Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Май 2017, 03:27 Дата и час: 27 Май 2017, 03:27

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2016, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 806
Прикачени файлове:
150-l-pot-still-copper-sieve-tray.jpg
150-l-pot-still-copper-sieve-tray.jpg [ 10.02 KiB | Прегледано 436 пъти ]
Купувам медна ламарина. Кръг с диаметър 75 см. и дебелина 2-3 мм.Може и два полумесеца със същият размер.Абе.....мисла да сътворя подобно на снимката нещо,та ако някой има изостанали медни тенекета пишете на лични.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2016, 20:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 806
Круши имам да изварявам и то за първи път.....айде побързайте,де......вилямова ми се допила нещо. Иначе ще трябва зеблян чувал да търся.... :? Ма те ги изпушиха....младите :lachtot:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2016, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 259
Местожителство: ESPAÑA
Привет vtv,тая"CRIBA" няма да те спаси от загаряне на крушовата...казвам ти го от опит(горчив) :)
Материала от круши след като ферментира става на пюре,това пюре се филтрира през дупките на надупчената ламарина(при мен беше неръждавейка)и остава под нея.Когато дойде време да заври материала температурата на пюрето под ламарината е по-голяма...отделно не може и да се "превърти" материала...съответно локалните прегрявания са гарантирани!Сърбите мисля имат един подобен вариант,но със тръба в средата на крибата.Като заври материала се изкачва по тръбата и се създава циркулация. :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2016, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2285
Местожителство: Пловдив
TRANSFORMERS написа:
Когато дойде време да заври материала температурата на пюрето под ламарината е по-голяма...отделно не може и да се "превърти" материала...съответно локалните прегрявания са гарантирани!

Абсолютно!
Аз пробвах с ленена канаваца и...не можах да се отърва от лек дъх на загоряло. И не само. Имам чувството, че много от ароматите са термично неустойчиви.
Така че пътищата са други - водни ризи, бъркалки...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2016, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 806
Благодаря,TRANSFORMERS и бай Танас! :2thumbs: Май ще се откажа от крибата.Ще пробвам със зебляния чувал /намерих такъв/,но него необходимо ли е да го отделя от дъното поседством нещо? Никога не съм изварявал круши и нямам никакъв опит. Дали по-голямото разреждане с вода ще спаси положението! :nixweiss:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2016, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2285
Местожителство: Пловдив
Ами аз пробвах да цедя материала ама от 1 бидон щеше да остане 1 кофа :cry:
Да, може би разреждане, ама не хептен на чорба, че и %алк мтого ще падне.
Може би дъбър подход ще е (ако куполът ти позволява бързо уплътняване) да оставиш казана отворен и да бъркаш докато наближи да завира. Щото като заври, както казва TRANSFORMERS материалът се превърта. А по време на подгряването се утаява на дъното и образува твърда субстанция.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2016, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 806
Ще изсипя кашата в чувала,ще го завържа,пък каквото се процеди през него ще бъде рядко.Само че какво ще стане с пюрето в чувала..... :nixweiss: ......Ще докладвам... :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2016, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 290
Местожителство: София
В подобни случай първо прецеждам през едра мрежа - мрежа за шпакловка на изолация, след това остатъка през пресата отново с мрежата и фирата е относително малко.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2016, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 770
бай Танас написа:
Може би дъбър подход ще е (ако куполът ти позволява бързо уплътняване) да оставиш казана отворен и да бъркаш докато наближи да завира.

:2thumbs:
Това го прилагам от много години за по гъсти каши, че и не толкова гъсти. Само че, при мен купола е затворен, а бъркам през отвора за лулата-колоната.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2016, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 806
pentco написа:
бъркам през отвора за лулата-колоната.

Аз пък наслагах едни отражатели в капака:datz: ....Не ти е работа.......Пи мен този вариант отпада. :(

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2016, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2015, 21:15
Мнения: 43
Местожителство: BG-Sofia
Ей сега забелязах темата. Миналата седмица варих кайсия. Беше като нектар на гъстота. Налях казана и запалих газовият котлон. Разбърквах материала през няколко минути, когато се загря до толкова , че да не мога да си топна ръката - чак тогава затворих казана . Понеже съм със фланци и силиконово уплътнение между фланците става много бързо и лесно. Имам да затегна 8 болта и готово. Та по дъното нямаше и милиметър загоряло. Казана ми е 200 литра от бака алпака . Този метод работи безотказно. Затваряш казана малко преди да се превърти материала... ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2016, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 97
Местожителство: Варна
В подобни случай първо прецеждам през едра мрежа - мрежа за шпакловка на изолация, след това остатъка през пресата отново с мрежата и фирата е относително малко.

:thumbs1: :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
 [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима