Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 231 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2010, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Blatnite са не по- лоши от морските , голями са колкото длан и дебели 2 пръста , така сварена в черупката , затворена , вързана с тел е малка порцийка :)

То бяха чисти блата , там имаше лин и щуки .( и хиляди пиявици по 1 педя , ти ловиш миди , пиявиците ловят теб :) )
Може би и морските стват така , но са 4-5 пъти по- малки , и имат малко месо . Не знам .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2010, 07:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За такива миди само съм чувал от дядото на кръсницата, имало ги в р. Камчия но отдавна са изчезнали.
То май и морските са наизчезване около Варна, ама има едно място където могата да се берът още, нос Галата от северната страна, от фара на Галата се слиза 200 стъпала надолу там е хижа Романтика, мястото съчетава дива природа и прекрасната гледка към град Варна. Фен съм на този плаж но на лято ходя 3-4 пъти защото тези стъпала бая изморяват, особено на връщане като си се напекъл на слънцето и водата те е изсмукала. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2010, 12:47 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз имам горчив опит от викане на боата с миди и ракия. Хич не препоръчвам това за мезе на ракия... Просто мидите (и гъбите например) са много тежка храна. Иначе е супер с биричка или безалкохолно.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2010, 18:54 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравейте колеги!!!
Да ви кажа то ракията върви със всичко,стига да има добра компания .Аз навремето работих във птицеферма и като нов работник трябваше да почерпя.Те колегите не бяха много капризни,беше и зимно време и като разтвориха няколко бульона във вряща вода ги застроиха със десетина жълтъка и малко оцет,наливат в чашато горещия бульон поръсват със черен пипер и ха наздраве.Това за зимата ,а за лятото земахме един картон със яйца и го слагахме във една желязна кофа,кофата я слагахме под чешмата и пускахме само горещата вода,имахме три бойлера по 80 литра,и тръгваш да работиш.Като се върнеш след час -два яйцата са сварени но не твърди а рохки и плюс това и са се охладили :megagrin: .Режеш ги с ножа и със лъжица ги слагаш в тава ,върху тях пресен лук или чесън олио и оцет.Това беше през социализма :megagrin:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2010, 16:41 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Сега е времето на охлювите.Те също стават за мезе.Днес ходих да събера,но излязох късно и нищо не намерих.Тук около мен има едни места ,направо вървиш по охлюви,но трябва да вали и да пече слънце,тогава излизат най-много.Ако някой има рецепта за приготвяне на охлюви нека да я сподели.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2010, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
svata65 написа:
Сега е времето на охлювите.Те също стават за мезе.Днес ходих да събера,но излязох късно и нищо не намерих.Тук около мен има едни места ,направо вървиш по охлюви,но трябва да вали и да пече слънце,тогава излизат най-много.Ако някой има рецепта за приготвяне на охлюви нека да я сподели.


Здравей колега,ето и една от моите рецепти.



* 300 г почистени сварени охлюви

За панировката:

* щипка захар, щипка черен пипер
* галета
* 3 бр. яйца
* прясно мляко(колкото суха смес е приготвена,зависи от количеството охлюви)

За маринатата:

* 3 с.л. соев сос
* 1 ч.л. оцет
* щипка захар

За пържене:
масло(краве) или олио.

Изчистените и измити охлюви престояват в маринатата около 2 часа. Сухата част от панировката се обърква добре, а яйцата и млякото се смесват. След като охлювите се извадят от маринатата и се отцедят, се овалват първо в панировката, после в яйцата и млякото и пак в панировката (един по един). Пържат се в силно загрятото масло (олио).

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2010, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
Колега забравих да поясня,може и да знаеш но както се казва "Аз да кажа" ;) След като събереш охлювите ги слагаш в една тенджера или кофа и ги затваряш с капак който затискаш(иначе ще има голямо гонене докато ги прибереш отново) и ги оставяш 24ч. да се очистят от храната.След това ги вариш около 1.5ч в подсолена вода.После с една вилица вадиш охлюва от черупката и отделяш само мускула.След тази операция измиваш месцето с много сол и студена вода и готвиш.Приятен апетит и наздраве :prost:

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2010, 18:45 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Благодаря за рецептата!!!
Ще я пробвам като събера охлюви.До сега не съм ял панирани.За това че стоят 24 часа гладни и в затворена тенджера знам.Аз дори след тенджерата ги слагам във вода +една две шепи сол,така те си пускат лигите и ги измивам хубаво,после ги варя в подсолена вода.То само аз си ги ям в къщи и затова сам си ги приготвям.Благодаря още веднъж за рецептата! :prost: :prost:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2010, 04:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2009, 10:55
Мнения: 16
Местожителство: София
+1 За панираните охлюви , много добро нещо са . :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2010, 14:02 
Offline

Регистриран на: 24 Юни 2010, 14:50
Мнения: 14
Всяко мезе е хубаво!Аз лично предпочитам хубава салатка,но и на нещо с животински произход не отказвам.Най-важни са според мен хубавата ракия и добрата компания :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2010, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
dimitar_dv написа:
Всяко мезе е хубаво!Аз лично предпочитам хубава салатка,но и на нещо с животински произход не отказвам.Най-важни са според мен хубавата ракия и добрата компания :)


А бих добавил и благата приказка. ;)

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2010, 17:02 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2010, 21:10
Мнения: 23
Местожителство: ловеч
понеже съм нов във форума ще понеса критики относно написаното по-долу. на една разпивка с кръсниците ракийката вървеше много добре но аз си я пия ссводичка и кръсничката стана на такси да тича за вода и ми вика да взема да ти налея едно шише ,че по лесно. вади шишето от хладилника и да него друго с ....боза.на майтап ми вика искаш ли бозичка за мезе а пък аз я гледам като пребозало теле и си викам май се е.....т с мен. да а ма не .глътка ракийка и глътка боза е невероятна комбинация. на който му кажа после си мисли че го бъзикам но само той незнае какво изпуска. наздраве на всички. :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2010, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Само баничките са ти липсвали...,иначе аз пък бирата я пия с толумбички,много върви!!ха наздраве на всички!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2010, 21:33 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравейте!!!
Във моето село турците пият бира със обикновенни вафли.Аз съм пробвал и върви ,особенно когато сядаш за бързо ,само за една бира.А моят дядо ми разправя един лаф за едни гости дето не искали да си ходят и домакина за да ги накара да си тръгнат извадил за мезе на виното кисело мляко.Тогава единия казал : е това е мезето за виното :lol: :lol: :lol: :lachtot: :lachtot: :lachtot:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2010, 23:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5804
Местожителство: София
ми турци...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 231 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима