Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Май 2018, 19:33 Дата и час: 23 Май 2018, 19:33

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 315 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 769
Местожителство: около Пловдив
Окрилен и щастлив,че модераторите направиха този раздел, за което искрено благодаря, искам да напиша няколко реда относно създаването на лозово насаждение. Много хора си мислят ,че бодем пръчки и пием вино, но всъщност не е толкова просто. Изисква се много внимание, грижи и себеотдаденост.
Трябва да се знае, че създаването на лозово насаждение е свързано с много инвестиции.
За лозя се избират местности с по-леки почви (песъкливи, песъкливо глинести) с добър въздушен и воден режим. За да се избегнат повредите от измръзвания се предпочитат проветриви, слабо-хълмисти с южно изложение райони. Максималната надморска височина за червени винени сортове е 400м и местности със температурна сума над 3800 градуса Целзии, а за бели винени сортове е 600м и температурна сума около 2700 градуса Целзии, което не значи,че на по-високо няма да вирее, но качеството рязко ще спадне. Много важно мероприятие е подготовката на площта. Теренът се почиства, подравнява. Прави се запасяващо торене въз основа на направения почвен анализ, ако нямаме такъв( не трябва да се стига до там) една препоръчителна норма е : 6т/дка угнил оборски тор или суперфосфат 120-160кг/дка АКТИВНО ВЕЩЕСТВО + калиев сулфат 80кг/дка АКТИВНО ВЕЩЕСТВО. След запасяващото торене се извършва риголване на минимум 60-70см. Ако почвите са карбонатни или засолени се прави само продълбочаване. При есенно засаждане, риголването е най-късно до края на Август, ако правим пролетно засаждане- до края на Декември.
Оразмеряването на редовете става по направление на най-добрата осветеност, а именно посоката е север-юг , ако има много ветрове в местността- редовете се ориентират по посока на вятъра. Разстоянията на засаждане зависят предимно от сортовите особености и от формировката, която ще се прилага, но мога да каже ориентировъчно някои разстояния.
При приземно отглеждане на винени сортове 1,80-2,20 междуредово и 1,20-1,30 вътрередово.
За десертни сортове 1,80-2,20 междуредово, 1,40-1,50 вътрередово.
При средностъблени формировки: 2,00-2,50 междуредово, 1,00-1,40 вътрередово
При високостъблени(до 1,50м)- 2,80-3,00м междуредово , 1,20-1,50 вътрередово
Задължително се засаждат вкоренени присадени лозички, като преди самото засаждане корените им се подрязват на 1,5-2см,аако се засажда с хидробур или на 7см, ако се засажда в ямки(размери 25/25/40см).
Това са на кратко основните изисквания за създаване на ново лозово насаждение, дано е полезно за колегите, които имат намерение да правят такива или поне за обща информация.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
hellreiser , адмирации за новият раздел , много ми харесва , че вече го има . За първият ти пост - БРАВО - малък обем, много информация .
За сега разделът е мъничък . В момента колегите от форума, се вълнуват повече от ферментация и дестилация (и съвсем нормално) , но когато започнат дългите и студени зимни вечери , виното и ракията си почиват в бурета и шишета, а ние си седим на топло с чаша в ръка , може би ще се замислим, какво всъщност пием . И тогава разделът ще порасне .
След като разбрахме как се прави по-голямо лозово насаждение, бих искал, да споделя и моят скромен опит за засаждане на лози в малката градина. Трябваше, да го направя, в предните няколко дни (времето беше подходящо), но предполагам, че ще има още няколко тихи и слънчеви( макар и хладни) , през следващите 1-2 седмици.
И така:
необходими инструменти - права лопата , обикновена лопата, ръчна количка.
необходими материали - пресен оборски тор , угнил оборски тор , бавно действащ сложен тор, чист речен пясък.
други - равни количества мазохизъм и инат.

Изкопава се, канавка в направление Изток-Запад, с дълбочина поне 70-80 см.( в моя случай 1м.), като горния орен слой (35-40 см. ) се изсипва от едната страна на канавката , а долния земен слой, от другата .
Дъното на канавката насипвате с пресният оборски тор, след това редувате : горен почвен слой, пясък , угнил оборски тор. Когато свърши горният почвен слой , продължавате с долният земен слой, като пак редувате с угнил тор и пясък. След първите 2 слоя , на всеки слой, може да добавяте и по малко бавно действащ тор ( без да прекалявате). След като върнете, всичката пръст обратно, прекопайте от двете страни на канавката на дълбочина 30-40см. След това, оставете на снега и студа през зимата , да си свършат работата. Така, вашите лозички, ще имат рохка, без плевели и запасена с хранителни вещества за 3-4 години, почва.
Предполагам, че всичко това звучи ужасно, но за изкопаването на 5-6 м. канавка, стигаща за 4 лозички, ще са ви необходими не повече от 1,5-2 часа .
Така подготвени, моите асми, на петата година, са с дебелина на стеблото 4 см. и с обилно плододаване , без влагане на повече торове до сега. По същият начин, но на дълбочина 50-60 см. засаждам касиса.
На тези, които ще ми се вържат - Успех ! На останалите - Наздраве !

П.П: Мисля да отворя, две нови теми: Моите лози и Моите овошки, в които всеки , да сподели впечатления, за своите интересни сортове : особености, грижи , ашладисване , размяна на сортове...

Още веднъж, благодаря на hellreiser , за добрата идея и нейното реализиране.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2788
Местожителство: ''Survivor'' България
Колеги, никаде не споменахте кога се посаждат лозичките/през кой месец/???най подходящо.
Как се вкореняват пръчки,/ наколко пъпки се режат?/.
Питам това защото мисля да си посадя 'асми',и тъй като ще ги копувам от расадник неискам да правя тъпи грешки.
Благодара :)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 10:37 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 273
Местожителство: Варна
На мене в разсадника ми казаха пролетта- така и направих- боднах 10 броя май месец. Всички се хванаха. До есента станаха по метър някой от тях. Другите останаха по-дребни / всички са един сорт/, защото нямах възможност да ги почиствам и треволяците ги затрупаха. Сега са ОК, но се чудя как да ги зазимя за да не измръзнат? Септември месец ми казаха да ги поразровя и да махна тънките коренчета, които тръгват да растат близо до повърхноста!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 13:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
Махането на росните корени е процедура която се прави на два пъти през първата година от засаждането...като втория път - август и се оставят разровени с цел дя не се развият нови за през зимата.
На втората година се прави същата процедура.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Лозичките, можеш да посадиш, щом времето позволява работа в градината ( края на Март , през целия Април, началото на Май ). Изкопават се, ямки с размер около 40/40 - 40/50 ш/д(дълбочина 10-15 см. повече от лозичката). Смесваш равни количества рохка почва( от горният слой) , чист речен пясък , и добре угнил оборски тор( или купуваш готов почвено- торфен субстракт). В средата на ямката, се прави купчинка. Подрязват се, само връхчетата на корените, а загнили или пречупени, се изрязват до здраво. Корените не трябва да са по- къси от 7-8 см. Добре е , преди и по време на засаждането, да се използват такива, или подобни на тях препарати http://sortovisemena-bg.com/categories/ ... &c=1000079
Забиваш колче (трябва да е с височина до асмалъка), някъде между купчинката и стената на ямката и поставяш лозичката върху купчинката, така че корените , да я обхождат,. Лозата, трябва да е на такава височина, че мястото на присадка, да е с 3-4 см. по-високо от земната повърхност (при равен терен, при наклонен 3-4 под). Засипваш с почвената смес горе-долу до 1/3, после обикновена пръст до 2/3 , хубаво притъпкваш около лозата и поливаш с 1 кофа вода. Попълваш, до нивото на земята, с почвена смес , леко притъпкване и пак поливаш, но с по-малко вода.
От мястото на присаждане, излизат 1-2 или повече калема. Ако е само един, отрежи на 0,5-1 см. над третата пъпка (от долу-на горе) , ако са два, по-силният на чепче две очи (пъпки), другия на една(той ще е за резерва, когато се развият нормално основните леторасти, този се премахва). Всички останали тънки клонки, се премахват до основа ( преди, да ги отрежеш първо провери основният, който ще оставиш, да не е изсъхнал)
Накрая, дозариваш с рохка пръст(смес), като правиш малка купчинка така че, чепчето което си оставил, трябва да е покрито със 6-7 см. Добре е отгоре, да сложиш 5-10 литрово шише от мин.вода с отрязано дъно. То ще предпазва допълнително и от студ , вятър и от засъхване( хващане на кора) на купчинката пръст. В по-топли и слънчеви дни махай капачката на шишето за вентилация. Шишето стои, до трайно затопляне на времето-след средата на Май, а купчинката до средата Август, когато отриваш лозичката за премахване( както е писал Илюша) на росните корени( това са корени израсли отстрани на подложката,трябва да се махат ама на мен ми е много гадна тая работа и то през Август) и за узряване на леторастите.
В края на лятото обаче, преди стдовете, купчинката се възтановява, но този път се прави, по-голяма и по-висока, да предпазва младата лоза от студа. И така до Трифон-зарезан ( при теб и мен малко по-късно), когато пак : зарязване на чеп с две очи, затрупване с малка купчинка и шишето, Август пак отриване и премахване на росни корени, открита до застудяванията.
Относно бурените около лозата - много силно я потискат и хич не трябва,да са на близо. Преди години, докато разчиствах буренясала част от двора, намерих лозичка засадена там преди 5-6 години. Беше по-ниска от тревата. Пресадих я , до другите лози на чисто, обработено място и още същата година достигна, нормални размери, а на следващата, даде плод - ароматна и сладка Бяла Перла.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 769
Местожителство: около Пловдив
Колеги,радвам се че Ви харесва идеята за раздела. Разбирам,че в момента са по важни други неща, но тук таме се прокрадваха теми и мнения относно гроздето и проблемите с неговото отглеждане. В близката седмица две няма да имам много време, но след това съм запланувал да напиша по една тема за всеки един от основните процеси(размножаване, резитба,болести, неприятели някои специфични неща относно сортовете и др), с което да затворим цялата картина, и вече по конкретните теми и проблеми да дискутираме.
Относно срока на засаждане на лозичките- когато си ги купите от разсадника, тогава. Те знаят кога да ги изкарат от почвата, изчакват още малко да паднат сланите и да окапят листата. Препоръчва се есенно засаждане, защото се получава по-голяма устойчивост на самото растение. През зимата почвата е по влагозапасена и това се отразява благоприятно на прихващането. Не е грешно и през пролетта, преди усиленото сокодвижение, но тогава иска малко повече влага, за прехващане. Може да се наложи да се полива. Много важен е момента с купуване на лозички от разсадник. Нека колегите , които ще си купуват да обърнат внимание на 2 неща: 1- лозичката да има съвършена спойка в мястото на присаждането, трябва видимо да изглежда добре, огънете я няколко пъти в областта на спойката, мерете си силата, трябва да е еластична 2- трябва да има минимум 3 стъпални ( онези дебелите) корена, които са минимум 7 см дълги и са в три различни посоки. Не се притеснявайте да връщате лози, които не отговарят на тези две изисквания, много са важни за прихващането.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Здравейте, първо да ви поздравя за прекрасния форум отдавна го търся :)

Имам едно лозенце в градината и ми се ще да го подновя с хубав сорт за вино но след като попрочетох ми изникна въпроса имали смисъл да садя лозе на надморска височина 625 м., а именно подножието на Рила, Долна баня?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 11:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
Височко е...предполагам ще има температурен сбор под 2800...което е проблем.Има писано по въпроса така като орентир.
viewtopic.php?p=8023#p8023

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 15 Фев 2012, 09:52, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 769
Местожителство: около Пловдив
По принцип , щом имаш желание има и смисъл. Ако има добро изложение, ще стане, но добива няма да е както при оптимални условия. На тази височина задължително бял винен сорт- студоустойчив. Ризлинг Италиански(френски сорт) дава чудесни резултати до към 500-550м височина. А при добро изложение и на по високо така,че става. Ризлинг Италиански е студоустойчив, но иска малко повече влага, но за твоя район това няма да е проблем. Поинтерисувай се и действай.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Няма ли да е по-добре ако е Ризлинг да е немски(рейнски) :? . borisgp дай малко повече информация за лозето и за района: с какво е засадено сега, какво е изложението, с какъв наклон, какъв е климата,има ли ранни есенни и късни пролетни слани, има ли често мъгли и т.н.?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 769
Местожителство: около Пловдив
Може и Ризлинг, защо да не може. Но според мен той е по ценен,ако има по-дълга и топла есен, защото от него се правят еталонни сладки вина, защото се заразява с благородна плесен. И все пак може би почвата ще се окаже решаваща,защото Ризлинг Италиянски може да вирее и на чакълеста, докато Ризлингът обича повече сиви горски и песъкливи.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ivobal написа:
Няма ли да е по-добре ако е Ризлинг да е немски(рейнски) :? . borisgp дай малко повече информация за лозето и за района: с какво е засадено сега, какво е изложението, с какъв наклон, какъв е климата,има ли ранни есенни и късни пролетни слани, има ли често мъгли и т.н.?


Ами не мога да дам много точни подробности понеже не съм специалист от две години се занимавам с гроздето и то основно подрязване и пръскане, е и бране разбира се :)... значи мястото е равно, изложението може да е както си го избера просто трябва да кажа на баба ми от кое място да разкара картофите :D има пролетни и слани, но късно пролетни рядко есента след средата на септември става рисково за всякакви култури понеже рязко застудява и почват слани. Температурите през лятото вече са доста високи, мъгли няма като цяло мястото ще е слънчево. Почвата е малко глинеста на 30 -40 сантиметра под горния слой почва тъй наречената "иловица" това си е направо глина.
Гроздето което е в момента нямам представа какъв сорт е има страшен цвят като кръв обаче захарност не знам по каква причина не може да качи повече от 12 -13 % може да е от самия сорт. Иначе има и в същото лозе един ред "царица на лозята" той си става супер голям кеф е.
Иначе като цяло ми се ще да е грозде за червено вино.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 769
Местожителство: около Пловдив
Интересно!!! Щом имаш Царица на лозята и е оцеляла значи не е толкова страшно от към температури. Тя е доста взискателна към топлина. Иначе останалото грозде май е директен сорт поне по цвета, който описваш, ако месото му е като слуз- 100% е директен. На теб ти се иска грозде за червено вино, но има голяма вероятност да не се получи хубава реколта. Терена не е от най-благоприятните, равен е, глинеста почва. Ако държиш на червен сорт, Памид е един много интересен местен сорт, който не подбира почва, сравнително студоустойчив, както и на болести, ражда много, расте силно, но не съм съм много сигурен в пълното му узряване.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 21:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
А и виното от Памид е трапезно-за директно ползване същата година.
Памида си иска повече слънчеви дни ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 315 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: BREAKER, koinov_65, nikivelinov, Мартин85 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима