Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2010, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
С някоя книга по лозарство няма ли да е по-лесно?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2010, 16:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Да, защото после ще следват въпроси свързани с резитбата,видовете формировки,филизене ,прищипване,кършене,колтучене и колцуване ,прореждане на листа и гроздове ,кордони перголи,мулчиране и още и още.. ,и още много неща...
ето една книжка в която са споменати основните работи за саденето ,грижи за младото лозе,формировки ит.н.
http://www.book.store.bg/p29626/praktic ... istov.html

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2011, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
ilu6a написа:
за такова място ще ти са необходими ранни и среднозреещи сортове ,едновременно с това студо и сухо устойчиви и не особено податливи на одиум сиво гниене...
Баси...има няколко сорта които изпълняват по-голяма част от условията.
На първо място Пино ноар...студо и сравнително сухо устойчив ,но тъй като е ранен сорт има една неприятна черта-силно податлив на ранни слани.сСъщо така на одиум ...с една дума -може да се отблагодари но иска системно пръскне и непременно погледни как сте там със сланите.
На второ място,колкото и странно да ти звучи-Розов траминер...същите неща кото пиното...но за разлика от него добива е винаги нисък...
Каберне Фран...по устойчив вид от Каб.Совиньона що се касае одиум и сиво...нооо може би не така сухо устойчив.
Каб. Совиньон.. средноранен ..студо и сухо устойчив вид...одиум и сиво...сравнително устойчив..
За всички които изброих до тук имайки предвид климата не е подходяща подложката SO4- тя забавя зреенето и на сорт с по-студена почва никога няма да ви узрява добре.
Не бива да се подминава и аналога на Пиното в Бг,а именно Гъмзата..Пино ноара и Гъмзата страдат доста от сиво гниене. Те са чувствителни сортове и при по дъждовно време (като тази година, например) ще има доста щети и трудно ще се опазват-но пък биха понесли по-големите застудявания...
Заради студовете е необходима Висока формировка...утре ще поровя из книжките за подходящи разстояния и т.н
Подложките за всички са задължителни...в тези тлъсти почви дебне филоксерата...от 2-3год се наблюдава засилване в ръста на появи на филоксера в БГ


И на мен ми предстои засаждане на нова лозя. Та да попитам дали тези сортове ще ми свършат работа и за мене.
На 700м. надморска височина съм в подножието на Лозенската планина. Песекливоглинеста почва върху която съм сложил около 20см. чернозем. Тъй като съм на завед от планината температурите не се различават особено от Средните за София, даже бих казал че са малко по високи от тях. Югоисточно изложение ( може да го видине тук http://maps.google.bg/maps?hl=bg&tab=ll ... ,23.463664 )
Площа ще е 50кв.м. Червен сорт грозде за винце и после за ракийка. За добива колкото се може повече. Тепърва ми предстои изграждането на Лозницата. Мислих да я направя от Дърво но много приятели ме посъветваха да не се занимавам с дърво защото щяло да изгние за около 3/4 години. Сега го обмислям от метал. А със сигурност ще е много красиво от дървен материал.

ПС: Ако може някой да сподели информация и за материала за направата на лозница.

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 10:05 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Здравейте!Имам същите мераци за засаждане на нови лозички в софийско,затова ползвам темата на колегата.Имам вила в село Реброво(Село Реброво се намира на 23 км северно от центъра на град София в планински район /Софийска планина част от Стара планина/ по поречието на река Искър,625м. мадморска височина.)На 5 метра от оградата местото минава река Батулия.Водата на реката е на около 4м. под нивото на горният почвен слой,като изключиме моментите,когато има проливни дъждове и пролетно рязко затопляне и обилно снеготопене.Почвата е пясъчно-каменисто-чакълеста,но отгоре има насип около 80 см хумусен слой.Най големия проблем при мен се явява малкото слънчево греене(слънцето се появява лятото в 09:30 и се скрива в 19:00 часа,а зимно време няма и толкоз,снега се задържа до април месец,има и ранни,а пролетта късни слани)В момента покрай оградата имам насадсени доста лозички отел и два стари корена на перла.То е ясно,че отела не го пръскам с нищо,расте и плододава отлично,но перлата без пръскане е в окаяно състояние,но въпреки всичко успя края на август да узрее.Мечтата ми е да си засадя един сорт бяло и един сорт червено грозде,от които да правя качествени вино и ракия.Лозето в момента е посадено покрай оградата на редове от кол до кол.Ако направя малки асмалъци на колците и опъна телове между тях няма ли да е по добре?
Колега ilu6a,дали да не опитам от твоя фаворит -червеното пино ноар,а за бяло червен мискет,чувал съм за варненски и плевенски мискет,но незнам как устискват на студа(не че в Плевен е толо зимата).Ризлинга някаде четох,че ако е от немскоговорящите държави държал на студ.Димят и ркацители също ми харесват,а за мускатови сортове и алиготета не мога и да си помисля на това място.Да ли в момента вече е късно за засаждане на лозичките?
batence81,не се похвали какво направи с твойто лозе,засади ли,прихвана ли се ,пи ли вече :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 10:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Да ,правилно си се насочил...но с тази река близо имаш висока влажност,което е предпоставка за всички болести при лозите...Пиното иска редовно пръскане...10-12 пъти на година ,а в твоя случай вероятно и повече.То е и силно податливо на одиум,при висока влажност-аз тази година го устисках докато върза плод и почна да наедрява и да оформя чепките....и след това закъснях с 4-5 дена с пръскането...
Резултата беше 100% загуба на всички чепки поне 40-50кг...та така.Пиното е податливо и на слани...
Добре си се насочил към ранните сортове -ще имат повече време да узреят,но ще е мъка ...без често пръскане резултати особени няма да има.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 13:21 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Благодаря за съветите,ако може да ме просветлиш дали сега не е късно(все още е топло) да купя и откаде хубав посадъчен матерял да го засадя,за да се вкоренят зимата и да тръгнат на зелено лятото.За влагата си прав,като оставя някоя дреха навън под навеса на сутринта е мокра все едно е била на тревата в росата.Тази година обаче такава жега и суша беше,удари ни воден режим и поне месец и половина не бях виждал роса и водни изпарения.Събота и неделя съм на вилата,тогава мога да пръскам,окопавам,поливам.За зеленчуковите култури си правих капково напояване,но лозето май не иска често вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 13:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
От София ..трудна работа...да се купи .-аз обикновено си купувам от Винария...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
ilu6a, къде ти се намира лозето, че го пръскаш толкова много. Тази година специално сушата беше повсеместна, а оидиума(брашнестата мана) се развива в капка вода. Болестите бяха подтиснати до минимум, незнам колко ще пръскаш, ако е влажна година. :)
До колегата bgjoro, помисли и за мускат отонел, усойчив е на суша, студ и гниене. Узрява сравнително рано, може да го ползваш и за вино и за ракия. Грешно е да се мисли, че лозето може и без вода. Буквално може, но само вегетира, ако човек иска и качествен добив не е лошо да му се осигури вода. Направил си капково за салатата, направи и за лозето.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
bgjoro колега ела в Плевен, ще те заведа в института по лозарство да си вземеш КАЙЛЪШКИ МИСКЕТ.Аналог е на мускат отонел студоусоичив, не е капризен и не иска много грижи.
Мисля че е това което искаш... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 15:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
hellreiser написа:
ilu6a, къде ти се намира лозето, че го пръскаш толкова много. .

Тази година го пръсках едва 6 пъти...за сметка на миналата))Над Асеновград село Червен е масива.
А Пиното за което споменах е в Българене ...до Ловеч.Там в по-влажни години мухлясва тревата направо...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Мони, Кайлъшкият мискет не е ли бая късен сорт,даже и за района на Плевен. Кажи кога е готов горе-долу при вас.В софийско не ми се вярва да му е добре.Някой има ли наблюдения за район с подобен климат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
ракиджия написа:
Мони, Кайлъшкият мискет не е ли бая късен сорт,даже и за района на Плевен. Кажи кога е готов горе-долу при вас.В софийско не ми се вярва да му е добре.Някой има ли наблюдения за район с подобен климат?

Страшен "катил" е този сорт , ароматен устойчив на болести и студ.
И не е вярно че зрее през октомври, до 20 септември сме го обрали.
Даже през тази година беше 25-26% захарност, обикновено е м/у 18и 22 %.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Да попитам тук за да не отварям нова тема,мускат отонел става ли да се вдигне на асма,и каква ще е реклотата,понеже ще поновявам стара асма.Регина е Стара Загора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2012, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Всеки сорт може да се вдигне на асмалък. Добивът е трудно да се каже колко ще е , защото всяка година има различни стресови фактори. При приземните формировки се гони добив от 3-4 кг на лоза, при асма може и малко повече, но при добра агротехника.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2012, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
А кой друг винен сорт грозде е по удачен за асма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима