Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Измръзване
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 08:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Как се предпазвате от измръзване и въобще правите ли нещо по въпроса? Моля, който пише по темата и да опомене местонахождението на масивът си за да придобием някаква представа за климата.
Моето скромно лозенце от няколко реда и 3 асми се намира в района на Русе. Тук зимата е голям клинч. Всяка година (от поне 5 насам) за около 7-14-20 дневен период става по -15 -20. От две години имам измръзвания (тая по-малко от предната). Младите пръчки ги заравям в земята, но тая година имах измръзване и по старите. Гледам хората омотават пръчките с нещо като изолация та се чудя чак такъв роб ли да ставам на пиянството си :megagrin: Естествено има сортове които са "по-нежни" от други..
А и когато забележа обледяване ходя като цветарка и отстранявам ледът. Колко е правилно не знам..
Поздрави !

П.П. Пишман лозар съм още. В период на учене съм :) .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Измръзване
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 17:23
Мнения: 11
Пробвай с изолациите за тръби казват им гофрет има ги с различни диаметри не са скъпи и стават за многократна употреба :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Измръзване
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
-15 е гранична стойност за лозите( може и да издържат, може и да измръзнат), зависи от много фактори. Какви са конкретните сортовете? Това с увиването става, ама за няколко лози, ако са 100 примерно няма как да стане. Иначе предпазването е превантивно чрез избиране на студоустойчиви сортове, а също и на такива с голяма въстановителна способност след измръзване, както и отглеждане по чашовидна формировка чрез загребване, което правиш с младите лозички.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Измръзване
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 21:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Траминер розов, Пино ноар,Каберне Фран,Алиготе и още много сортове са със студоустойчивост -20,- 25 градуса.
Да не говорим за руски сортове с устойчивост до -35...
Обикновено една от добрите превенции с/у замръзване е действията да са насочени към пълното узряване на пръчките...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Измръзване
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 06:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
http://izs-ruse.org/grozde.php
http://ilv.my.contact.bg/EL_IZDANIA.htm
wufan няма изпитана рецепта срещу измръзване която да е успешна за цяла България.
Плевен,Русе,Велико Търново в тоя триъгълник зиме по някога настават "кучи студове" от -15.-20 дори и -25 градуса.
-25 са фатални за лозите които са над повърхността на почвата то е не са заринати (загребени).
По старите лози ако можеш ги увивай с стари чували полиетиленово фолио може и с гофрети (става въпрос за тия лози които не могат да бъдат свалени и заровени с пръст листа и др.).
Поледицата е опасна както за шофьорите така и за лозарите-разваля пъпките най нежното и ранимо място на лозите.Срещу това цяр няма .
Като съвет отглеждай студо-устойчиви сортове подходящи за вашия регион.Винените сортове са по устойчиви на студ спрямо десертните.Виж съседите какво правят по някога и това върши работа.
Чети и пак чети и подбирай информацията има какво да се научи.
Научи се да вкореняваш лози за да имаш под ръка посадъчен материал при нужда.
Тая годиха за сега е топло да се молим да няма големи студове че ми писна да възстановявам асмите,
При големи студове режи лозето късно след като започне да развива с цел ако е останало нещо здраво да си проличи и да бъде спасено.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Измръзване
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Лозите(асма) ми напролет ще станат на три години. Тази зима ги свалих и понеже бяха дълги ги омотах в тези "бушели"(така им казват тук), дъното е махнато и са запълнени с пръст. Температурата стига -25С през февруари. Та по темата "Измръзване" аз така се опитвам да ги предпазя. Дали съм постъпил добре :? Живот и здраве следващата зима ще е трудно да ги свия по този начин - какво ще ме посъветвате и изобщо всяка година ли трябва да ги "изолирам" :explode:
Обещах на "hellreiser" да сложа снимка-ето я.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Измръзване
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Със сигурност така ще го предпазиш, но за догодина вече няма да можеш да ги навиваш. А пък и все си мисля ,че сортовете при вас специално селектирани за климата та ще издържат. Те при нас издържат на -25 та при вас няма да издържат.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Измръзване
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 11:50 
Offline

Регистриран на: 21 Авг 2013, 11:36
Мнения: 1
Здравейте!От 5-6 години ме гложди един проблем,който не мога да разреша сам.И аз съм от Русе и в едно близко село имам лозе.Южно изложение на тераса на стръмен склон, около 8-10 метра над нивото на долината.Искам да сложа асми- на 230 см височина, но въпросът ми е какъв сорт???
Падат рано слани- обикновено края на октомври,началото на ноември, а за последните 5 год и към 20-ти април.Тази година нямаше и гроздето е прекрасно. Миналата година на 24 април падна до -3.
Имам на асми Наслада и Кайлъшки мискет- мръзнат много- до 60-70 % от очите, даже цели рамена.
Сторгозия на Омбрела страда само от сланите.Та въпросът ми е какъв сорт да бъде- да е достъпен все пак на пазара, че няма голям избор, и за 20-тина пръчки става въпрос.А дали да не сложа от някой директен сорт- добруджанка, липа или както там се вика.
ААААА,само винени!!!Не хабя гроздето като мезе!
И благодаря на отговорилите!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Измръзване
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Кайлъшки мискет( белия сорт) не би трябвало да ти мръзне :?
Този сорт е страшен 'катил', издръжлив и не се пръска много,казвам го от собствен опит
Аз съм горе долу от съшия регион и зимите са доста люти, никога не съм имал проблем с измръзването на този сорт.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Измръзване
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Все си мисля че лозата ако е на средно стъблен кордон е по-добре, ако е на проветриво място (на склон). Не знам къде го прочетох това, но така лозата формира по-дебела дървесина, която е по-студоустойчива и най-уязвимите леторасти са по-високо, а не ниско долу където се задържа най-студения въздух. Поне като като гледам чашковидно отглеждане със загрибване във Северна Франция не правят, както и в Германия , а там е къде къде повече на север и температурите трябва да са дори по-ниски.
Формировката Казнав откъде идва - не е ли от руските републики?
Може и да не съм прав...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Измръзване
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2015, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Повдигам темата ,защото последно време става доста актуална.

Използвам за млади асми тръбна изолация от този тип:
Изображение

Изображение

Но не съм доволен. Пролетта след развиване стеблата имаха видимо влажен и почернял вид. Явно изолацията не позволява проветряване и изпаряване на влагата.
Имам въпрос:
Някой ползвал ли е да приложи стандартни пропиленови чували с които да увие стъблата и летораслите, после с канап да задържи. Също и чували от зебло. Материалът позволява изпаряване на влагата ще могат да дишат.
Изхождам от предположението, че каквато и изолация да се постави на откритите части на лозовите стъбла, то е въпрос на време студът да достигне до тях - ако не след един, то след 10 часа те ще изравнят температурата си с външната. Единственото решение е подгрев, което разбира се не върши работа.

Следващият въпрос е как да се изолира асма която е станала вече доста дебела и не може да се зарие в земята. Пробвал ли е някой обвиването с изолация горе на асмалъка (пълно опаковане по подобие на Райхстага :mocken: ? Само покриване от горе с нещо върши ли работа.... предполагам НЕ.

Моля споделете как водите борбата със замръзването PLS.
Едно от решенията е на 5-6 години когато асмите станат много дебели, да се подменят с нови издънки които до като станат дебели ще се зариват и т.н.т.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима