Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 231 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Май 2013, 23:57 
Offline

Регистриран на: 27 Май 2013, 23:49
Мнения: 1
Малко късно се включвам в темата,понеже съм прясно регистриран,но...
Някой пробвал ли е със свински уши,леко заварени,после на скара или фурна,поляти с оцет и чесън,и малко соев сос...просто е СУПЕР.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 01:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 232
Аве колеги имам си аз едно питане за мезетата за ракия.Преди известно време размишлявах по темата та тогава ме осени че : Има ли мезе което да не СТАВА за ракия? аз лично НЕ СЕ СЕТИХ за такова.
Та вашето мнение какво е ?

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 08:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ми по принцип разни там брускети и други тестени хрупкави изделия не вървят с ракия, макар че при липса на друго и те ще минат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2013, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2013, 15:33
Мнения: 10
Туко що одрана и изчистена от мазничко и всичко свинска кожичка тънка със солчица !

_________________
Ако минеш на диета и се откажеш от пиене, за две седмици ще изгубиш четиринадесет дни. - Джо Луис.

Може да си разочарован ако не успееш, но си обречен ако не опиташ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Като националист и традиционалист(Моля не ме свързвайте с Болен Сидеров). Държа си на нашенското. обилни тежки салати овчарска,шопска зеле таратор ...... кьопоолу.. Няма да ставам банален да ги изписвам всичките. Лично на мен супата не ми влиза като мезе нещо. Естествено като произходим от това че ракийката е аператив , после щеима винце или бира , а може и двете ще се заблажи достойно. Е поне аз така го правя де. Ама както е казал Алеко "Разни хора рани идеали"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 23:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
mirix написа:
. Естествено като произходим от това че ракийката е аператив , после щеима винце или бира , а може и двете ще се заблажи достойно. Е поне аз така го правя де. Ама както е казал Алеко "Разни хора рани идеали"

Ето това винаги ме е учудвало...какво ще разбереш от виното след като си пил ракия...-ами абсолютно нищо,просто няма как да усетиш нищо от виното ...освен тръпчивост и киселаж...примерно Асеновградски мавруд е ярък пример...
Напитките с висок алкохолен градус са дижастив като цяло...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 23:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
ilu6a написа:
...Напитките с висок алкохолен градус са дижастив като цяло...

ilu6a, абсолютно си прав и е така в цял свят...ама не и в БГ, както и всичко останало е наопаки. Попитали кучето защо му са м.дурите отзад, а то отговорило - кое ми е наред, че и те да са отпред :lol:
Традиции - ракийка със салатка, класика :). Макар, че белите хора започват с по-леко и завършват с дижестив. Един авер отказа ракията. Започва си с вино и салата и твърди, че му е вкусно. Значи не е невъзможно и българинът да промени навиците си. Но...една от благинките на алкохола е да тушира стреса, може би затова българинът бърза да посегне първо към ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 00:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
сбъркал съм...дижЕстив се пише вярно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А защо всички северни народи пият на екс ?
Щото пият предимно водка- подобни питиета, които нямат аромат.
Балканците, пием бавно и с мезе,поради именно плодовия характер на ракията.
Видя ли на масата салата или туршия зимата - ракията сама излиза от хладилника.
Що тъй ... Не знам :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 22:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
victoryvt написа:
Видя ли на масата салата или туршия зимата - ракията сама излиза от хладилника.
Що тъй ... Не знам :)

Кои народи бре?
Що тъй-ами защото не са ти сложили на масата първо някои леко миризливи сирена със сушени смокини,кайсии,стафиди (ако щеш и сладко със сирене)и чаша от твоето мерло...а после си минавай плавно към киселочите и дестилатите. Уверявам те ,че прехода ще е дълъг и далеч по-приятен отколкото да си изсилиш сетивата с ракията направо...а да и с киселочите :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Както пишеше нейде не искаме акъл от народи които се напиват с бира а ние с бира изтрезняваме.
Лошо няма всичко е въпрос на навик. Макар че имам рода във франция , е па не мога им свикна на апеатива шампанско със сирена и франзела.
Имаме си традиции салатка с ракийка. Който иска да си почва с винцето. Аз не съм голям пияч, но даже напоследък избягвам ракийката а си правя мастичка. Жуля си я със сезонни салати , зимъска с трушийка. После иде ред на :prost: биричката. Е па кво му требе на човек за здрав и спокоен сън:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз откакто взех да не се напивам вечер спрях да хъркам. Не знам за какъв здрав и спокоен съм говориш?

Под напиване нямам предвид свинско напиване, а колкото да стана веселяк. От 150 грама твърд алкохол нагоре. А хъркането е правопропорционално на изпитото количество.

Вярно,че спрях и цигарите от почти 2 години, но хъркането спира само ако спра алкохола.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 481
Местожителство: Варна
Традицията е хубаво нещо и трябва да се уважава! Българинът си е свързан с ракията и салатката, а зимата трушийка (аз лично зимъска съм на майонезени мезета) пожизнено. А пък после винце, бира или кой каквото иска. НО!!! Пак това наше "НО". Ще помоля наборите (аз съм набор 58) пък и по-зрелите, да си спомнят за ракиените сервизи на нашите бащи, че и дядовци. Колко им бяха големи чашките? Май нямаха 50 грама. А тези за греяната порцелановите бяха и по-малки от 25 грама. Та по ония години (баща ми е 31-ви, а дядо ми беше 06-ти) по колко декара или ара лозя са стопанисвали хорицата? Говоря за средно-статистическия българин. Като добавим, че и захарта е била кът даже лукс, и никой не си е помислял да я слага в джибри. Та по колко вино и ракия са вадили хорицата на сезон? Според мен от там е израза: "По една ракийка и по едно винце да ударим." Сега се научихме от малко материал да вадим много ракия., и аперитива ни е доста дълъг. Така че, ако ще пиете ракия, пийте ракия. Ако ще пиете вино, пийте вино. Не може след половин кило ракия да пием вино и да казваме колко е хубаво. Тогава и оцет угасен с хлебна сода да ни сипя пак ще кажем, че е превъзходно вино. Така, че ако вечерта е тръгнала на хубава ракия и сте пийнали доста не вадете хубаво вино (от15-20 и нагоре лева бутилката). Никой няма да оцени какво е пил.


Последна промяна Жоро на 02 Сеп 2013, 08:09, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Жоро не само че ги помня но ги имам тия чашки :lol: .
Само че за днешните юнаци за като бижута само да ги гледат иначе ако ги ползват могат да ги глътнат.
Най вече се ползваха за свинско погребение след като се опърли прасето се полива и се завива с черга да омекне кожата и идва момента на греяната ракийка с малките чашки и т.н. .
Илия си е прав но ние си знаем своето първо ракия а после другото.
Култура трябва и на хранене и на пиене и на всякъде ама е кът и тя като парите!
Я наздраве на всички!!!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 11:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
25грамови :D за съжаление ми останаха само четери :cry:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 231 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима