Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: кайсиева ракия
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 10:17 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Направихме кайсиевата, но остана проблем с вкуса й. Преварената почти загуби аромата, а малкото, което оставихме непреварено е леко грапаво и аромата е силничък. Нека, някой, който е правил такава ракия да каже как оставя вкус, аз сложих сушени кайсии и що-годе ми харесва, чудя се дали просто да не сложа още.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 11:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Не се преварява-просто се скъсява средната фракция!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 13:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
batence81 написа:
Направихме кайсиевата, но остана проблем с вкуса й. Преварената почти загуби аромата, а малкото, което оставихме непреварено е леко грапаво и аромата е силничък. Нека, някой, който е правил такава ракия да каже как оставя вкус, аз сложих сушени кайсии и що-годе ми харесва, чудя се дали просто да не сложа още.

Oт сушените кайсйи ракията започва да сладнее, а можеи да се размъти.Казвам го от опита с полувин тон замразени кайсии през зимата,/още имам за преварка./
Та какратко как преварявам аз: На 50 л казан слагам 5л. от изцедената джибра+ 40л разредената на 30градуса ракия и дистилирам.Аромата се запазва, дори след разреждане се усилва......... :2thumbs: :lab:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 15:23 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
ilu6a написа:
Не се преварява-просто се скъсява средната фракция!

не разбрах?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 15:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
отделяш по-голямо кол.първак и спираш на 45гр събирането...
Тоест първата фракция-първака и опашната-патока са по-големи за сметка на по-малкото количество дестилат за пиене-средна фракция...
Но така от преварка няма смисъл.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 15:40 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Здравейте,аз не съм специалист,но от две години варя ракия от кайсии и не я преварявам.Слагам сушени кайсии (най-хубаво домашно сушени) в тензух и ги пускам в неразредената ракия и клечки от акация,и вече си следиш какъвто цвят искаш да добиеш и вкус.При разреждане мириса се увеличава.Това е моя скромен опит.И наздраве на всички !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Хубаво е ракията от всички 'костилкови' плодове да се преварява,
така се намалява риска от взимането на 'ацетилсалицилова киселина' рано сутрин :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 18:42 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Абе ако си почистил костилките преди залагане няма проблем. А и зависи на какво ги вариш - ако е на добра колона с добър казанджия няма и смисъл.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 19:50 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
оставихме литър и нещо от само веднъж варената ракия и то баш по-средата - към 50-60 градуса, като я опитах нагарча, чак запира и е много силен аромата като ликьор. Аз съм за преварките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 21:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
Хубаво е ракията от всички 'костилкови' плодове да се преварява,
така се намалява риска от взимането на 'ацетилсалицилова киселина' рано сутрин :megagrin:

Спрян от производство...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 13:36 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
На баща ми са му казали, че не се слага захар за кайсиевата ракия и да я коригирам моята с есенция.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
Започнеш ли веднъж с "корекции" чрез есенция, по рентабилно е да си купуваш чист зърнен спирт и да си го коригираш на ракия - какво ще си играеш с джибри, дестилации... В крайна сметка ще докараш нещо като купешка 5 левова ракия :motz:

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 09:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
съгласен с горния пост!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 11:44 
Offline

Регистриран на: 28 Яну 2012, 11:41
Мнения: 2
Местожителство: София
Здравейте,

попаднах на тази дискусия като търсих "кайсиева ракия" в :google: Бихте ли ми казали от купешките кайсиеви коя е за препоръчване, по възможност по-голяма бутилка. Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Съжалявам, че няма да съм от полза.
Но - като казваш "От купешките", та се сетих за едно предаване на Слави-шоуто в което беше гост оня ... дет му викат цар Киро и сина му - предаването обаче е от преди години (2001-ва):

Слави : "Ще ни кажеш ли как правиш уискито, че тук има големи почитатели ?"
Киро : "Разбира се. Спирт и есенция !"
Слави : "А какво пие българина ?"
Киро : "Амииии ... спирт и есенция !"

Та според мен която и винпромска евтина да вземеш - все по тая рецепта ще е, може би.
Освен някои бутикови, които ще са доста скъпи.
Аз с голямо нетърпение чакам да дойде сезона на кайсиите, че да си врътна едни 100-200 килца, да си начеша крастата. И мога да се обзаложа че ще съм с един Балкан разлика пред цар Киро, да го ева.

ето линк за въпросното предаване : http://vbox7.com/play:af5aa886a0&ef=1

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима