Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 302 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2015, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Браво и от мен Ylian Aleksandrov,личи си че е гледано лозенцето :2thumbs:
А чепките нарочно ли си ги оставил??....аз бих ги махнал още в началото!! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Мераклийска работа, браво. Иначе да питам защо стъблата са облистени целите?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 69
Облистени са заради мнението на колегата krass на предишната страница.
Филизих възможно най малко.Сега след гроздбера :megagrin: премахнат част от листата в основата
с цел изпичане на спойката и защото там се задържа влагата
от есенните дъждове от,който се образуват мани...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Мар 2015, 21:03
Мнения: 10
Бравос,ако са засадени тая година по добре ще е да ги подрежеш върховете. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2015, 12:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2015, 11:33
Мнения: 3
Привет на всички.
Да пиша, че от години следя дискусията тук, мисля, че вече е изтъркано, но го правя за да благодаря на всички писали в тоя форум.
Понеже стартирах и аз един експеримент, та бих се радвал на малко помощ.

Ситуация.
Вакарелско село с надморска височина 1040м. Парцела ми е точно на билото, леко от север. Почвата е праховидна, кафява-горска от изветрял гнайс. Гнайса не е като Ивайловградския, а пие вода и се разпада на пепел и слюдени люспи. Месните отглеждат Афуз Али и разни отело-подобни, бодни-пръчкови асмалъци. Лозите не измръзват, а даже и с малко захар правят и вино.
Влага има винаги на около 15-20 см под повърхноста.
Да вметна, че съм впечатлен от виното ( с купувано грозде (памид/мерло--80/20) от Виноградец) което става там. Трудно ферментира, но държи непроменен вкус до август, а аз го държа го по врачански с джибрито в дъбово буре.
Температурите са с по 6 градуса различни от софийските. Зимата е по-топло, а лятото по-студено.
Не на последно място искам да обърна внимание, че градините на местните са били на северния склон, а на южния са ливадите. Интересна работа, но пред вид влагозадържането е и разбираема.
В градината ми става всичко, но с около месец закъснение от врачанските стандарти по равнинните села .

Намерения:
След 6 години безсмислено косене на тревата в двора ми по 8-10 пъти в годината, реших, че със същия успех мога да кося и междуредията на едно бъдещо лозе от 200м2.
Лозето е със декоративно-гроздородствена :D функция.
Редовете са ориентирани изток-запад, по преобладаващите ветрове и напречно на наклона на имота, който е на север. Редовете са през 1.5м, а лозичките, по съвет на агроном (пред вид бедната почва) са през 1м.
Ще е мулчираща система с трева в междуредията и мулч в редовете, който още не съм решил от какво- обмислям камъни от имота.
Обмислям лозето да е с подземно капково, най-вече за внасяне на торовете.

Засаждане.
1. Пино ноар - 80бр. и Врачански мискет 50бр. на положка SO4. При избора съм се водил от мразоустойчивост, период на зреене и малко сантимент.
2. Изкопаване от багерче на канафки с дълбочина 80см. по редовете.
3. Засаждане на лозичките с допусната грешка, че корените на лозичките да са в допир с торовата подложка, въпреки, че при издърпването при уплътняване се надявам да съм отдалечил коренчетата от торта, която е по две шепи на лозичка.
4. Бъдеща формировка-двураменен кордон на 80 см.

Въпроси:
1. Струва ли си да правя подземното капково, при условие, че поливането е от май до края на юли (август го оставям за набиране на захарност), а в почвата на 20-30 см си има влага.
2. Дори да го направя мисля да е гравитачно и то основно за внасяне на торовете.
3. Средните дървени колове пробиват ли се за единичния, първи тел.
4. Чета че имало торове за по-ранно узряване. Вярно ли е ?

Заключение:
Знам, че шанса да пия вино без захар е малък, но искам да си пия от МОЕТО вино, направено от моето грозде, дори то (гроздето) и да е киселко.

Благодаря предварително за помоща.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
По ред на въпросите:
1- Ако не те притеснява труда и инвестцията, които трябва да положиш за изграждането на подземно капково, има смисъл. Макар че, има добри решения за торене и с почвени гранули. Имай на предвид, че с торове през капка излиза по-скъпо, ако трябва да се тори както трябва.
3-Този нещо не го разбрах :?
4- Торовете, които са за т.нар узряване са най-обикновени, с по-голямо съдържание на калий.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2015, 11:33
Мнения: 3
По реда по-горе и по-по-горе:

1. Инвестицията за подземно капково на тая малка дължина от общо 130 м. ще е около 300 лв, и при капкоотделители през 50 см се чудя дали да не запуша през един, за да икономисвам вода ? Също така не отпада възможността за торене с гранули, нали ?
3. Първия, единичен тел през или до средните колове минава.
Ако е до кола окачен на пирон, то оста е изместена с половин дебелина на кол и ще е грозно.
Ако е в оста тогава трябва ли кола да се пробива или има чалъм да се избегне дупката ?
4. С това ме зарадва, значи има шанс да пия вино без захар.

П.П.
При изграждане на нов казан от 4х250 л. ?(не за мен) производителя е указал, че казана ляга на скара от по 2 метални греди в направление. Така се нагряват и стените на резервоара.
Нещо не ми харесва това решение. Дали резервоара/варела/легена/дъното или както там е точното наименование не трябва да лежи ЧАСТИЧНО/ ТОЧКОВО на стените, защото при пълно подпиране по стените ще се нагрява само дъното. Или пък лежи на гърлото на резервоара.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Ное 2015, 17:39
Мнения: 4
Здравейте!
От сорта"Евмолпия" става ли хубаво вино?
Имам 10реда/200дупки/и се чудя с какви лозички да ги засадя:"Евмолпия"или "Мавруд"!Местото е на 200м надморска височина,добре огряно от слънцето със северно изложение,наклон 5-10гр.,40см има почва."Мавруда",дали няма да измръзне от силния вятър през зимата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 19:23 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Пропуснал си да напишеш къде е мястото!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Ное 2015, 17:39
Мнения: 4
Около Симеоновград,към Сакар планина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 69
Прдложеня за бели десертни лози,издържащи на ниски зимни температури ? Или по скоро кои са най-издържащи,че Булгара при нас мръзне... :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
http://www.sevastianov-vines.com/inform ... B8-47.html
Сунгурласки /червен/ мискет. Понася ниски температури.Сокът му е бял,а когато престои с чепките става розе ;) ,обикновено ферментира като, т. нар. самоток. При мен вирее достатъчно добре на асми при надморска височина около 600 м. и е издържал до към - 18/20 гр.темп. Захарност- 17 мах.
Иначе почти всички десертни измръзват под -5/10.
Дано съм ти бил полезен!
Поздрави! ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 69
И аз в този саит ги гледах,даже звънях за още 50бр мускат.
Наслада и Армира ги дават за по устоичиви,но дали е така...?
Иначе съм почитател и на розе,ще го имам в предвид и сунгурлаския мискет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
Търси възможно най-ранозреещите сортове.Останалото е аклиматизация.Сей ги така,че да са защитени от запад ,особено през зимата ,било до дувар или постройка. :)В интерес на истината всичките ми асми са от "бучни пръчка".И то около 20 годишни.Първите 3 год. ги режа ниско на 2 очи.Купих навремето вкоренени 7 бр.по 5 лв.Всички изсъхнаха.А от техните резници имам вече плододаващи. ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 144
Местожителство: Горно Кирково
Моето предложение е Августин(http://vinograd.info/sorta/stolovye/avgystin.html)

Това е от моя лозаИзображение

ИЛВ Плевен предлагаха през есента,може да са им останали бройки?

:prost:

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 302 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима