Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 302 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 10:23 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
ilu6a написа:
А и виното от Памид е трапезно-за директно ползване същата година.
Памида си иска повече слънчеви дни ...

Това важи за всеки сорт.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 10:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ами не е точно така.
Памида е среднозреещ сорт като казвам1 че иска повече слънчеви дни имам предвид следното-например в условията на Пловдив,Пазарджик узрявава в средата на септември,а в условията на Плевен края на септември ,началото на октомври.Същото важи и за Каберне совиньон.
Докато един Пино ноар дори и по-хладни условия е готов в средата на септември.
Тоест готов е да понесе и не толкова слънчеви дни докато при Памида ,който е и с много нежна ципа това може да е фатално .Вината пък смятам е излишно да бъдат сравнявани.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 11:01 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ех, това Пино Ноар :D , любимо ти е и това си е, в което няма нищо лошо. Съгласен съм със сроковете на зреене, но в случая изхождам повече от особеностите на терена и специално глинестата почва, на която Пиното може и да не се развие както трябва, то обича друг тип почва, а пък и в конкретните условия лично аз препочитам да се доверя на местен сорт с дълголетна история, отколкото на френски модерен съвсем от скоро, който мутира дет се вика по-бързо и от вирус, с не толкова голям добив :D Вината от тези сортове не подлежат на сравнение. Аз също харесвам Пиното

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Последна промяна hellreiser на 15 Фев 2012, 11:07, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Благодаря за помощта, мисля, че вече съм сигурен в това, което ще избера и то е Пино ноар, четох за този сорт узрява в края на август и предпочита по хладни райони, успява да узрее дори в швейцария, и най важното тъмно червения цвят :megagrin: сега остава да намеря посадъчен материал :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 11:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Зависи от подложката как ще се държи на определен тип почва.
Защо да мутира по-бързо от вирус??
Памида местен сорт за Рила ли е?
Пиното е модерно отскоро ама в България,иначе по света отдавна е известен с предимствата и недостатъците...
Пиното ми е любимо дотолкова ,доколко се сбърках 2 години от писане и четене по разни сайтове и форуми докато нацеля необходимия клон и подложка за региона където ми е вилата...Пък и после докато го поръчам...Апропо тази година ще е индикат дали съм се справил ,защото температурите наистина бяха пикови...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ilu6a написа:
Зависи от подложката как ще се държи на определен тип почва.
Защо да мутира по-бързо от вирус??
Памида местен сорт за Рила ли е?
Пиното е модерно отскоро ама в България,иначе по света отдавна е известен с предимствата и недостатъците...
Пиното ми е любимо дотолкова ,доколко се сбърках 2 години от писане и четене по разни сайтове и форуми докато нацеля необходимия клон и подложка за региона където ми е вилата...Пък и после докато го поръчам...Апропо тази година ще е индикат дали съм се справил ,защото температурите наистина бяха пикови...


От къде го поръча, няма ли в БГ ? А с подложката как стоят нещата разбирам че е доста важна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
borisgp написа:
Благодаря за помощта, мисля, че вече съм сигурен в това, което ще избера и то е Пино ноар, четох за този сорт узрява в края на август и предпочита по хладни райони, успява да узрее дори в швейцария, и най важното тъмно червения цвят :megagrin: сега остава да намеря посадъчен материал :)


Успех с Пино-то, аз също съм му хвърлил око отдавна и тази година, ако имам време, ще засяда 4-5 лозички за проба. Имай предвид, че не навсякъде дава задоволителни резултати, но няма как да разбереш без да пробваш! Живот и здраве след 3-4 години ще споделим резултата. Бих те посъветвал, да обърнеш внимание и на някои бели винени сортове. Ще отнеме време, докато разбереш резултата, но все пак ти ще си иноваторът в региона.
http://sortovisemena-bg.com/categories/ ... &c=1000130

Упс, имало нови мнения!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 12:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ivobal написа:
borisgp написа:
Благодаря за помощта, мисля, че вече съм сигурен в това, което ще избера и то е Пино ноар, четох за този сорт узрява в края на август и предпочита по хладни райони, успява да узрее дори в швейцария, и най важното тъмно червения цвят :megagrin: сега остава да намеря посадъчен материал :)


Успех с Пино-то, аз също съм му хвърлил око отдавна и тази година, ако имам време, ще засяда 4-5 лозички за проба. Имай предвид, че не навсякъде дава задоволителни резултати, но няма как да разбереш без да пробваш! Живот и здраве след 3-4 години ще споделим резултата. Бих те посъветвал, да обърнеш внимание и на някои бели винени сортове. Ще отнеме време, докато разбереш резултата, но все пак ти ще си иноваторът в региона.
http://sortovisemena-bg.com/categories/ ... &c=1000130

Упс, имало нови мнения!


Благодаря за сайта !
Просто не съм фен на белите вина :) не пия изобщо и затова нямам и никакво желания да засадя бяло грозде освен ако не е за хапване :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 12:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Мутира лесно,защото е генетично предразположен, както и Траминера и пр. Има сигурно около 10 000 клона. Специално при този сорт почвата е от огромно значение ,защото формира вкусовите и ароматните качества на гроздето в най-голяма степен. Ако има проблем с дренирането( споменава се чиста глина) може и да загние. В някои литератури се описва като "трудния сорт" за отглеждане и винифициране. Но без да се пробва няма да се знае със сигурност. Аз също мислех да засадя от него в Пловдивско, на подобен терен, но за момента се спрях.
Илюша- каква подложка избра за Пиното? Ш Х Б 41Б или някоя друга?
Памид естествено,че не е местен за Рила, а за България.
Успех в засаждането и ще чакаме отзиви.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ами как да кажа, аз също не пия много и не бях фен на белите вина, докато не опитах алиготето на Илюша. Странно как приоритетите се променят рязко, в компания от мераклии, особено когато става въпрос за нещо произведено лично и с много труд и любов. Разбира се решението си е твое, аз просто споделям своя горчив опит от хвърляне на много труд и чакане с години, за да разбереш накрая че нищо не става. Затова сега карам по-внимателно и с повече търпение, и когато има добър резултат от някой сорт, наблягам на него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 15:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
hellreiser написа:
Илюша- каква подложка избра за Пиното? Ш Х Б 41Б или някоя друга?
.

Подложката е SO4 съображенията ми бяха че присадените върху нея лози дават по-висок добив и най-важното за мен- гроздето узрява по-рано,какато и че за нея са подходящи по-дълбоки с добър воден режим почви. .По късно попаднах и на абсолютно противоположна информация,а именно че забавя ранното развитие на лозата ..тоест не е подходяща за ранни студоустойчиви сортове.Но аз взех Пиното както и Кабернето Фран на SO4 пък да видим...вече едното 4 години се развива и другото ще станат 3 ...ако е оцеляло при тези температурни катаклизми..

borisgp написа:
От къде го поръча, няма ли в БГ ? А с подложката как стоят нещата разбирам че е доста важна?

http://www.vivairauscedo.com/en/prodotti.htm
Ето от тук го поръчах...а си го купих(взех) така да се каже от Винария от щанда на тези разсадници.
Прикачени файлове:
DSC03986.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2012, 18:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
SO4 е желязна подложка, няма да те подведе. Единственият и недостатък, ако може да се нарече като такъв е ,че тя нараства на дебелина по бавно от стъблото на присадника, но това не пречи на дълговечността и родовитостта на лозичките.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 16:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2012, 16:25
Мнения: 6
Да ползвам темата на колегата да не отварям нова
за което предварително се извинявам.

Искам да създам нови лозови насаждения от мерло в гр.Монтана
буквално на 30м от брега на асмовидна формировка на река Огоста.
Почвата е песъклива като вода излиза на 2м.Питането ми е дали е възможно и дали
да се занимавам, понеже средата на месеца мисля да подготвям почвата за
засаждане другата година. :nixweiss: .Става въпрос за 25-30 лози :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 17:03 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Почвите покрай реките са изключително плодородни, масово хората ги използват за зеленчуци. Мисля си, че единствения проблем би бил , да не би реката да ти дойде на гости в асмите. За 25 лози няма какво да мислиш толкова, засаждаш и чакаш, не е чак такава инвестиция. Между другото веднъж съм виждал Мерло на асма и резултата не беше лош, хубави гроздове, малко по-едри от обикновено, но като че ли по-късно узряваше.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 00:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Много подпочвена вода не е плюс що касае захарноста на гроздето, а и по-важното -узряването на пръчките и възможноста за презимуване на пъпките при по студени дни...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 302 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима