Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 19:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2014, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 16:12
Мнения: 15
Здравейте на всички и поздрави на създателите на форума!
След седем месечно четене на форума(изчетох го целия),реших да правя и аз вино,купих си съдове,направих помещение над земята,което наричам изба иии да питам.
Разполагам със свободно място в двора около 600м2,реших да създам лозе.Миналата година март месец засадих половината с мерло и сира в съотношение 60:30.Този март ще засаждам останалото и въпросите са ми:
Да продължа ли в това съотношение на сортовете или да ги направя 50:50?
Въобще добре ли е при направата на вино да се смесват двата сорта или да ги разделям в различни съдове?
В двора има останало от някога и малко памид, като добив дава 70кг.
Ето и снимки на начинанието


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2014, 19:20 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Браво!!!, :respekt: завиждам ти благородно,както е сигурно и много съфорумци.
Съотношението всеки си го определя сам,в зависимост от това какво мисли да прави,ако си фен само на червени вина ОК,сирата върви купаж и с каберне и с мавруд,не само с мерло.Аз лично ако съм на твое място бих засял и бял/бели сортове(пак въпрос на вкус). :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 177
Пил съм вино купено от мерло и сира, и много ми хареса...При теб получи ли се и как е виното от тези 2 сорта?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2015, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 16:12
Мнения: 15
Да,миналата година се получи мн.добре(мнението не е само мое),може би късмета на начинаещия.Държах го 12 дни преди първото откаляване,получи се вино с лек полодов вкус .Ще видим тази,още ферментира в момента.Направих сортовете 50:50.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2016, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 177
Супер се комбинира и с Каберне :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2016, 09:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Който се е интересувал,а и пробвал знае ,че сира не се винифицира така лесно поради куп причини.Една от основните е капризността и по отношение точния момент на бране.
Така ,че да си купиш сира от пазара и да се опитваш да правиш купаж с друг сорт е меко казано рисковано.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2016, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 16:12
Мнения: 15
В случая,сирата не я купувам от пазара,бера ги едновременно с мерлото.За втора година когато мерлото достигне 24-24,5 захарност,сирата е с 2 гр. по-надоло.Не знам дали да я чакам още,пусти мерак но се получава добро вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2016, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 177
ilu6a написа:
Който се е интересувал,а и пробвал знае ,че сира не се винифицира така лесно поради куп причини.Една от основните е капризността и по отношение точния момент на бране.
Така ,че да си купиш сира от пазара и да се опитваш да правиш купаж с друг сорт е меко казано рисковано.


Е то и няма как нашата Сира да е тази като австралийската, но....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2016, 21:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Казвам само ,че при сирата момента на бране е много ,много тънък...зависи осезаемо от температурите.... Колкото повече се увеличава температурата и сътветно хидратичния стрес при лозята, толкова по-алкохолни стават и вината , за сметка на киселинността. В носа нотките на зрели и печени плодове се увеличават.
Ефект на високата температура при зреенето- натрупването на захари и загубата на киселинност са преждевременни! Технологичната зрялост на гроздето се достига много рано. За сметка на това зрелостта на полифенолните компоненти е слаба. Макар и да изглежда задоволителна -екстракцията на фенолите, разликата между технологичната и фенолна зрялост се задълбочава. Винарите са изправени в този случай пред дилемата: ранен гроздобер, за да се съхранят нивата на киселинност и рискът от зелен танини или по- късен гроздобер с омекотени танини и презряло грозде. Балансът на виното в устата е застрашен. Според едно скорошно изследване средното pH на тези вина се покачва от 3,5 до 3,7 за период от 20г. (1985-2006). В същото време абсолютните стойности на киселините се понижават от 3,9 до 3,2 г. При корекции на виното по време на винефикация- повишаване на киселиността чрез добавяне на титруеми киселини се увеличава за сметка на
откисляването. Може да се обобщи,че ароматните нотки еволюират в пряка зависимост със
степента на зрялост на гроздето.Растителните нотки(зелена чушка) постепенно изчезват,
за сметка на плодовите. Те еволюират непрекъснато.В началото доминират нотки на чемшир,след това следват цитрусови плодове,а при презряло грозде екзотични плодове.

Ароматът на черен пипер в австралийскката сира пък се дължи на сложни взаимоотношения на много химични компоненти, включително алкалоида пиперин и свързаните с него алкалоиди, които предизвикват пикантното усещане за топлина в устата.
Това хвърля светлина върху ароматната експресия на австралийската сира.( 1/3 от терит. на Австралия е пустинна, а климата и тропичен и субтропичен.(съответно по-високи стойности
ти на средногодишната температура.)
Като структура, стил,органолептичен профил-френската сира и авсралийският шираз са много различни.
И те така...може и още да се говори и за зависимостта на зрялостта и мацерацията как се влияе PH на виното, цвета ит .н... :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2016, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 177
Не знам какво да ти кажа, освен .....наздраве :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима