Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Май 2011, 07:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Май 2011, 22:50
Мнения: 6
Необходими продукти:
свинско крехко месце,шарена сланинка около 150-200 гр, свински мехур накиснат във вода,сол и оцет, пасиран чесън, чашка сухо бяло винце
Подправки: черен пипер на вкус, кимион 1 чаена лъжичка смлян,мерудия, червен пипер, по желание счукан/смлян/ чимен,
Начин на приготвяне:
Свинското нарязваме на дребни кубчета.Също така и сланинката.Слагаме я в кърпа на прохладно ясто да се позасуши за няколко часа.Смесваме месцето и сланинката и поръсваме с подправките.Прибираме на студено в хладилника поне за 12 ч.Отцеждаме мехура от водата и отново старателно го измиваме.Подсушаваме с мека домакинска кърпа и напълваме с месцето което по желание можем да накълцаме със сатърчето.Добавяме и сланинката , която нарязваме на по дребни парченца.Връзваме мехура и слагаме в съд с 1 л вода+150 гр морска сол.Така престоява 1 седмица.Отцеждаме и овалваме в смес от червен пипер/лютив или сладък/,чимен, пасиран чесън и чашка сухо бяло вино.Сушим на проветриво място 10-15 дни далеч от любопитните погледи на разни "доброжелатели", домашни любимци и др подобни.
След изсъхването на продукта нататък е лесно.Вземаме остър нож и една дъска, обръщаме се гърбом като преди това се оглеждаме да няма "съгледвачи"и си резваме парченце .За проявения от нас майсторлък си сипваме едно питие и си казваме :prost:

_________________
Никак не ми се пие ракия при това с мезе.А трябва!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2011, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Това е нещо като домашна саздърма само където дафиновият лист отсъства ;) И принципно пълнежът на саздърмата минава топлинна обработка при теб няма. Под мехур имаш предвид стомах ? Обръщаш ли го с външното навън ?

Благодаря за рецептата ! :)
:prost:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
И на мен не ми е ясно за мехура :?: мисля че това е пикочния мехур иначе на стомаха му казват шкембе,или баба а другаде пълнения с кожички месце и т.н. + подправки свински стомах го наричат "дядо".
Не е лошо мезето стига да има кои да го направи :) .
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Аз открих една рецепта за "Македонски дядо". Аналогична на тази рецепта с единствената разликата че пропорцията е за килограм свинско месо (плънка)- 25 г. сол, 6г. едро счукан черен пипер, 4г. бахар, 8 г. кимион + счукан чесън на вкус. Пълнят "овчи стомаси" . След като го напълнят го дупчат тоа стомах и го минават с точилката докато съхне. Т.е. да е сплескано.
Та тва ме навежда на мисълта че няма нищо общо със саздърмата .
И принципно се надявам да е стомах а не мехур :megagrin:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 20:42 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Върл противник съм на 25 грама СОЛ за 1000 грама мИсо.
Слагайте 20 гр.сол за 1000 гр.мИсо.
Ако можете и 19,5 е още по добре, но трябва да се наблюдава.
НиЙ не сме прозводители за публиката, че да слагаме 25/1000 за да се презастраховаме,.
Дано ме разбрахте кво Ви казах, щото ако не сте след 10-15 години ще ви тръшнат инфаркти и инсулти, поради слаба ВОЛЯ.
Запомнете = максимум 20 грама сол на килограм месо !!!
Духът командва тялото , а не обратно.
Не здравото тяло прави здравия дух, а обратно =
Здравия дух прави здравото тяло !!!

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Това е няква рецепта от няква архаична книга .
Иначе благодаря за съвета..

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2011, 16:57 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравейте!!!
Подобно нещо приготвя моят баща,но му казваме "Бабичка".Приготвя го по следния начин:Вземаме стомаха на прасето и отрязваме хранопровода на 2-3 см от пилора/входа на стомаха/,а изхода на 5-6см.Измиваме го много добре на течаща вода както вътре така и външо.После,това го правя аз,започвам да разтварям със пръсти входа на стомаха,леко полеко входа се отпуска и когато дупката стане толкова голяма че да ми влиза ръката спирам.Обръщам го обратно и го измивам със сол и малко брашно/брашното играе ролята на абразив за сваляне на вътрешната слузеста обвивка която се казва лигавица/.Оставям го в съд покрит със сол.Взема се шарено месо ,от плешса или врат и се кълца на по -едри парчета.Осолява се и се слагат само чубрица ,черен пипер на прах и сухи люти чушки нарязани на по-едри парчета.Така овкусеното месао го слагаме в дървено корито,Ние му казваме нощува,и престоява на хладно 48 часа ,през това време баща ми го бърка 5-6 пъти.Така вече озрялото месо го пълни в стомаха на прасето през входа.Както е обърнат стомаха се имива от солта,изхода се завръзва със здрав конец и се обръща в нормалния му вид,така възела остава от вътре и започва пълненето.Пълни се с месото ,но трябва да е много плътно ,да няма въздух между парченцата месо.Така напълнения стомах се зашива и върху самия шев се лепи едно парче черво,така че да покрива по няколко сантиметра шева от страни.Идеята е да няма излишен въздух.Вече напълнения стомах се слага на един дрянов чатал и чатала се връззва отгоре ,или може да се върже между две дъски.Така виси от декември до март- април.Ориентировъчно един преден бут се събира точно в стомаха на прасето което е заклано.Това се прави на село откакто се помня.Месото може да се яде за мезе а може и да се готви .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 44
Местожителство: Бургас
Да поставим начало на новия сезон. Кайма за дядо само, че в обвивка за суджук. Да видим какво ще стане. А нарязаното е от миналия сезон.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Значи... бабека си е в стомаха, кървавицата е в дебелото черво. Дядото си е баш у пикочния мехур и е най-хубавото от трите понеже си е само чисто месце. Аз дядо ми затова го уважавах, бог да го прости. Няма смисъл от месни заготовки, месо и пр. дето мога да си го купя прясно по 6-7 лв. килото. От едно прасе има най-много смисъл като си направиш продукти дето на магазина са по над 20 лв. килото. И те така кървавица, бабек, дедо правехме, суджук задължително поне 30-40 кг, рибиците на филе, ако много ни се иска има и от задния бут един мускул дето става хубав на филе и остатъка вече на буркани и във фризера.. То сега ако бях на тоз акъл и цял заден бут как пека аз 6 ч на голямото барбекю.. тексас лоу енд слоу смоуки стайл... хептен нямаше да остава за буркани.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
Цитат:
Няма смисъл от месни заготовки, месо и пр. дето мога да си го купя прясно по 6-7 лв. килото.

Е как да няма? А има ли смисъл от кисело зеле, като можеш да си го купиш за 50-60 ст. прясно?

Цитат:
То сега ако бях на тоз акъл и цял заден бут как пека аз 6 ч на голямото барбекю.. тексас лоу енд слоу смоуки стайл...

Е, явно си в други дименсии... Сакън за гроздова пък да не стане дума :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 44
Местожителство: Бургас
По напреданлия стадий на по предния пост :)
Още две седмици и са готови.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 44
Местожителство: Бургас
Днес дегустирах. Перфектно. За три седмици.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 07:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 44
Местожителство: Бургас
Прикачени файлове:
20161201_070232-1008x756.jpg
Новия сезон е открит :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 201
Местожителство: zimbabwe
цар си колега! :respekt:
гледай само да не ги докопа някой гларус... :megagrin: :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2016, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Прикачени файлове:
Снимка0164.jpg
И аз си правя някакви опити за бабек,но месото го напълних в черва,едно шкемба ще събере 5-6 кг. месо,а не знам какво л...о ще из.... :) Забравих чесън :datz:
П.П. Пресуших си пастърмичката,за 4-5 дни в този вятър стана на подметка.Добре че утре изкарвам пак.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима