Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2014, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 144
Местожителство: Горно Кирково
brabra написа:
Някой може ли да разпознае тези сортове,имам ги от доста години а не знам какви са?Бялото уж вече има кехлибарен цвят,но все още не е узряло,поне и не сладни още.Червеното и то не е узряло,ако трябва друга информация казвайте,ако трябва пак ще снимам.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Липа черна и Болгар

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2014, 08:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Юли 2013, 22:00
Мнения: 15
BREAKER написа:
Важното е да ти харесва сорта и виното от него.Харесвам ги и двата,макар че ако правя ново лозе или подновяване ще е от сира.На кабернето не му харесвам момента на рязане.
П.П.Дано няма филоксера в масива :skeptisch: .
Успех! :thumbs1:



Благодаря! И аз харесвам сира, сложих на есен 5 пръчки от него в същото лозе да видим какво ще стане :) Иначе за филоксера да чукам на дърво засега няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2014, 01:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Сирата не е никак лесен сорт за винифициране...има много условности ,които трябва да се спазят още при брането...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2014, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
Сирата не е никак лесен сорт за винифициране...има много условности ,които трябва да се спазят още при брането...


Може ли малко повече подробности?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2014, 09:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Сирата има най-високи нива на фотосинтеза,при такъв хидратичен стрес при който повечето сортове при такива тежки условия биха ако не загинали то сериозно са тормозени..
Колкото повече се увеличава температурата и съответно хидратичния стрес при сирата, за сметка на киселинността- нотките на зрели и печени плодове се увеличават.
Ефектът на високата температура при зреенето води до натрупването на захари и загуба на киселинност и то преждевременно!
Технологичната зрялост на гроздето се достига много рано!
Разликата между технологичната и фенолна зрялост е често очевидна!
Дилемата е следната-или ранен гроздобер, за да се съхранят нивата на киселинност и риск от зелени танини или по-късен гроздобер с омекотени танини и презряло грозде. Но в такива случаи балансът на виното е застрашен.
Датата на гроздобера е особено важна за вкусовия профил на сирата. Тя влияе както на PH на виното, така и на цвета.
Тук не е лошо да се спомене че при сирата колкото мацерацията е по- дълга, толкова и PH на сирата е по- високо но удължаването на мацерацията на сирата води до понижаване на киселинността при ранен гроздобер.
Колкото гроздоберът е по-късен, толкова съдържанието на алкохол и PH са по-високи и цветът е по- интензивен, но много е възможно в този случай да се винифицира презряло грозде...
Така обобщено-сирата е капризен за винифициране сорт тъй като трябва да се търси баланс между технологичната и фенолна зрялост ,а това си е сериозно предизвикателство без нужните познания и не на последно място лаборатория.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2014, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Благодаря ilu6a! :respekt:

Може би не е тук мястото, но ще запитам.
Аринар ноар, единственото, което откривам за този сорт е за насаждения около Осмар.
Родители според струва ми се португалски сайт - Пти Вердо и Мерло.
Знаеш ли нещо по въпроса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2014, 10:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Специално за сорта Аринарноа съм търсил и питал по книги и изложения и къде ли не няма много информация....само около Осмар се среща като име на сорт за Бг и то бяха ми написали на бутилките Анри Ноар...
Като линк имам само това...
http://lescepages.free.fr/arinarnoa.html

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2014, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Явно е странен сорт.
Като гледам и родителя му Пти Вердо участва основно в купажи (и то с малък процент) за подобряване киселинността и танина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2014, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Някои има ли впечатления от сорта Дунавски лазур аналог на Ракацители.
Защото искам да засадя 10 лозички на вилата.Пих една ракия от този сорт
сега по зарезан, много ми хареса, аромата е като на Сливенска перла.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2014, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 144
Местожителство: Горно Кирково
MONI BARONA написа:
Някои има ли впечатления от сорта Дунавски лазур аналог на Ракацители.
Защото искам да засадя 10 лозички на вилата.Пих една ракия от този сорт
сега по зарезан, много ми хареса, аромата е като на Сливенска перла.


banichkata
Заглавие: Re: Обработки и торене на лозятаМнениеПубликувано на: 25 Окт 2013, 20:55
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 154
Местожителство: Враца
Привет,
имам лозе 0.5 дка каберне и Дунавски лазур 40 на 60%, това не е важно- правя си отделно бяло и червено. Лозето е торено последно преди 5 години с оборски тор, почва- песъклива .

И други искаме мнения за дунавски лазур?

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима