Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Юни 2017, 02:01 Дата и час: 25 Юни 2017, 02:01

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2016, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Авг 2016, 11:37
Мнения: 7
Винцето е димят, сулфитирано и с посети дрожди. Отделих го от джибрите
поизбистрено е, сладка жилка няма. Притеснява ме, че има леко горчив вкус
при преглъщане, и така ще си го изпия по- принцип, но ако ме посъветвате дали
мога да направя нещо в случая. И още един въпрос мога ли да сулфитирам със
серни таблетки преди да го източа в съдове или те не са за това.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2016, 15:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6105
Местожителство: София
Още нищо не правиш.Кога го отдели?-то изобщо не е трябвало да ферментира с люспите.
Горчивината ще изчезне.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 07:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Авг 2016, 11:37
Мнения: 7
Държах го 15 дни в джибрите, след което го отделих бидон за
5 дни да се утаи още малко и сега е в пластм. буре. Мисля малко
дъбов чипс да използвам, около 200гр. за 55л вино дали е много.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 10:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6105
Местожителство: София
Много е чипса...най-много 100г...то ззависи и какъв ще ползваш.Като го свалиш от грубата утайка ,ако си убеден че няма захар остатъчна може да сулфитираш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 627
Местожителство: София
SHQ написа:
Винцето е димят, сулфитирано и с посети дрожди. Отделих го от джибрите
поизбистрено е, сладка жилка няма. Притеснява ме, че има леко горчив вкус
при преглъщане, и така ще си го изпия по- принцип, но ако ме посъветвате дали
мога да направя нещо в случая. И още един въпрос мога ли да сулфитирам със
серни таблетки преди да го източа в съдове или те не са за това
.


SHQ, още от предишната страница те чета и ти се чудя!
Нямаш място в съда, а продължаваш да правиш гимнастики да вадиш част от джибрата в кофа, имаш проблеми с това, а не се сещаш да изстискаш и да изхвърлиш една част шлюпки.
Друг е въпроса, че шлюпки въобще не трябва да има, ама...

После, "поизбистрено е" . Хм, няма ли да го бистриш с нещо? Бентонит примерно?

А това със серните таблетки е върхЪ. Тази сяра се изгаря в бурета за да се отдели SO2. Тази сяра НЕ се слага във виното. Там се слага SO2 чрез серниста киселина или КМБС.

За чипса - вкусове разни. Аз на димят чипс или буре дори не използвам. Гоня свежест и пролетно ухание на роса, утринна омара, нещо такова.

И въпреки всичко, успех ти желая. Не съм ти враг, макар че малко те покритикувах. Но това е с добри намерения! Дет се вика, догодина по-добре и по-подготвен. И теоретично и с добри практики.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 994
lhristov, има серни таблетки и за вино. Колегата SHQ най-вероятно е ползвал такива.
http://vinarko.com/magazin/serni-produk ... -gr-detail
Описание

Представляват ефервесцентни, т.е. разтворими таблетки, чиято активната съставка е калиев метабисулфит – КМБС ( К2S2O5 ). Позволяват бързо и практично сулфитиране на вино.

Всяка таблетка съдържа около 67% от общата си маса калиев метабисулфит и около 33% калиев бикарбонат. Една таблетка е с тегло 15 гр. и освобождава 5 гр. серен диоксид ( SO2 ).

Таблетките са лесно разтворими в гроздова мъст или вино и могат да бъдат добавени директно в съда за ферментация или съхранение на виното.

Начин на употреба

За директно добавяне към гроздова мъст или вино. Не изискват предварителна подготовка.

Изчисления

Пример: Ако желаем да сулфитираме с доза 50 мг/л SO2, използваме една таблетка Oenosteryl Effervescent за 100 л. вино/мъст.

Забележка: Необходимо е преизчисляване според желаната доза за сулфитиране или досулфитиране!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 627
Местожителство: София
Благодаря, Иво!
Не съм ползвал такива, но гледам отскоро в Практикер на винарския щанд пресована сяра с дупка в средата. И е за напушване. Както и серните ленти, който използвам. Да не стане грешка нещо. Затова.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Авг 2016, 11:37
Мнения: 7
Колега Христов не си ме разбрал. Виното си е в отделен съд не е при джибрите,
държах го джибрата 15 дни след което го източих в друг бидон където постоя
около седмица. Преточих го махнах утайката и сега си е само виното в бидона.
Идеята ми е да постои там още седмица или две и след това да сулфитирам и
да го съхранявам в туби от вода до изпиването му.

п.п. Таблетките са точно от Винарко.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:39
Мнения: 42
Местожителство: Бургас
Здравейте!
Прочетох темата, но никъде не видях кога се поставя виното в буре. Искам наесен да изтощя едно 30 литрово буренце и да го подготвя за ракия. В същото време и бялото вино, което е стояло и ферментирало в бурето да става за пиене.

В една от темите Илюша беше споменал, че е добре да се направи така, даже ако има възможност и да изкара ферментацията вътре в бурето.
Още един въпрос, свързан с предното-Ако направя пълна ферментация в буре, което смятам да използвам за ракия няма ли да го опропастя с всичката тази гряз , която се получава на дъното? Ще мога ли да го измия хубаво след това?
Как да процедирам?

Благодаря!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 627
Местожителство: София
dimovdid , ами ти си технолога, ти решаваш!
Знаеш как се прави бяло, ако решиш да ферментираш в бурето, просто наливаш сока и добавяш дрожди. Но трябва да предвидиш празно място заради пяната - ще ти избие през клапана. Аз бих го напушил преди това! Няколко часа преди наливане. Със сяра имам предвид. Да не стане нещо грешка в превода! :)

Всъщност, аз не бих ферментирал в ново, обгорено за ракия буре. Бих налял готово бяло вино. Някъде по това време на годината. Когато са преминали всички процеси и е бистрено дори със студ. И след 6,7 месеца отточвам (надявам се хубаво вино), мия със сода, НЕ напушвам със сяра и наливам ракията.

Успех желая!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:39
Мнения: 42
Местожителство: Бургас
:2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2017, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 80
Местожителство: София
До тук виното е перфектно, спазвайки инструкциите на всички, които помагаха. Минах през бентонита, откалих, сулфитирах. Дадох и проба и това са резултатите:

1 рН - Потенциометричен 3,18
2 Обща киселинност g / dm3 Потенциометрично титруване 6,2
3 Алкохолно съдържание об.% Ебулиометричен 12,16

Нормални ли са според вас?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2017, 23:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6105
Местожителство: София
Общата киселинност е ниска...а за мен лично(ИМХО) и алкохола... :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима