Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2008, 13:03 
Offline

Регистриран на: 27 Фев 2008, 15:50
Мнения: 6
Интересува ме как се прави ракия от картофи с захарен сироп,фруктозен сироп


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2008, 23:21 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Такава няма!!! Тези захаросъдържащи суровини се ползват за "заливка" на джибри, второ вино! Сори!!! :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2008, 15:42 
Offline

Регистриран на: 27 Фев 2008, 15:50
Мнения: 6
благодаря,дадоха ми три рецепти за ракия от картофи.в едната има захар в другите няма


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2008, 18:24 
Offline

Регистриран на: 27 Фев 2008, 15:50
Мнения: 6
Двадесет килограма картофи се измиват и се рендосват(нарязват се на дребно).прибавя се към се преварена и охладена до 60 градуса по С вода, както се разбърка през цялото време.Прибавя се 1кг нишесте и малко наситнена пшеничена слама.Разбърка се добре.Когато сместа стане светла на цвят,течната част се отделя и се съхранява на хладно в плътно затворен съд.Остатъците отново се заливат с вода с температура 50 градуса по С.Разбърква се и се оставя да предстои малко по-дълго от първият път.След това течността се отделя и се смесва с първото настойеане.Прибавя се хлебна мая-100грама на 100 литра и се оставя 10-15 дни за ферментация, след което се дестелира

Изпратено след 4 минути 54 секунди:
заслужава ли да се прави тази рецепта ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2008, 19:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Според мен нищо няма да направиш. Погледни темите за бърбън и за ракия от зърно. Там е описан процеса как да кажа, от химична гледна точка. В картофите има нишесте, което при определени условия може да се преобразува в захар. За този процес са необходими ензими. Точно това не виждам в твоята рецепта.
Беше споменал, че в една от рецептите се ползва захара - тук вече може да направиш нещо, но от картофите няма да изкараш нищо. В случая картофите се явяват "храна за дрождите", както и зърното в ракията от ечемик.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2015, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Че картофите няма да пуснат нищо то това е ясно. Ако има някой който е правил от картофи и захар да сподели какви са му впечатленията :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2015, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Не бих опитал ракия от картофи.Като си представя вкуса на суровия картоф и ..................


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2015, 15:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Всъщност въобще не мирише на картофи...а просто е груб и остър и често мътен дестилат.
Картофите е нужно първо да се озахарят...и тогава всичко останало.
Технологията е близка до тази на уискито като процеси.
Самагон....-жокер :D
Инак картофи и захар,по-добре картофите да се изключат от комбинацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2015, 06:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
А бре момци, Аквавит-а нали е дестилат от картофи. В северните страни от какво мислите си правят алкохол. Непозната технология по нашите ширини е, но един норвежки Аквавит си е нелоша работа. Не сме прекалявали с него, че да знаем колко е чист, де...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Казаха ми следната рецепта:
5 кг сварени и пасирани картофи, 17 кг захар, 70 л вода, няколко пакетчета лимонтузу, един калъп мая, бидона да е 220 л, че шуквало много. Това нещо ферментирало до 8 дни.

ilu6a: "Всъщност въобще не мирише на картофи...а просто е груб и остър и често мътен дестилат."
Получих уверения, че дестилата въобще не е мътен. Всъщност като попитах за възможността да е мътен отговора беше "Вие от интернета все знаете" и като се вари от червено вино червен дестилат ли се получавало...

За ечемик и жито със захар се е писало много, но не и за картофи.
Ако има някой който е изкарвал ракия по тоя начин да сподели...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Това което е принципно различно при картофи и зърно е, че захарите са под форма на скорбяла(нишесте) и дрождите не могат да я обработят. Затова трябва "озахряване", иначе не става. Бираджиите могат на дълго и широко да те "светнат" за процеса.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима