Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 13:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 302 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2013, 23:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Аз още като видях тия заоблени краища на листата като гинко билоба :D и се разрових из БГ ампелографиите...но за сега без резултат...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2013, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
Аз още като видях тия заоблени краища на листата като гинко билоба :D и се разрових из БГ ампелографиите...но за сега без резултат...

Ще да е хибрид някакъв :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2013, 08:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
През м.Април засадих няколко лози според описаните изисквания, всички бяха с подложка СО4. На всички присадката беше странично към стъблото, като всички се разлистиха и от калема (една-две и от подложката, но тези колтуци ги откъснах). При две от лозите обаче листчетата от калема в последствие изсъхнаха и сега си седи чуканче с восък. За едната приемам че вината е моя - като я поливах малко я позатрупа пръст, аз пък съответно я отринах около седмица по-късно, но при другата нямаше такива обстоятелства. Чудя се дали да ги махам и да садя картонажни или да ги оставя, да видя евентуално на следващата година дали няма да стане нещо от тях? Питам защото доколкото четох на мястото на пъпката има една основна и две - три резервни, ако приемем че едната сега се е повредила, дали от другите по-късно няма да избие нещо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2013, 10:38 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Най-вероятно тези лози не са прихванати. Докато се прихване кореновата система, за да покарат използват запасните вещества от диафрагмите. Пъпките покарват, запасните вещества свършват, от корена не идва нищо и в последствие изсъхват. Има резервни пъпки , но ако е такъв сценария и те няма да покарат. Изчакай до есен, ако искаш и ако няма развитие си засади нови.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2013, 12:50 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Да попитам-росните коренчета на асмите /тези под повърхноста/ докога се чистят? Моите направиха три години и вече дават чепки и то доста добри засега! По препоръка от магазина където ги купих съм ги чистил само първата година три месеца след засяването.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2013, 13:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
viewtopic.php?p=16995#p16995

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2013, 20:17 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
:datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2013, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Въпросът е малко дилетантски, но все пак - докога е добре да се поливат лозите? Знам че в късната фаза на зреене определено повечето влага е противопоказна, но чета из нета че при поливни условия определени лози могат да дадат чувствително по-добър добив и се чудя докога е добре да се полива..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2013, 09:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
За десертните сортове 25-30 дни преди гроздобера,за винените се препоръчва прекратяване на поливането около 45 дена преди гроздобера.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2013, 16:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Още един въпрос, свързан със закупуването на земя - излужен карбонатен чернозем ( има и варовикови скали в близост, ако това е от значение), наклонен на юг - югоизток, Мека зима (черноморска климатична зона) малко на брой слани (според описанията с които се сблъсквам), като цяло отсъстват свръхниски зимни температури (3-4 вечери в годината пада до -20, но през деня се повишават) , земята е относително богата на подпочвени води, води се с относително тежък или по-скоро среден механичен състав на почвата. Средноденонощни температури около 12 градуса, средно дневни около 24 (не знам дали да вярвам на това), вероятност за сняг след 13 ноември. Та сега и въпросът - Какви винени сортове бели и червени биха били подходящи за отглеждане?
Много ще съм благодарен, ако видя обосновани отговори.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2013, 09:12 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Биха били подходящи сто сорта, кажи ти на какво си се спрял. Какви сортове има наоколо. Така описано мястото е добро, би станало всичко с изключение на мавруд, гъмза, широка мелнишка и още някои специфични за даден район. Те по скоро няма да дадат на бъдещото вино това, което дават , когато се отглеждат на традиционните им места.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2013, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Забравих да пиша, че за района е характерна сравнително високата относителна влажност, на 5-6 километра има пряка видимост към варненското езеро.В много горещи дни 70-80% е обичайна, имаш чувството че влагата кондензира по кожата ти. Предполагам че това има значение.
На какво съм се спрял.. тежка работа, то хем ми се иска, хем се чудя дали няма да стане много сложно... В района има много насаждения на Димят и Памид. В масива в момента има засаден Димят на около 40 год., в съседство помагам на отглеждането на едно лозе, в което има хамбургски мискет, димят и памид. Димят-а е характерен за региона, но аз съм твърдо против него. Едно че не ми харесва виното от него, второ има ниско захаронатрупване и висока киселинност, не е толкова добър за ракия, трето че зрее след средата на октомври, което ми идва много късно и в период когато съм извънредно зает. Така че съм твърдо за изкореняването му... Чета сега за някаква разновидност Жълт Димят, който трябва да зрее в началото на октомври но съм силно скептичен, пък и никога не съм опитвал от него...
Памида, според мен зрее много добре - ако се обере между 10 и 15 септември вдига над 22-23% захарност, родовит е, сравнително лесно се отглежда, но пък виното му е сравнително посредствено.
Какво бих искал - съвсем простичко една бъчва бяло ароматно вино 70-100 л, малка бъчва розе - 40-50 л и бъчва 100 л.хубаво червено вино :megagrin: , тръпчиво с аромат на горски плодове, слива, касис и т.н. Ако остава за ракия добре ще е.. Мястото е около декар, сега ще кажете българска му работа...
Следователно за белите - насочваме се към мускатови сортове или нещо от рода на совиньон блан - хем за бяло вино, хем за ракия стават.За розето нямам идея, кой би могъл да е добър сорт... според мен много рядко се среща хубаво българско розе, може би защото обикновено го правят от някой традиционен червен сорт, което ме води до изводи че може би ще трябва да се експериментира с някой чужд сорт. За червените сортове --- аз имам идея какво ми харесва, но имам приятели които са собственици на няколкостотин декара лозя в близки села и които твърдо ме съветват да не сея късни червени сортове, отделно кабернето например иска отлежаване и подходящи условия за съхранение, което мен ме съмнява че ще имам като възможност да осигуря, следователно съм в чуденка дали подходящо купажиран памид няма да се получи добре. В съседното място в момента насадих експериментално по няколко лози евмолпия и тракийска слава, които като период на зреене и родовитост ме устройват напълно, но ще знам какво ще излезе оттам след година- две. От белите сортове - варненски мискет, чета за марковски мискет, но виждам че регистриран държател на сортовото разнообразие е Южно Вино АД и никъде не се предлагат лози от него, черноморски брилянт и черноморски елексир на Бабриков евентуално, за червения мискет е много разнопосочна информацията кога зрее, ако зрее в края на септември, не искам от него, поморийския бисер също само на картинка и в нета съм чел откъслечно за него... Като цяло не е проблем пръскането редовно, така че основното е сортовете да зреят най-късно около средата на септември и да са с добра родовитост, поради което към момента не се замислям за траминер, въпреки че като цяло много ми харесва виното от него.
Веднъж пих домашно вино от хамбургски мискет, произведено по технологията на червеното вино, трябва да си призная че се беше получило много хубаво ароматно розе, но не мога да преценя дали не беше слагал и нещо друго..., но определено е идея - хамбургския мискет е доста родовит, на това място зрее добре, става и за ядене...
П.С. - тази година работя по предложената от ВъздигащияАда резитба за памида, схемата за пръскане и обработка доближава тази на Илюша (и хербицид приложих на троскота) - и до момента направо разцепвам мрака по добив и родовитост, дано успее да узрее добре, много съм доволен от борбата с акарите...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2013, 11:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Хамбургския мискет и червения мискет обичат да изресяват, а червения и да гние повече, аз бих ги изключил, имам лично негативно отношение към тях. За белите си се насочил добре към Елексирите и брилянта, ще направиш и хубаво вино и ароматна ракия. За червените сортове аз харесвам Евмолпия и Тракийската слава, от която обаче вино не съм пил. Насаждения от 2 годишна Тракийска слава се развиват изключително добре и дава предпоставка за добри резултати. Каквото и да избереш ще се получи, но задължително да направиш почвен анализ за активни и общи карбонати, че да няма :cry: , според анализа ще избереш подложка.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2013, 06:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Мисля че всички картонажни лози от АМВ-Агро ми се прихванаха. Единственото, което ме подразни от снабдителя, че бяха заменили част от сортовете с "други подобни" без да ме питат, понеже за част от поръчаните не били направили картонажни. Все пак трябва да призная че поръчката беше доста дребна, и ако са имали много дребни поръчки вероятно е било лудница, та все пак не е голяма драма, но се подразних... Като направих рекламация ми се извиниха все пак, както и ме призоваха да върна сгрешените лози за тяхна сметка, но си казах да връщам лози за 4 лв със стойност за доставка 8 лв си живо престъпление...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2013, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Някой знае ли къде може да се направи почвен анализ за общи и активни карбонати, евентуално и за установяване на нужди от торене. Ходих в регионалното БАБХ - изгледаха ме като голям камък, там контролирали нивото на нитратите и замърсеността на подпочвените води, отделно не ми дадоха твърд отговор - трябвало да питам шефа на лабораторията, сега били заети, ако той бил кажел можели да направят евентуално...
Имам някакъв спомен покрай едни охлюви че навремето когато имаше РИОКОЗ поне на сайта им имаше подробно описание как се взема средна проба и че се носи в регионалните поделения, колко струва и след колко време излиза резултата, но сега нищо такова не намирам.
Виждам по новините че ползвалите субсидии зем. производители по САПАРД можели безплатно да ги изследват в рег. служби по земеделие, но няма информация другите хора къде могат да си изследват земята. Единствено един приятел ми каза че в Бг само някакъв си институт Пушкаров в София можел да ги прави тия работи, но пак няма много информация....
Луда работа..


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 302 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима