Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2014, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Тази тема ми хрумна след като прочетох това http://www.depi.vic.gov.au/agriculture-and-food/horticulture/wine-and-grapes/production-guidelines-for-australian-table-grape-varieties. Имаме теми за резитба, за садене, за пръскането , за торенето, но за тези зелени обработки -нямаме, а пък според мен тук вече може би ще е върхът в професионализма...
Вярно е че е за десертни сортове, но ми е любопитна подробната информация за технологията на отглеждане, която из публикуваните книги при нас май не се среща - а именно до колко чепки е поносимо да се натоварва една лоза, както и коя чепка да се остави -има например инструкция при някои сортове да се махнат първата и третата чепка на летораст като се остави само втората.
Иначе всички книги при нас описват какво е колцуване, кълтучене и пр. но е само обща информация.
Идеята ми е в тази тема да натрупаме масив от данни при какъв товар какви резултати се постигат.
Да си призная не съм се замислял досега доколко чепки е приемливо да има на лоза от винен сорт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2014, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Темата за зелените операции е интересна, но подробности от сорта коя чепка да се махне, ми се струва, че няма да можем да опишем, защото това е плод на доста огромен като обем научен труд. Можем само да синтезираме как и кога се провеждат дадени операции и какъв е смисълът от тях. Иначе натоварването на лозите се изчислява лесно, като знаем, че грубо от един декар винено грозде е нормално да получим 800кг качествено грозде( за десертните 1200кг грубо), разделяме на броя лози в декар, получаваме кг грозде на лоза, от данни за средната маса на грозда разбираме колко трябва имаме на лоза.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2014, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Добре, ама аз сега садих Виктория - комбинация между Болгар и Кардинал и е прогнозиран добив между 2000 и 3000 кг на декар... Великата и тя я дават по паспортни данни 3 тона, ама не пише при какви отстояния и натоварване. От същия линк се вижда препоръка за конструкция на пергола и отстояния 2,4 - 2,7 метра вътрередово. Тракийския мавруд - 1,5 тона до 2 - доста е като сложим че нормата за добив на Каберне совиньон е 1,1 тона от декар.
Има си специфика - едно е да се сади на канелени горски, друго е да се сади на излужен карбонатен чернозем, предполагам трето е да садя на излужен чернозем в който съм вкарал 3 тона на декар пясък преди засаждането.
Отделно и тия операции - trimming - подрязване на чепката докато е на фаза бутонизация. Ясно че при винени лозя чепката не е толкова важна, но ....останалите неща явно оказват влияние върху узряването на гроздето.
А за научния труд --- оставям тире, освен ако аз не седна да го напиша.... тия институти по лозята какво правят... Затова идеята ми е да съберем данни - кой при какви условия какви резултати докарва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2014, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Добива е право-пропорционален на торенето(в разумни граници),дори си мисля че резитбата не е толкова важна.
Имал съм чепка 1.280кг.мерло (не са няколко приплетени),на кютука бяха три чепки,също и 22бр.чепки но със 4-5 зрънца. :megagrin:
Темата е толкова обширна,и има толкова много 'зависи'...... :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2014, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И аз това викам, всичко е навързано и се започва отзад напред. Това че сортовете имат голям биологичен потенциал е едно на ръка, но ние тук гоним качество, а не количество ( може да стане девиз на форума). И да кажем нещо по темата, основните зелени обработки аз ги виждам като 4 на брой:филизене, прищипване,кършене и премахване на листа, колцуването не го броя, защото се прилага много рядко и понякога е със спорни резултати.
* филизене- то представлява премахване на нов прираст. Извършва се при големина на филиза 3-10см, защото само с докосване се отделя лесно и не причинява рани. Идеята е от два филиза на един чеп да се избере по-развития и да се отстрани конкурента, така се осигурява стабилен разстеж и бързо развитие. ПРемахват се основно безплодни филизи в основата на пръчките. Много важен признак , че един летораст ще е безплоден, това е образуването на мустак. Има ли мустак на филиза, това гарантира, че след него няма да има чепка.
* прищипване - изключително важна операция за изресяващите сортове. Тя се състои в премахване на растежния връх на вече порасналия филиз. Идеята е ,че като премахнем върха стопираме растежа на дължина за известно време, тогава асимилатите се насочват към ресите и така ограничаваме изресяването. Тази операция се прави 7-10 дена преди цъфтежа, естествено за всеки сорт срока е различен. Задължително при Хамбургски мискет.
* кършене - представлява премахване на част летораста( примерно с дъжина 4-7 листа от върха) - идеята е пак асимилатите да се насочват към вече прошарващите(избистрящи) се чепки, както и да се предотврати растежа към междуредията и над последния тел в реда.
* премахване на листа - представлява премахвене на няколко листа 3-4 от основата на пръчката с цел да се освободи място около чепката, да се подобри светлинния и въздушния режим. Листата които са преди чепката захранват директно корена и дървесината, а тези които са след нея захранват първо чепките и тогава корена.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2014, 13:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Аз затова казвам че тия обработки са последния етап- чак след като сме оправили резитба, торене и обработки.
Но ... от тези така наречени обработки основния извод е че колкото чепка пусне толкова трябва да изхраним - а при горепосочения линк се говори за целенасочен контрол на броя гроздове. (Айде подрязването на гроздовете явно е обработка само за десертните лозя за да стане чепката с по-добър външен вид - големи зърна, по-рехава и др.)
Ония пичове посочват по 30 грозда на корен, но доколкото разбирам това явно е при поливна система, защото едно десертно грозде чепките му достигат лесно едни 300 гр. и горница.
Ето едно полезно нещо научих аз от Хелрайзър обаче - аз знам че мустака е реса и че е нежелано проявление ама не знаех че след като се види реса на тая фаза отдолу няма как да излезе грозде - демек филизя смело след 3-4 седмици.
Не съм съгласен обаче че колкото ториш - толкова ще даде - като се претори стават едни много нежелани явления особено ако се претори с азот...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2014, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
stefannankov написа:
.......
Не съм съгласен обаче че колкото ториш - толкова ще даде - като се претори стават едни много нежелани явления особено ако се претори с азот...

Не четеш внимателно:
BREAKER написа:
Добива е право-пропорционален на торенето(в разумни граници),.....

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2014, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 143
Местожителство: Горно Кирково
Вчера премахнах колтуците и първия лист,по съвет на един добър лозар.До седми лист не трябвало да има колтуци.
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2014, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Яну 2014, 21:08
Мнения: 19
това за колтуците наистина ли е така(до 7 лист без колтук) и парвото листо ли трябва да махна


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2016, 11:34 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Много грозде са нахвърляли асмите и се притеснявам че няма да го изхранят.Доста кърших,но пак е много.Давайте съвети.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2016, 10:37 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Правя си някакви експерименти.Окърших върховете на всички леторасти.Да видим какво ще стане.А една асмичка,3-годишна,
само я колтуча.Като не съм зависим от асмите,купувам си грозде,и съм много смел.Нали се учим от грешките си :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2016, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Гледам много руски филмчета със съвети в тубето - основно се казва, че на леторасъл не трябва да има повече от две чепки и на десертно грозде не повече от 30 леторасла на корен. На винените може и повече... все пак всичко си зависи от сорта и конкретният корен/асма. Ако са мощни, което видимо си личи, може и повече да се остави.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2016, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Яко чистене иска,особено буйните сортове...аз на моите преди две седмици им кърших върховетеи сега колтуците бяха като пръчките почти,много зашумено...другия път ще пусна и снимка да се види. :)

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2016, 11:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
infomar написа:
Гледам много руски филмчета със съвети в тубето - основно се казва, че на леторасъл не трябва да има повече от две чепки и на десертно грозде не повече от 30 леторасла на корен. На винените може и повече... все пак всичко си зависи от сорта и конкретният корен/асма. Ако са мощни, което видимо си личи, може и повече да се остави.

Не забравяй ,че повечето пъти тези съвети се отнасят за техния климат ,който е с много къс основен период...Хората гледат максимално да ускорят процесите на зреене ,като намаляват добива.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима