Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2013, 15:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
Здравейте, имам една идея за старите лози на вилата, но искам все пак да попитам за съвет по опитните и знаещи колеги.
Лозите се намират във вилна местност над с.Батулия - около 800-900 н.в. разлистването е обикновенно по късно с две-три седмици. Лозите са на асми високи около 2 метра, самото стъбло е с дебелината на човешка китка, гроздето е черно, ароматно като си мисля, че е отел но не съм сигурен. Узрява през октомври, като съм забелязал, че след 25 октомври почва да пада и да се рони от грозда. Най-доброто време за бране там е средата на октомври и захарността която достига гроздовата мъст е около 16 градуса. Не съм го пръскал никога, но не съм забелязал да е страдало от нещо.
Проблемът е че през годините е рязано според мен изключително неподходящо, понякога е и пропускано та в момента е формирана една чадъровидна форма с много на брой разклонения и като се разлисти и се развият леторастите става буквално някаква джунгла - преплитат се пръчки, гроздове и листа. Брането е много трудоемко.
Въпросът ми е как да го режа от тук нататък за да се формира както трябва.
Мисля си да отрежа лозите някъде около 20 см. под плетеницата и ако избият нови леторасли да оставя два и тях да ги подвеждам по нататък - ама ако не тръгне нищо и изсъхнат ще ме е яд за лозите.
Та в общи линии това е положението. Давайте съвети.

Асен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2013, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Недей ги ряза под плетеницата, трудно ще е така да ти се каже как да режеш. Можеш да проявиш малко фантазия, можеш да манипулираш лозата, както си искаш. Дай някоя снимка, за по-подробно обяснение

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Да използвам темата да попитам.Миналата година вкорених едни лозички,
тази пролет ги подрязах на 2 очи, но едната лоза е завързала чепка грозде долу ниско, та питането ми е това проблем ли е, да е махна ли /чепката/ или няма значение.Защото мисля да ги вдигам на високо.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2013, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Аз не бих я махал, ако има друг развит летораст освен този с чепката, го махни и това е.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2013, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Или откъсни само цвета. Летораста ще тръгне нагоре.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2013, 16:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
За растенията,животните и хората в природата законите са едни и сьщи.Всяко момиче с цикьл е потенциална майка,но не е редно да зачеват и раждат на 12-13 години ,нали!Сьсипва се майката!Сьотносимо е и кьм другите видове.Така че,махай грозда,освен ако не си решил да видиш какво грозде ще береш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2013, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Сравнението с малките момичета е доста неуместно. В днешно време земеделските техники се развиват изключително бързо в посока плододаване. Идеята е да се встъпи в пълно плододаване максимално бързо. Затова се разработват нови системи на резитби, нови подложки, нови сортове. Нищо и няма на лозата,ако пусне един грозд.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2013, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
Да подновя малко темата :)
След размисъл от прочетеното тук реших да сменя старите лози с нови, млади и по-подходящи за съответното място.
Характеристиката е следната : надм. височина - между 700-800 метра, изложение - изток, почва - кафява горска (според мен е или кафява светла или преходна), сухо, до свежо, средно каменливо.
От форума разбрах, че сортовете бяло грозде са за предпочитане.
Моля за предложения за конкретен сорт. А и последно инфо - гроздето ще е за ракия само. Да не иска много грижи, че съм мързелив :( .

Благодаря предварително.

Асен

забравих да добавя - почвата е лека и ще се гледа на асми на 2 метра над земята има възможност за поливане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2013, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Авг 2013, 20:27
Мнения: 3
belovarski написа:
Да подновя малко темата :)
След размисъл от прочетеното тук реших да сменя старите лози с нови, млади и по-подходящи за съответното място.
Характеристиката е следната : надм. височина - между 700-800 метра, изложение - изток, почва - кафява горска (според мен е или кафява светла или преходна), сухо, до свежо, средно каменливо.
От форума разбрах, че сортовете бяло грозде са за предпочитане.
Моля за предложения за конкретен сорт. А и последно инфо - гроздето ще е за ракия само. Да не иска много грижи, че съм мързелив :( .

Благодаря предварително.

Асен

забравих да добавя - почвата е лека и ще се гледа на асми на 2 метра над земята има възможност за поливане.

Ако смениш лозите , ще загубиш години докато новите лози започнат да дават количеството грозде което ще ти дадат старите лози , просто ги поорежи :)
А и отела е добър материал за ракия , пък и за вино :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2013, 10:51 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Дано не ме анатемосате...но Отела е една от основните причини
(разбира се не първата) за ниската винена и дестилатна култура която върлува в БГ...
На такава височина ще е я узрял ,я не в средата до края на октомври...
Правилно са та ориентирали към белите сортове в частност десертните са още по -ранни...
Нека пръскането не те безпокои...ако климата не е влажен и дъждовен ще се разминеш с около 5-8 пръскания...което като вземеш предвид мелиоративните дейности без които не можеш да се разминеш няма да те натовари много...също така и филизенето на един до два етапа...в зависимост от годината.
Да десертните не са с висока захарност в сравнение с винените сортове....но пък притежават качеството транспортабилност,което важно ако ще го превозваш до местоживеенето си.
Примерно Кайлъшки мискет е сорт винен доста непретенциозен..но пък късен сорт.
Траминер(мой личен опит)-сорт доста по устойчив на болести от Пино ноар,Сира, Каберне фран...
Юни блан...също устойчев на болест но пък придирчив към по -ниски температули...
Мускат отонела...също е средно устойчив и понася по-ниски температури...
Дунавски лазур е аналог на Ракацители, но с повишена устойчивост към мана и други гъбични заболявания,особено студоустойчив...
От десертните:
ПРимерно сорт Дружба...непридирчив и високодобивен сорт...
Нещо най-ранно е Перл дьо ксаба-зрее през втората половина на юли напада се от болести, но пък ще го третираш по-малко в сравнение с другите,които зреят средата на септември, октомври...
Наслада е среднозреещ-гроздето му узрява втората половина на септември,комплексно устойчив на болести и гъбични инфекции...понася и студ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2013, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Като за надморската височина и ако са десертни - Русенски Мискет за червено, РЗ за бяло от АМВ Агро въпреки, че то не е проверено като качества - поинтересувай се що за хибрид е РЗ или значи Русалка 3 например или нещо такова.
За винените - предвид кръстоската с Мускатови гроздя, които са студоустойчиви - бих ти препоръчал да погледнеш черноморските брилянт и елексир на Бабриков...
Чини ми се също така че Ризлинга би трябвало да удържа на такива условия предвид произхода му...
Съветите дето са дадени по-горе не са лоши, просто добавям идеи...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима