Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Садих ги през пролетта, Август и Септември бяха с отрязани корени и открити стебла(под нивото на повърхноста). Сега ще ги скрия за зимата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 18:29 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Днес ходих до вилата не по причина бъдещото лозе ,но поогледах нещата.Имам един правоъгълник 30 на 4 метра за сега(дългата част е исток-запад,на север е оградата и река Батулия,на юг е чисто,само балкана орязва слънцето сутрин и вечер),него съм предвидил за 2-3 редчета,колкото позволява размера.И при мен доста е студено зимата,по студено с 2-5 градуса от София,нищо,че Реброво е на 29 км от София.Отвсякъде около мене е балкан и подухва ветрец по речното корито(лятно време мисля,че е полезен за по добра вентилация на листата).Няма начин,ще рискувам и тия дни почвам да копая ямки ,торчица и квото там се полага,ще опъна конци да са в прав ред,че ако вземат да се вкоренят да слагам циментови колци и телена конструкция.За съжаление от толкова съвети и вариянти почвам да се затруднявам с избора на посадъчен материял.Всеки си харесва и предлага неговия любим сорт,а на мен ми харесват всичките :) ,а местенцето засега може да побере почти три реда.
Червено съ решил вече какво- пино ноар и бих пробвал няколко коренчета евмолпия,белите ще са някой мискет(тоя кайклъшкия щом е толкова як),а за ризлинга никой не спомена нещо,четох,че без италиянският сорт другите били студоустойчиви.
Айде стига,че се олях вече(окапах),още малко ще ми се прииска гевурцтраминер. :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Като поръчваш Кйлъшки мискет внимавай да не ти дадът Плевенски мискет /червен сорт/
Много го бъркат тъпаците :D
Пс Лошото е че ще го разбереш след 4 години.Ако ще идваш лично да ги вземеш обади се на лч.
да помагаме. :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 07:07 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
Като поръчваш Кйлъшки мискет внимавай да не ти дадът Плевенски мискет /червен сорт/
:prost:

О.К. Благодаря MONI BARONA,ако ще ги взимам лично непременно ще се обадя. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 07:55 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Има една приказка-помогни си сам за да ти помогнат.Опитах се, имам доста книжки на гроздова тематика,всичките съм ги чел,но уви едно нещо не можа да ми стане ясно.Как протича развитието на един ранен сорт и на един късен сорт при по оскъдно слънцегреене,с две думи кой ще узрее по добре.Интересува ме дали по едно и също време ранния и късен сорт,напъпват,разлистват се,цъвтят,в общи линии се интересувам как се развиват паралелно двата сорта от началото на февруари до края на април( на моето място тогава изчезва опастността от слани).Примерно един ранен дерсертен сорт "хикс"

сорт "хикс"
Узрява в третата деседневка на м. юли. Гроздовете са средно големи - 380 г., овални, цилиндроконични, полусбити. Зърната са много големи - 7,5 - 8,5 г.,овални, кехлибарено до восъчно жълти. Месото е хрупкаво с хармоничен
вкус.Високо добивен, от декар се получават от 2 до 3 тона грозде. Гроздето е подходящо за консумация още при 12% захари и 4 г/л киселини, коегт го прави подходящо за диабетици. Гроздето е транспортабилно и е с привликателен външен вид.

Един "разбирач" като мене ще сирече:по малко слънце през деня ама още два месеца отгоре,август и септември,тамън ще узрее на кехлибар.Да ама не,явно не стоят така нещата.Не съм наясно дали по ранния сорт не започва да се развива по рано за да може да натрупа достатъчно захарност до края на юли и поради това е застрашен от мартенски и априлски слани(то е ясно,че безплатен обяд няма,съкратена процедура по узряване също,всеки компромис е за сметка на нещо)


И един късен сорт "игрек":


Среднозреещ винен сорт. Технологичната зрялост на гроздето настъпва в средата на Септември. От декар се получават добиви от 1600 кг. - 1900 кг. Съдържанието на захари в мъста е около 21%, а на титруеми киселини - 7,3г./1. Патентован е в Австралия, където е отличен с висока оценка.


Тук пак не ми е ясно да ли този сорт започва развитието си заедно с по ранния или започва по късно и няма такава опастност поне от мартенските слани и за този дълъг период от време този сорт ще успее по добре да си натрупа захарите по добре от по ранния сорт(ясно е ,че не става въпрос само за захари,но говоря образно)

Ето тези неяснотии,ако могат знаещите да ми ги разяснят и налеят с фуния в главата под формата на кратка систематизирана информация спирам с оранизационните питания и понеделник нападам. Признавам си за втори път,четох ,но неможах да я вдена тази информация,някак ми избяга между редовете.Абе въобще 1001 защо :megagrin: Обещавам занапред да помагам и аз с каквото мога.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Всички познати видове лози започват развитието си при температура 10 градуса, също при тази температура го спират. Това е биологичната нула на лозата. Това,че един сорт е ранен или късен има по-голямо отношение освен със срока на узряване на самият плод, а и към срока на узряване на самата дървесина. Ранните сортове дават рано плод, дървесината им узрява навреме и по-лесно преживяват зимата. Всеки сорт има нужда от определена температурна сума за да узрее, когато я натрупа той е готов.
Щом имаш книжки, потърси нещо за температурните суми за определените сортове. Или прочети тук viewtopic.php?f=27&t=1270
Докато на някои късни сортове дървесината не успява да узрее съвсем и са малко по-податливи на измръзване и други влияния.
В твоя случай нямаш късни сортове, така че нямаш проблеми. А за късните пролетни слани е божа работа. И да падне слана не е задължително да е фатално. Лозата има запас от доста резервни пъпки, които ще я възстановят.
Хубаво е, че се взимат на предвид повече фактори, но за т.нар домашно лозе от няколко пръчки не си струва да се занимава човек. Няма да намери сорт, който да му гарантира 100% защита от всички възможни стресови фактори.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
hellreiser написа:
Всички познати видове лози започват развитието си при температура 10 градуса, също при тази температура го спират. Това е биологичната нула на лозата. Това,че един сорт е ранен или късен има по-голямо отношение освен със срока на узряване на самият плод, а и към срока на узряване на самата дървесина. Ранните сортове дават рано плод, дървесината им узрява навреме и по-лесно преживяват зимата. Всеки сорт има нужда от определена температурна сума за да узрее, когато я натрупа той е готов.
Щом имаш книжки, потърси нещо за температурните суми за определените сортове. Или прочети тук viewtopic.php?f=27&t=1270
Докато на някои късни сортове дървесината не успява да узрее съвсем и са малко по-податливи на измръзване и други влияния.
В твоя случай нямаш късни сортове, така че нямаш проблеми. А за късните пролетни слани е божа работа. И да падне слана не е задължително да е фатално. Лозата има запас от доста резервни пъпки, които ще я възстановят. По скоро се притеснявай за градушка, тя е по-опасна.
Хубаво е, че се взимат на предвид повече фактори, но за т.нар домашно лозе от няколко пръчки не си струва да се занимава човек. Няма да намери сорт, който да му гарантира 100% защита от всички възможни стресови фактори.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Искам да попитам нещо...
Тези лознички садени тази пролет и високи към 1,5м, трябва ли да се накланят и зариват целите?
Аз съм ги покрил с 25см купчина от гниеща шума и гниещ райграс от ливадата. Натрупано е само около корена. Нагоре са голи и вързани.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Така или иначе на пролет ще ги режеш на чеп с две очи, може да ги зариеш до третата пъпка да кажем. И да махнеш тази шума, само пръст да остане.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
:) Ааа - не! Ще правя асмалък, та резитбата ще да е, като се качат горе. ;)

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
itev написа:
Искам да попитам нещо...
Тези лознички садени тази пролет и високи към 1,5м, трябва ли да се накланят и зариват целите?
Аз съм ги покрил с 25см купчина от гниеща шума и гниещ райграс от ливадата. Натрупано е само около корена. Нагоре са голи и вързани.

И аз ще правя асма, и при мен положението е същото. Но по-добре е лозата да се изкачи на асмата на един път, за да няма допълнителни ''възли''. Затова тези които не успяха да се изкачат през тази година, на чеп с две очи и нов опит догодина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 19:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
itev написа:
:) Ааа - не! Ще правя асмалък, та резитбата ще да е, като се качат горе. ;)

Ще сгрешиш...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
itev написа:
:) Ааа - не! Ще правя асмалък, та резитбата ще да е, като се качат горе. ;)

Не, ама да. :)
Ако искаш тънка като вейка лоза на втората година не ги режи.
Ако искаш здрава лоза, яка със силен растеж, по-добре режи на чеп. Не се притеснявай, не проблем при добри условия да има прираст от над 2метра на година.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
ilu6a написа:
Ще сгрешиш...

hellreiser написа:
Не, ама да. :)
Ако искаш тънка като вейка лоза на втората година не ги режи.
Ако искаш здрава лоза, яка със силен растеж, по-добре режи на чеп. Не се притеснявай, не проблем при добри условия да има прираст от над 2метра на година.

Пояснете моля и двамата... :?:
Ще сгреша ако направя асма от тези сортове или ако ги пусна нагоре без да ги режа?
На първият въпрос - при саденето, такава бе идеята - да има асма и затова не оставих друго място за наземен растеж.
На вторият - асмите на тъста са пуснати без да са рязани до пън и са си едри и здрави. Пък и да реша да ги режа - къде трябва да го направя? На втора пъпка? На първа? По надолу отиваме в присадката...

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
така няма да стане ..дълго е за писане!
дай скайп или имейл да пратя 1-2 книжки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима