Това е единствената храна, която както влиза, така си излиза от човека :lachtot: И дразни тракта, та знае ли се :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2011, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
@Justy :
Това за олиото и зехтина е вярно, обаче не е приятно.
И пак ще ти кажа - някак си не се виждам да пия уиски със сланина и чесън :)
Виж, ракия със сланина, топъл хляб и чесън - става , даже много става. Жалко само за тези дето после ще "комуникират" с тебе :lol:
Аз това прасенце от картинката го виждам така :
докато се пече , вместо да го чакаме - удряме по една ракия с кисело зеле с олио и червен пипер.
Няколко пъти ...
После го почваме с червено вино или бира. А ако сме в настроение за "терминиране" - накрая разменяме виното с бирата :lachtot:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 231 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: diavolitia и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима