Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2014, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
:thumbs1:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2014, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Юли 2013, 22:00
Мнения: 15
От въпросните ножици имам вече счупени два броя от предходни години, ако сте си ги купили не ги назорвайте на по дебели пръчки, скършват се направо от рамото на дръжката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2014, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Няма да ги назорвам за поланшни пръти, но това което пробвах днеска-
режат като масло! :megagrin:
Бравоо! Супер, ще си купя още едни утре.
Режат без никакво съпротивление, наточени са на бръснач! :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 69
Здравейте,някави предложения за формировка за сорта мискет отонел и с каква подложка да са ,че се чуда вече седмица.Ориентитал съм се към високо стъблен мозер как мислите :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 19:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Избора на подложка зависи също доста и от почвата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Yulian Aleksandrov написа:
Здравейте,някави предложения за формировка за сорта мискет отонел и с каква подложка да са ,че се чуда вече седмица.Ориентитал съм се към високо стъблен мозер как мислите :help:

ilu6a написа:
Избора на подложка зависи също доста и от почвата...

Тук както казва един наш съфорумник-са "много дълбоки води". :wallbash:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 69
Интересувам се за формировката за да сметна колко лозички да взема за декар вътрешно в реда и междуредово пространство.Ще се обработва на ръка.А за подложките четах,че монтикола примерно не става за винени сортове и не е устоичива на листна филоксера.Почвения анализ маи нема да ми се размине... :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 22:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ако става въпрос за 2-3 декара...обикновено има информация за вида почва в различните места...
Но ако имаш възможност е добре да направиш анализ....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2014, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
На монтикола се присаждат само десертни сортове, защото има буен растеж и причинява изресяване на гроздовете, което се търси при десертните. За отонел може спокойно да заложиш на класическата универсална подложка Шасла х Берландиери 41Б ,а може и на Кобер 5бб и двете издържат на високи карбонати, освен ако мястото не е на някое варовиково находище :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2014, 11:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
От известно време чета различни източници, та си мисля че при резитбите трябва да се даде малко повече информация, т.е и ние може би трябва да споделяме по-напредничава информация. Защото това дето го намираме из интернет и по разни книжки за по 3-5 лева е само основната базисна информация.
Тук-таме се споменава, че многогодишната дървесина е фактор за студоустойчивостта и плодородието на лозите, което на мен ми обяснява защо асмите в студените райони не замръзват, докато лозята да, както и че от един корен една асма изхранва сума ти гроздове докато при лозовия масив не са така нещата. В допълнение към това знаем че двугодишната пръчка от която се развиват новите леторасти плододава най-много, следователно смесените резитби, дори и с къси плодни стрелки са за предпочитане пред късите резитби на чепове.
Също така височината на разполагане на основния "кордон" - защо Мозер пред подобрен средно стъблен Гюйо?
Аз си мисля че от всички системи на резитба има 2-3 универсални за което има някакви причини.
Мозер - добре, ако лозата е родовита още на първите пъпки и е с широко междуредие. Така се спестяват малко пари от телове, но пък при по-тясно междуредие или по-силна лоза леторастите ще се пръснат много настрани което вероятно затруднява обработката, пръскането и зреенето. Да речем че при десертни сортове има някакви предимства защото по-постепенно ще зреят гроздовете дето са прикрити под листата. Имаме високо стебло - т.е. многогодишната дървесина е по-силно развита, по-лесно се обработва отдолу, включително и с хербициди в началните стадии, когато най-усилено се прилагат.
При домашно стопанство обаче редовете обичайно са по-нагъсто, пак имаме за задача да се създаде плодовито насаждение, но пък и да не замръзва, да връзва достатъчно брой гроздове и др. Затова си мисля че в условията на нискомащабното домашно производство подобреното средностеблено Гюйо с две малки рамена настрани е за предпочитане. Сега дали ще са 1 плодна пръчка с чепове или 2 да речем стрелки с чепове ще зависи от плодовитостта на сорта и от почвата, първия тел е 3-4 мм, след това 2 двойки телове за опъване на леторастите или на втория ред двойка телове а на третия ред един 1,8мм когато не са много буйни сортовете мисля че ще върши работа. Малко повече пари за тел се искат, но така пак имаме многогодишна дървесина, която не се стеле по земята, леторастите ги развиваме право нагоре и се осигурява лесно пръскане, добро опичане от слънцето и огряване. Пак леторастите са на 50-70 см от земята и така отдолу хем има проветрение, хем се обработва с ръчна пръскачка с хербицид лесно. В допълнение на това подредбата на пръчките за мен трябва да е шахматно.
Тази година смятам много стриктно да контролирам гроздовете и леторастите - при резитба 22-26 очи общо на лоза, от които при прорастването на леторастите ще оставя около 25 летораста и не повече от 20-25 грозда за винените сортове, вероятно и при десертните ще е така но ще подрязвам гроздовете отдолу на фаза грахово зърно, както и ще внимавам по колко грозда да оставя на един летораст- един, макс. 2 грозда на летораст.
За мен чашовидната резитба трябва да я считаме за отживелица, също така кордон Роая- типичния трябва да се избягва - едностранния кордон натежава на телта много лошо, по - добре е да е двустранен с две къси рамена.
Много са ми любопитни лозарите в Австралия и Калифорния - там масово е У - пергола, вярно че в Калифорния е по-топло, но в Австралия - повечето щати са горе долу като нашите климатични условия, ако не се лъжа. Този начин на отглеждане още повече доближава асмовидното отглеждане..
Тия разсъждения ми се въртят из главата тия дни, два пъти минах покрай нови насаждения из карнобатско и новозагорско и гледам - старите насаждения масово са на Мозер, но по-новите приличат страшно много на средно към нискостъблен подобрен Гюйо с две къси рамена и една плодна пръчка на корен (вероятно защото са млади насаждения).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2015, 13:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 683
Здравейте,колеги,
Днес пътувам за с. Лозарево,където има да се режат 6,5 дка мискет отонел.За 3-4 дни смятам да приключа и ще докладвам,защото тази година трябва да се опази реколтата ,за да има на трапезата от ароматната напитка.Резитбата е на чеп и плодна пръчка,а лозето е подновено преди около 5 год.Тъщата е агроном и много добре се справяше с болестите с третирането им.До миналата година. :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2015, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Цитат:
приличат страшно много на средно към нискостъблен подобрен Гюйо с две къси рамена и една плодна пръчка на корен


stefannankov,
би ли нарисувал схема на тая пръчка от корен, дето се оставя или линк, тенкю.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2015, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Как мислите да отриваме ли асмите или да чакаме средата на април да минат сланите?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2015, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 10:34
Мнения: 21
Здравейте!Миналата година засадих няколко пръчки кайлъшки мискет,които преди засаждането бях сложил в стърготини за зимния период.От пролетта до есента достигнаха около 70см височина.Изкараха зимата успешно:)Мислех сега да ги разсадя на различни места,които съм предвидил,но съсед агроном ме посъветва да изчакам до есента и тогава да ги местя.Правилно е това?Благодаря предварително на отзовалите се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2015, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 683
начинаещ написа:
Здравейте!Миналата година засадих няколко пръчки кайлъшки мискет,които преди засаждането бях сложил в стърготини за зимния период.От пролетта до есента достигнаха около 70см височина.Изкараха зимата успешно:)Мислех сега да ги разсадя на различни места,които съм предвидил,но съсед агроном ме посъветва да изчакам до есента и тогава да ги местя.Правилно е това?Благодаря предварително на отзовалите се.


Не коментирам мнението на агронома,но моят съвет е да ги засееш сега.Изкопай ямка дълбока около 50 см.,отдолу сложи 2 лопати пясък,след това 2 лопати оборки тор,засипи с рохка пръст и засади лозичката.Аз слагам обратно една пластмасова бутилка 2 л. от бира или кола ,като гърлото и поставям до корена,а отгоре е прерязана.Когато поливам пълня тази бутилка и водата напоява директно корените.След като лозичката се хване махам бутилката,пък може да я оставиш и до следващата година.Успех! :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима