Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 16:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 174
баджо написа:
"Кишмиш " е руско означение за безсеменен десертен сорт. Иначе има много такива които са без семе (рудименти), и към тяхното название прибавят "кишмиш".


Мисълта ми беше, че този кашмиш, който е известен тук го има на http://vinograd.info, но под името молдовски кишмиш :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 143
Местожителство: Горно Кирково
nobreak написа:
vald76 написа:
ilu6a написа:
и защо да са непръскащи се?


Искам да покажа,че това е измама и просто да си отваряме очите когато решим да си купим комплексноустойчива(непръскаща се) лозичка! :)
А КАШМИШ неможах да намеря в:http://vinograd.info


Има го, но е кИшмиш, не кАшмиш.


Е това го обясни на г-н Севастиянов(http://www.sevastianov-vines.com/inform ... 8-115.html :)

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 143
Местожителство: Горно Кирково
vald76 написа:
Кашмиш

Изображение
Безсеменни сортове лози » Кашмиш


Кашмиш

Червен безсеменен десертен сортгрозде с произход от Молдова.

Получен е чрез кръстосване на сортовете „Кардинал“ и „Кишмиш розов“. Създаден е в Молдовския научноизследователски институт по лозарство и винарство. Разпространен е в Молдова и Украйна, главно в Средното Поволожие.

Средно ранен сорт. Гроздето му узрява в края на август - началото на септември. Лозите са от средно до силно растящи. Издръжлив на ниски зимни температури, устойчив е на оидиум.

Гроздът е средно голям до голям, коничен, разклонен, средно плътен и рехав. Масата на гроздовете е от 200 до 600 г. При добри условия на отглеждане гроздовете имат тегло над 1 кг. Зърната са средни по големина, удължени. Масата на зърното достига от 2,4 до 4,0 г. Месото е плътно. Консистенцията е месесто-сочна, сладка, с лек мискетов аромат. Семена няма. Кожицата на зърното е средно дебела, крехка, златисто-розова и розово-червена, с фин восъчен налеп.

Висококачествен безсеменен и високодобивен сорт. Съдържанието на захари е от 17 до 21 %, а на киселините - 6-7 г/куб. дм. Има добра транспортабилност. Гроздето може дълго време да се запази свежо. Сортът е универсален, годен за прясна консумация, за сушене и за производство на вино.


А ето и оригинала
http://vinograd.info/sorta/bessemyannye ... istyi.html

:buch:

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 23:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Егати препирните за една буква.Може да е печатна грешка.Аз поне не виждам разлика в двете описания.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2014, 00:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 143
Местожителство: Горно Кирково
Ето сорт сторгозия на 8 пръскания.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2014, 00:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 143
Местожителство: Горно Кирково
Рубин кайлъшки на 3 или4 пръскания.
Изображение
Изображение
Изображение

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2015, 16:40 
Online
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Някой има ли реални наблюдения за "Кашмиш" или "Кишмиш".... :? Как се държи спрямо мана... одиум... плодовитост... годен ли е за вино?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2015, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 62
Няма такова животно непръскащи се лози!
Всички сортове задължително се пръскат независимо,че някои сортове са устойчиви от някои болести по тях. Пръскат се освен против болестите също и против вредителите по лозата.Пръскат се също и с течна тор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2015, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 143
Местожителство: Горно Кирково
Изображение
Изображение
Изображение
Кишмиш лучист. Десертен сорт без семки,когато узрее хубаво има мискетов вкус.Издържа до -18градуса (от личен опит).
Напада се от обикновена мана,дори и след полагане на грижи,с брашнестата мана се справя добре.Захарноста е около 21,може да се пробва за направата на бяло вино.Родовитоста е добра.
Наздраве! :prost2:

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2015, 06:59 
Online
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Това е добра новина, щом е от личен опит. Имам едно място където искам да направя две асмички, но не мога да ги загрибвам, та се чудех какъв сорт да сложа.
Разбирам, че родовитостта не се нарушава след подобен студ? Защото и за молдовата я дават че издържа, и наистина издържа - не загива, ама после в сравнение със загрибвана дава 2-3 чепки, а загрибваната 20-30 :smoker:

п.с.
От къде си купил пръчките?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 174
Ей тука гледам има, колега http://www.sevastianov-vines.com/inform ... 8-115.html. И аз искам да си сложа 4-5 такива асмички (кишмиш лъчист), че са безсеменни и имат мискетов аромат :) - такива гроздове харесвам....Някой пробвал ли го е на асма?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 95
Местожителство: Варна
В събота "приключих" гроздобера - последните 6-7 чепки черно Дарея и 2 чепки Италия. Италията е от ниска издънка и затова зрее късно . Ще режа дебелия ствол на асмата / цепи се посредата/

Ей тука гледам има, колега http://www.sevastianov-vines.com/inform ... 8-115.html. И аз искам да си сложа 4-5 такива асмички (кишмиш лъчист), че са безсеменни и имат мискетов аромат :) - такива гроздове харесвам....Някой пробвал ли го е на асма?

На въпроса март месец поръчах и ми изпратиха от линка посоченния сорт - 5 лозички. Всичките се хванаха и растат, като едната е почти 2 пъти по-висока от останалите 4. Всичките бяха като калибрирани по дължина и корени. Ще ги вдигам на асма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: SEV и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима