Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Окт 2017, 17:17 Дата и час: 19 Окт 2017, 17:17

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2014, 17:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1928
Местожителство: София
Уж дойде време да се залага крушовицата, ама реколтата този година... :? Споделете какво е положението при вас с вилямовките.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2014, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Крушовата е ммм, абе нямам думи. За последно съм варил преди три години.Имах две дървета, едното беше десетина метра високо, а другото беше "кичесто", не повече от 3-4 метра, но и двете даваха горе-долу едни и същи килограми.Интересно , че и двете бяха сорт "Виляма" с несъществени разлики във вкуса.Лошото е че не узряват дружно.Трябва да се събират петнадесетина дни.Имах издънка преди десетина години. Джибрето го хвана онази сополива бактерия, дето е описана и във форума.Тогава питах стари хора и те ми казаха, че трябва да се слага една трета, до една пета джанки, иначе не ставало.Що не ставало и те не знаеха, ама така правели. Цялата работа е в това че крушите нямат почти никаква киселинност, и добавянето на лимонтузо решава проблема и без джанки, ама кой да ти каже.
Така ,че добавянето на киселина е необходимо, иначе може да се опарите като мен.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2014, 23:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6434
Местожителство: София
Ниското РН е нужно за друго,чистотата на фауната в джибрите се постига по друг начин-чрез сулфитране.
Киселинността на крушите си е добра....
Прикачени файлове:
IMG_1041.JPG
IMG_1041.JPG [ 113.68 KiB | Прегледано 1370 пъти ]


Аз лично за 3та поредна година пропускам крушите-просто няма...и сливи също....Това е Ловешко...на 10-20км посока Варна...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2014, 23:56 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1928
Местожителство: София
Темата беше за реколтата - питам, дали има смисъл да си търся круши тази година.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2358
Местожителство: Пловдив
Най-после намерих добре узрели круши. Е, не е точно Вилямова масловка, но май е неин братовчед - Уйлямс, също много сладки и сочни и с подчертан мускатов аромат.
Тъй като няма да сулфитирам кашата, само ще подкисля до ph 3.1 - 3.5 (ако има нужда), не знам дали е добра идея, но реших да ги третирам със серниста к-на за 1-2 часа в бидон с вода. Следва измиване и почистване
Прикачени файлове:
003.JPG
003.JPG [ 90.57 KiB | Прегледано 1158 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 14:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1363
Местожителство: Дупница
Намерил си точно каквото трябва - Вилямова е българския( неправилен) прочит на името на сорта Williams ! Вилямс - вилямова ...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2358
Местожителство: Пловдив
ph4.5 ; 14*Bx. Нямам опит с круши, но тези показатели ми изглеждат добре.
Едит: Марио, и аз така мислех, ама ме заблудиха търговците. Значи Вилямова масловка, Уйлямс и Бартлет е един и същ сорт? http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0% ... 0%BA%D0%B0


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 514
Извинявам се, ако мястото не е тук. :)
Преди малко си купих Вилямова масловка на цена 1 лв/кг - външно няма много вид, но е много сладка на вкус. Нямам нужните уреди за измерване на захарност и Ph, за да дам повече информация. Иначе е от производител - с. Гарваново, Хасково. Имал още около 1 тон. Няма проблем да донесе до Пловдив на посочен адрес.
Спомена, че може да се договори за по-ниска цена, при по-голямо количество.


Върнете се в началото
  
 
 [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Diqn 81 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима