Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 22:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2013, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
Някой може ли да разпознае тези сортове,имам ги от доста години а не знам какви са?Бялото уж вече има кехлибарен цвят,но все още не е узряло,поне и не сладни още.Червеното и то не е узряло,ако трябва друга информация казвайте,ако трябва пак ще снимам.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2013, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2013, 22:53
Мнения: 16
Приличат ми на Шевка - черното и Болгар - бялото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2013, 07:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Заради цвета на пръчките, листата и формата на грозда ми се иска да кажа за черното - Памид. Снимката обаче е от твърде близо, и не мога да бъда твърде сигурен. Ако при узряване плода лесно се рони и пада от чепката - определено е Памид, това е отличителната му черта. Ако изтървеш узрял грозд от 50-60 см височина на пода и гроздето се пръска така че по чепката почти нищо не остава - определено Памид.
За бялото като гледам степента на узряване и формата на грозда и зърната, както и елементите от гниене - ми се иска да кажа Алиготе, но листа на една от снимките е твърде много събран, докато на Алиготе-то листа е петделен с доста дълбоки врязове. Освен това сякаш гроздовете на това грозде са по-скоро рехави, докато на Алиготе-то са сбити, следователно Алиготе със сигурност не е. Супер Ран Болгар - трябва да е презрял вече, а и зърната не са продълговати, обикновен Болгар също според мен не е. На базата на описания и степен на узряване - чиста стрелба в тъмното - Царица на лозята, което би обяснило милерандажа (ако е претоварено) и елипсовидните гроздове, ако правилно съм разчел снимките. Ако при резитбата ражда добре само при оставяне на плодни пръчки, а на чеповете с 2 очи - не, то тогава имаме и допълнителна следичка...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2013, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Да попитам и аз за тези два сорта бяло.

http://media.snimka.bg/s1/2803/031850425-big.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/2803/031850435-big.jpg?r=0

Това беше много сладко. Прибрахме го около 5-6 октомври, че го изядоха осите.

http://media.snimka.bg/s1/2803/031850442-big.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/2803/031850451-big.jpg?r=0

А това и до сега си стои на асмата. Никаква животинка не го закача, не мога да кажа, че киселее, но е като недоузряло. Не се пръска.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Юли 2013, 22:00
Мнения: 15
Да попитам и аз че имаме спор с баща ми тези лози какъв сорт са, Мерло или Каберне Совиньон?
Прикачени файлове:
2013-09-01 12.39.56.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Мерло,на кабернето грозда му е като буренце и е збито.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 12:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Гледайки листата на втората снимка ,бих заложил на каберне.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Аз залагам на Мерло, по няколко причини: първо такива големи гроздове кабернето не прави и второ тези гроздове са конични( макар, че не са снимани много добре),докато при кабернето са почти цилиндрични или с много лек конус. Ако някои от гроздовете има крилце , това е характерно за мерло, обаче пък много сбито ми се вижда за мерло ,ама то вече нищо не това което трябва да е :).

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 14:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Ти си с опит тук :thumbs1:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Едно от най-трудните неща е да се познават сортове, особено с това многообразие на клонове в днешни времена. Аз също в много случаи не съм сигурен какъв е сорта и сега е така. Понякога се налага дори и да се опита на вкус. При мен имам сортове, които още не съм определил какви са.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Сега като се позагледах (за разлика от по-горният ми пост :datz: ), на 1 и 3-та снимки сорта е със сигурност мерло,но този на 2-та листата са му на каберне ,а грозда на мерло.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
BREAKER написа:
Сега като се позагледах (за разлика от по-горният ми пост :datz: ), на 1 и 3-та снимки сорта е със сигурност мерло,но този на 2-та листата са му на каберне ,а грозда на мерло.

Като чета постовете и ме навежда на мисълта за сторгозия че е сорта....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Юли 2013, 22:00
Мнения: 15
Лозите са в стар лозов масив още от времето на ТКЗС, на места има изгубили се лози и се опитвам да ги подновя с нови, та освен че ми е интересно какъв е сорта искам и новите лози да са от същия сорт, засега ги подменям с вкоренени пръчки Каберне. Мисля че няма да е фатално ако не съм улучил :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Важното е да ти харесва сорта и виното от него.Харесвам ги и двата,макар че ако правя ново лозе или подновяване ще е от сира.На кабернето не му харесвам момента на рязане.
П.П.Дано няма филоксера в масива :skeptisch: .
Успех! :thumbs1:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 143
Местожителство: Горно Кирково
MONI BARONA написа:
BREAKER написа:
Сега като се позагледах (за разлика от по-горният ми пост :datz: ), на 1 и 3-та снимки сорта е със сигурност мерло,но този на 2-та листата са му на каберне ,а грозда на мерло.

Като чета постовете и ме навежда на мисълта за сторгозия че е сорта....


Ето сторгозия


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима