Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 21:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2012, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Понеже стана въпрос за резитби, та да напиша нещо.
Резитбата е мероприятие чрез, което се оформят лозите, регулира се плододаването, направлява се растежа. Тя се състои в ежегодно премахване на едногодишни и стари части. При резитбата се оставят т.нар. плодни звена. Те биват къси ( чепове)-имат две зимни очи; дълги- те се делят на стрелки и плодни пръчки. Стрелките имат 4-7 пъпки, а плодните пръчки имат 8-16 пъпки. Има и смесени звена, които са комбинация от чеп+стрелка или чеп+плодна пръчка.
Системите на резитби са: къса, дълга и смесена, ще опиша само някой от тях, които според мен са най-разпространени в България.
От късите резитби най-използвани са чашовидната формировка и кордон Роая.
Чашовидната представлява стъбло , около 10-15 см от, което симетрично излизат от 3-6 рамена, които се режат на чепове. От един чеп излизат 2 летораста( не е абсолютно), като всяка година се премахва горния, а долния се реже на 2 очи.
Кордон Роая- представлява стъбло 60 см, на толкова се поставя и носещия тел, по него се пускат едно или две рамена, върху които се поддържат чепове. Много е важно при тази формировка удължаването на рамената да става постепенно ( примерно с не повече от 4-5 пъпки на година), защото лозата има силна полярност- най-силен растеж има във върха на летораста и така се оголва кордона.
Към смесените резитби спадат: Гюйо-оригинален и подобрен, Мозер, Омбрела.
Ще напиша само за подобрения стъблен Гюйо, защото мисля ,че е по застъпен. По дефиниция тази формировка се състои от една плодна пръчка+2 чепа или 2 плодни пръчки+3 чепа.Основен принцип при формиране е образуване на стъбло около 1,2м с две къси рамена, върху всяко се поддържат 2-3 чепа и 1 плодна пръчка(10-12 очи). Всяка година се премахва старата плодна пръчка. Тази формировка е доста подходяща за десертни сортове ( Болгар, Италия..).
Мозер -
това смея да твърдя е най-разпространената формировка в съвременното широкоредово лозарство за винени сортове. И тук има Оригинален Мозер и Видоизменен Мозер. Видоизмененият Мозер представлява стъбло 1,20-1-30м, (на тази чисочина е и основния тел), разклонено на двустранен кордон чърху, който се поддържат чепове(4-5на брой) + смесени звена-броят им зависи от силата на лозата и сортовите особености(чеп+стрелка). Тази формировка е особено подходяща за умерено растящите сортове- Мискет отонел, Пино гри, Ризлинг Италиански и др. Както и за праворастящите Ркацители, Мискет червен. Някои специалисти казват, че и за Памид става, но за него чудесна работа върши само късата резитба. Формирането на Мозер е малко по сложно, поне за мен, та за сега няма да го описвам Ако някой има интерес, мога да го опиша година по година до 5-тата.
Омбрелата като формировка е подобна на Мозер, разликата е че стъблото и е около 1,50. Подходяща е за буйно растящи сортове, като по-добре е да не са праворастящи.
Има още доста формировки, но те са без особено значение, за нашата страна.
Щях да забравя Асмовидната формировка. Тя е характерна за дворните площи и всеки си я интерпретира по негово си виждане. С две думи тя е смесица между Гюйо, Роая
и донякъде Казнав. При нея плодните звена върху кордоните могат да са само чепове( Димят, Мискет Хамбургски, Кардинал, Памид), както и смесени -чеп+плодна пръчка( Болгар, Италия, Чауш, Султанина, Хибрид 6-4).
Това е което на момента се сещам за посочените формировки. Не претендирам за пълноценност, доста неща съм спестил, които бих написал при конкретен интерес. :)
Има и т.нар зелени резитби, които мога да разгледам в отделна тема ,че тая стана ...

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2012, 21:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
малко илюстрации няма ли към всяка формировка да качиш? :)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ще кача, но мисля да се опитам да нарисувам.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Ako e възможно и снимки,че в последните двадесетина години нашите автори само преписват,и едни и същи черно бели неясни илюстрации сигурно са омръзнали на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ще се постарая и снимки да покажа.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
То нахално , но да се изкажа и аз ...
Ако може на две степени -1- за начинаещи , наай - опростено
асмовидно , и за главини .
2-ра част за по- имащи представа или напреднали .
( Също как се засажда пръчка , отрязана сега , да стане на лоза )

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Малко сложно ще стане сега със снимките, че не мога нещо да ги намеря, та май ще трябва да рисувам ( не искам да слагам готови схеми, има доста в нета).
До колегата Емилов: в другата тема коментирахме, че не е за препоръчване да се засажда директно пръчка отрязана от лоза, а по-добре да е от разсадник ( сертифициран лозов материал). Но, ако искаш сега да отрежеш и да посадиш първо трябва да я вкорениш. Това се постига лесно, като едно важно условие е да се отреже точно във възела(възможно е също и 1 см под самия възел). Но недостатък е, че по лесно измръзва, затова трябва да се вкоренява на топло, а не навън.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Защото там се намира диафрагма, която е богата на резервни в-ва, там се събира наесен скорбяла , която ще стимулират бързото покарване на корени.
Отрязана по този начин също е става за вкореняване
Изображение

Всички пъпки нагоре по пръчката се премахват, като се оставят 2 на върха.
На пролет от тези две пъпки ще покарат 2 летораста, избираш по-добре развиващия се и другия отстраняваш. На втората година съкращаваш вече здравия летораст на 2 очи, като от произлезлите от тях леторасти пак избираш един ,а другия отстраняваш. На втората година би трябвало вече да се е качил на асмалъка. На 3 година го съкращваш на 6-7 пъпки след като си го огънал да легне на асмалъка. През това време е нужно, ако по стъблото са покарали леторасти да се филизят своевременно. И оттук нататък съм забелязал, че всеки подхожда индивидуално. Аз примерно как правя, филизя всички леторатисти, които са отдолу на пръчката, като оставям само тези дето са отгоре, както и последния, който ще е продължител на кордона. На 4 година всички леторасти режа на 2 пъпки, ако е нужно ги разреждам на 20-25 см един от друг, последния летораст съкращавам на 4-5 пъпки.Ако през тази година имам хубав растеж мога да се изкуша да оставя и някоя плодна пръчка, която ще ми служи за разклонение на кордона . През 5 година вече зависи каква резитба ще се прилага и какви са сортовите особености. Ами това е по най-лесно обяснимия начин за мен, дано става ясно.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 06:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Много добре, ама като начинаещ не разбирам какво означава филизене на леторасти - тази думичка филизене ако може да покажеш кво точно се прави.
Опитвам да направя асмичка(4 корена заринал съм ги) - тази пролет ще е трета година така че много благодаря за съветите.
Темата е полезна за мен - надявам се и за други начинаещи! :buch:
Кога да очаквам първи плодове?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Филизене означава премахване. Примерно имаш два летораста, избираш по добре развиващия се, а другия премахваш( филизиш).При зелените резитби филизенето се състои в премахването на колтуци, ненужни леторасти(такива които пречат, безплодни и др) По принцип плодове са възможни и на втора година, но за плододаване говорим от третата година нататък, така че ти тази година може да очакваш. Какъв сорт са ти лозичките?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 17:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Ами не знам какъв точно сорт са :cry: - две бели и две червени, като ги купувах питах да са възможно най студоустойчиви. Сега са заровени. Ако родят ще сложа снимка-може и да подскажеш на какъв сорт приличат.
Благодаря за пояснението още веднъж-сигурно ще питам и за напред.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Не само питай но и надписвай защото след 2-3 не се помни каква лоза си засадил.Освен това купувай лозово посадъчен материал от сертифицирани производители който ще са на пазара и след години.
На мен ми продадоха "биволско око" взех го за разнообразие но то е бяло пък за не съм виждал бивол с бели очи :lachtot: .Че такива ми ти работи.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
За да се познае какъв е сорта са нужни летораст, лист и грозд заедно. Някои лесно се познават само по листа или грозда или даже само по пръчката, но някои е невъзможно да се различат. Иначе наистина покупки само от сертифициран разсадник. :prost2:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Да сме живи и здрави на лято ще снимам лист и надявам се грозд ама не знам какво е летораст - сигурно част от стеблото :? Ще снимам подробно пък може и да разбера какъв е сорта :motz: . Чак ме хваща срам колко съм бос по тези неща ама нали все пак имам желание и мерак надявам се да стане асмичката :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Летораста в случая се явява тазгодишен прираст( лето-от лято, раст-от расте), Леторастите са зелени на цвят :) , които след листопада узряват и добиват характерен цвят (кафеникав, червеникав,жълтеникав). Вече на следващата година, миналогодишния летраст е узряла "пръчка" :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:2thumbs: Благодаря много "hellreiser".
Още е рано, но тази година ще трябва сигурно да пръскам.
Ако имаш желание(и време разбира се) моля за простички съвети-та да мога да потърся химикалите тук в Канада.
Много ще е трудно - "околна среда"-опазване ...и т.н. даже на райграса пред къщата не мога да слагам кво да е :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима