Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 231 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2009, 20:15 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
Георги Иванов написа:
Сега се правят разни зимнини,и който има възможност пали огън за да завари бурканите.Е точно този момент чакам да стане жарта.Пека пипер,едри домати,патладжан и лук.След като истинат се почистват и се нарязва носи олио и оцет,задължително и малко чесън,може и маслинки за цвят.През това време са се опекли и свинските сърца,е това мезе обичам за ракийката.Ха наздраве.Изображение

Хей хора!
Какви са тези мнения бе?
От памтивека у нас от старите люде е наложено ракията да се пие с мезе от зеленчуци, а виното с с мезе от месо.
Според Вас защо е така? Старците не са знаели какво да пият и ядат? Според мен нищо такова няма! Старите по емпиричен път са установили, че чрез тези комбинации най добре се възприемат отделните вкусови усещания.И никой от тях не е мислил как да се напие по лесно, или как алкохола да го хване по бързо!
За това през лятото ракията се пие с мезе салата! През зимата се пие с туршия. Грях му на душата който каже, че по друг начин е по-добре!
Вино се пие през зимата и то с мезе от месо. Вкусовете се комбинират.
Ако се опитаме да пием по руски - представете си какъв ще е резултата! Нищо лошо към руснаците! Но според мен начина на пиене на концентриран алкохол, наложен от бившите "мужики" води единствмено до бързо напиване, забравяне на дневните проблеми, но не дава бъзможност за свободно общуване и обмен на полезни идеи.
С уважение Петко!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 03:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:44
Мнения: 3
Евала Петко.Аз ракията я пия с домати по възможност от село,щото другите са ми като ябълки и нямат никакъв вкус.Зимата с туршиика както каза ти.А есента с зеле и моркови.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 16:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2009, 14:57
Мнения: 16
Едно от мезетата които правя и обичам с ракията е т.н от мен "бъркоч".1кг.извара,0.5кг.майонеза,0.3 кг. едро натрошено сирене, 1с.л шарена сол с повече самардала, 1-2 глави чесън прекаран през пресата,малко зехтин или олио и сока на два лимона. :2thumbs: Това е зимното,а лятната, домати с много босиляк, мастиката с таратор.

_________________
Не си пиян, ако можеш да лежиш на пода без да се държиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2009, 13:23 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
В момента пия ракия (джанкова) с мезе - трушия от морков, зелен домат и карфиол. Направо върви супер. Към трушията е добавен зехтин. :saufen:

Просто добрата домашна ракия е класа над ракиите, които могат да се купят от магазина. Много по-силен вкус има, градусът е по-висок... Наздраве!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2009, 15:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
ихаа жоро чак ми се допи ракия.. Тая вечер ще препиша 1:1 :megagrin: и без тва ще разреждам грозданката с вода та да я дегостирам :) Наздравичката дружина !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2009, 10:44 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Приятелите - това е най-доброто мезе. Другото е компромис .
Някъде писах. От октомври , в ловната хижа , от петък към 17 ч. до неделя 17ч, без жени, мезета - каквото душа ти сака, печката бумти, камината също,виното е общо -към 300л., ракия всеки носи.......
Едва чакам да стане 15ч. Кучето в колата , пушката , торбата-естествено пълна, към 16 ч съм първи и почвам да подготвям масата. Ох почвам да преглъщам на сухо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2009, 21:10 
Offline

Регистриран на: 21 Ное 2009, 13:36
Мнения: 16
Есега в петък бях на сабиране така банкет , че на масата в ресторанта поръчахме 5-6 бутилки Пещерска отлежала абе да ви кажа шопска салатка , с гъбки добре върви и някаква луканка или сушеница нарязанка пак става .. Също и с млечна салатка си върви ракийката . Работата е да има ракия пък мезето квото има :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2009, 19:57 
Offline

Регистриран на: 12 Дек 2009, 14:08
Мнения: 6
За мен най-добрият вариянт винаги е "шопската салата", ама с много печени чушки вътре. Може и "Млечна салата", "Царска трушия" и т.н., но те са компромис. Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2010, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Мар 2010, 06:06
Мнения: 3
Тънки мезета,за добри питиета-иначе,ракийката си я пийвам и с овчи курбан! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2010, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Ще подкрепя бай Драган и най доброто мезе да ти сложат сам не се пие,то си е чисто пиянство.Когато има приятел или приятели добър лаф-моабет може и с гола водица да се пие.Иначе може да се пие с айрян, таратор,всички разновидности на зеленчукови салати та да се стигне до тежки мезета подходящи за вино.
Абе с каво не сме я пили с локум бисквити,солети най новото бе с зайо-байо царевични пръчици.
Но като най добро си спомням с пуешка чорба .Една чорба една ракия и така няколко пъти и после бях дядо мраз подаръци раздавах.От тия писаници взе че ми се допи що ли да не си налея една за ваше здраве!
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2010, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Малко отклонение по темата може да ви се стори смешно но пробваите пуканки за микровълнова с червено вино направо е върхъ.
Също така с вино вървят печени орехи. :prost: :arrow: :sauf: :arrow: :saufen: :arrow: :sleep: :arrow: :muede:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2010, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Мар 2010, 20:03
Мнения: 1
Местожителство: бяла слатина
Аз, като нов във форума , да се изкажа малко ! За мен, идеалното мезе за ракията е комбинирана порция от месо и зеленчуци ! Не пия много , нито често , но като пийвам с приятели, предпочитам изложената вече комбинация ! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2010, 20:56 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2009, 11:29
Мнения: 56
Местожителство: Lovech
здравеите. на морето чух за една салата. салата слънце ведна голяма чиния се слагат 10 кюфтета по средата , а по краи тях се нареждат 20 кебапчета аз лично пия ракия само със зеленчуци


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2010, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Е да кажа едно мн. старо мезе , отдавна не се яде...
За вино беше мисля , аз тогава бях малък , не пиех :)
Прясна риба - уклей , или тлъст шаран се осолява и се суши на сянка ...
От шараните капеше масло цяла година ...
просто се къса от низата , и се препича на печка на дърва да омекне.
Иначе беше твърдо като дърво .

При ненадейни гости се прави това + една кофа 10л , или калайдисан котел с вино :D

Помня и една рецепта предавана от Римско -Тракийско време-

Едри блатни миди (2 чувала ) :D варят се , изкормват се , връщат се в черупките + лук , чушка и доматче , и се пекат/ задушават на жар .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2010, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
emil emilov написа:
Едри блатни миди (2 чувала ) :D варят се , изкормват се , връщат се в черупките + лук , чушка и доматче , и се пекат/ задушават на жар .

Емо това звучи доста гадно, сигурно е специалитета на Шрек :hot2:
Но рецептата ще стане доста добра с морски миди. :megagrin:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 231 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Hubavelko63, ivan4o, krasy7, msergiev, vnnaidenov и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима