Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 302 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това което ме притеснява в случая е надморската височина 800 м е малко множко :? Трябва да се види колко е сумарната температура необходима за даден вид грозде и да се сравни със сумарната климатична .
Ако средната дневна температура е 15 градуса то:
15 Х 24 =360 градуса на ден
за100 дни това са 3600
за 120дни което е 4 месеца грозде ще узрее но до каква степен :nixweiss: .
Най добре е да се отправи запитване до института в Плевен те знаят на кой сорт колко градуса му трябват за да узрее и каква е пределната над-морска височина на която не се отглежда лоза.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
И все пак е Югозападна България, ако достига и Беломорско течение, знам ли. Но колегата не казва къде е. А дали наоколо някой не гледа някакво лозе?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Ами аз" гледам", ако може да се каже за лози на вилата(Панчарево).Всичко е за спорта, а не че очаквам кой знае какво. Надморската височина е 710 м,изложението югоизток,наклон около 12 градуса.Това което със сигурност узрява- Отел, ама той става само за сянка, може и за ракия; Перла -узрява винаги, ама без пръскане-забрави. Мерло,тази година имам за пръв път" реколта"-няколко гроздчета, ама важното е че напълно узря,но и годината беше топла,Мускат о тонел- същия резултат като мерлото.Тази пролет посадих Хамбурски мискет, Пино ноар, Шардоне и Евмолпия. Но там се издъних-бях им сложил десет литрови туби, да ги пазят през нощта от ниски температури.През деня, ги махах, ама един ден ги забравих, и в 11часа вътре сигурно беше станало 40 градуса, та и отгоре.Направо им разказах играта,това което беше покарало, изсъхна.Бях ги отписал , ама само една се предаде.Другите пак "навириха рога". Когато ги прегледах по обстойно, видях че на част от тях, това което е изкласило, всъщност е от подложката.Но сега съм ги затрупал с пръст и ще чакам пролетта.Явно че някои трябва втори път да се облагородяват.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Докато, колегата не каже, къде точно му е парцела, само можем да гадаем. Надморската височина не е страшна, все пак Югозападния лозарски район ( ако мястото е там) е най-топлия от всичките в България и червените сортове се радват на добри условия там.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2012, 08:52
Мнения: 10
Напролет съм запланувал да създам около 400 кв. м. лозе. За сега съм се спрял на 2 сорта - Пино Ноар и Гъмза. Гъмзата я избрах, защото преди години (над 35- 40) е отглеждан(с успех) този сорт близо до мястото , което съм подготвил. За Пиното прочетох доста хубави работи, а и основната причина, поради която се спирам на него е , че държи на студ. Лозето ще се намира на 750м. надморска височина в гр. Сапарева баня. Там зимата не е от най- студените, но все пак се усеща, че градчето се намира в полите на Рила. Лятото е топло и мисля, че няма да има проблем с узряването.
Искам да попитам дали съм се спрял на удачни сортове ? Също така мога ли да засадя 2 сорта един до друг (примерно 10 реда Гъмза и 10 реда Пино) ?
Ще съм много благодарен за всякакви съвети.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
МЯстото не можем да го видим, но няма проблеми да си засадиш двата сорта един до друг

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Фев 2013, 13:56
Мнения: 4
Привет на всички колеги :) Радвам се за интересната тема. Много интересни мнения и
съвети виждам тука. Даже се подхожда професионално-почвен анализ, запасяване с
торове и т.н. Намесвам се като производител на грозде и проиводител на вина...
Най голямо според ме е да имаш "мерак" :) после идва другото...Разбира се много важно е самото место подготвено за лозе. Наистина много важни са подпочвените води
Няма да давам съвети но ще подчертая че е добре да се придържате към сортове лози подходящи за вашия регион-разпитвате старците които са гледали лозя...ехее преди
години. Разбира се не са за пренебрегване и чуждите и нови сортове грозде....НО има едно НО което може да ви развали желението и "мерака"....Помагал съм на много хора да си направят лозе или асмалък...но има и много разочаровани-не става викат :cry:
Щото не навсякъде може да стане добро лозе и не от всеки става лозар. Имам в моите
лозя и асми -36 сорта грозде/десертно и винено/.Всяко си има и добри и лоши страни.
Понеже тука е прекрасен форум ще се радвам ако мога да помогна на някой с нещо...
Снимките тук са от професионални лозя :) Не всеки има финансова възможност да си направи лозя по снимки сериозно финансирани по Европейски програми. Но всеки с мерак,желание и МНОГО ТРУД може да си направи лозе. Дори с обикновени вкоренени резници, или облагородени дивачки може при определени "тънкости" да се постигнат добри резулатати. За лозе от 400-500 кв.м може да подберете подходящ сорт с ниска чашовидни резитба, по един дървен кол и ето едно лозе отпреди 1980г :D , което моя дядо пръскаше само с бердолезов разтвор и сяра, но правеше превъзходно вино без прашинка захар. Вярно много труд, копане/нямаше хербициди/ но имаше мерак....
Сега има и техника-мотофрези и култиватори,има модерни колци,поликарбонатна тел,
фосфорни и калиеви торове, листни торове,лесно е. Аз съм от старите традиционалисти: харесвам си Памида/Черния рехав/,Шевката,Мавруда,Димята,Тамянката и Ркацители....
Не че не харесвам бутилка аржентиски Малбек :roll: ,обаче да слагаш сортове които искат повече слънчево греене от колкото имаме....не знам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Цитат:
Няма да давам съвети но ще подчертая че е добре да се придържате към сортове лози подходящи за вашия регион


Аз пък защо си мисля, че е по-важно подложката каква е, а не сорта.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 19:13 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Eee, колега Krass, не с лошо, де. Кажи първо "Добре дошъл на нашата маса" на новия колега. Виждаш, днес се е регистрирал. И явно има опит. Аз нямам голям опит в лозарството. Но, все пак ми се струва, че твоя въпрос е като онзи за яйцето и кокошката - кое е първо?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Напротив, виждам, че човекът се занимава сериозно с производство на грозде. Тук всеки пита кой сорт за какви условия е, но никой не пита за подложките. Преди години купувах присадени лозички от Брестовица. Там човекът се интересуваше каква е почвата при нас имайки впредвид точно подложките.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Подложката е от изключително значение за дълговечността на лозата, както и за нейния растеж и устойчивост . Изборът на подложка е в пряка зависимост от количеството на общите и активните карбонати в почвата, както и от сорта, защото някои сортове не се понасят с някои подложки, както и обратното някои сортове имат афинитет към към точно определена подложка.
Добрия сорт върви с добра подложка, която е специфична за различните условия.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 21:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
hellreiser написа:
.
Добрия сорт върви с добра подложка, която е специфична за различните условия.

Да не забравяме също така от какво ни пази...
Прикачени файлове:
DSC05465.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Илия какво е това на снимката?
Има ли начин да се увеличи това по листата съм го виждал струва ми се?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Листната филоксера нанася ли поражения, като кореновата или е като крастата.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 22:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
това е просто листна форма.... Филоксерата напада както културната лоза, така и американските (дивите) лози. Пълно развитие насекомото обаче има само върху американските лози. В развитието му се наблюдават пет различни форми, от които по-важни са две - листната и кореновата.

Листната форма напада подложките в маточника. Особено силно се напада подложката Монтикола. По долната страна на листата се образуват малки брадавици нападнатите листа се деформират и не са в състояние да изхранват нормално леторастите.

Корените на подложките обаче не загиват, затова тези лози се наричат още филоксероустойчиви. Срещу листната форма на филоксерата по американските лози, борбата може да се проведе с органофосфорни, карбаматни, неоникотинови и др. инсектициди. Провеждат се две пръскания през пролетта с Нуреле-дурсбан - 0,06% - първото няколко дни след началото на излюпването и второто 15-20 дни по-късно. По добри резултати ще се получат при използване на системни, проникващи или транс-ламинарни препарати.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 302 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима