Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2012, 13:29 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
С дъбов или черничев чипс и оставяне да поотлежи може да се пробва.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2012, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:nixweiss: Чудя се дали може да има проблем ако сложа кайсиева ракия в буренцето. Имам 10л сварена кайсиева през това лято и си стои в стъклена дамаджанка ама ми се струва остричка-бих казал 6месеца си "отлежава" в стъклото ама няма нищо общо с отлежаването в буренцето. Буренцето е 24л дъбово и го имам от година и съм сменял гроздови "стафидови" ракий(държа ги по 2 месеца) ама са доста ароматни. Дали стафидовия аромат ще прецака каисиевата ракия :datz: ако я сложа за 2-3 месеца в това буренце-друго буре нямам...за сега :mocken:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 16:44 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Моето мнение е,че стафидите ще оставят оттенък в бурето,а кайсиевата ракия ще има и стафидов аромат,ако я държиш повече време.Просто я наблюдавай по често,да не вземе много да се променя,а черничево буре ще е идеалният вариант в случая :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Май 2012, 10:03 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Всяка година купувам около 70 кг кайсии и влагам 5 кг захар. И без преварка . Накрая има-няма 10 л. 40 алк.градуса ракия. Няма добър рандеман , а цена по-висока от мускатовата/без влагане на захар/. Пък приятелите предпочитат последната. Тази година ще е нулева за кайсиевата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 18:22 
Offline

Регистриран на: 08 Май 2012, 18:10
Мнения: 2
За Гергьовден отворих една 18г. кайсиева, градуса се е запазил около47, но аромата на кайсии го няма никакъв. Съхранявана е в стъклени бутилки, не с коркови тапи. Някакъв съвет какво да правя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дай я насам ако нещо не я харесваш :megagrin:
Добре де, а преди 18 г. имала ли е отчетлив аромат ? В смисъл, ти ли си я варил тогава и имаш ли спомен как е била, или слушаш нечие мнение на близък роднина по пряка линия ?
Ако е била добре затворена, а то явно е така - чак не ми се вярва. Евентуално ароматите да са се модифицирали с времето и сега да ги няма. Нали уж тече някакъв процес на естерификация, но малко ми е мътно дали би унищожило това ароматиили би ги засилило.
Нека някой спец технолог да се изкаже.
А между другото - друг някой има ли опит с толкова стара ракия (правена от него) ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
victoryvt написа:
Добре де, а преди 18 г. имала ли е отчетлив аромат ? ?


От къде да знае, той е бил малък :lachtot:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 21:19 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
victoryvt написа:
...
А между другото - друг някой има ли опит с толкова стара ракия (правена от него) ?


Имам с ракия от дядо ми, правена 60-те години... Няма да коментирам, инък моята е по-млада :lachtot:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Май 2012, 08:17 
Offline

Регистриран на: 08 Май 2012, 18:10
Мнения: 2
Добре де, а преди 18 г. имала ли е отчетлив аромат ?
Спомням си, че имаше, все пак съм бил на 26 тогава и съм присъствал на варенето. М/у другото, веднъж я пребутилирах и е възможно от това да си е загубила аромата. Иначе си е мнооого добра ракийката. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2014, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2009, 10:55
Мнения: 16
Местожителство: София
Да попитам един малко "личен" въпрос, на какъв алкохолен градус е най-приятна кайсиевата ракия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2014, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
zdraveca написа:
Да попитам един малко "личен" въпрос, на какъв алкохолен градус е най-приятна кайсиевата ракия?

Според твоя вкус-аз си направих експериментче за себе си- разреждам примерно 4х200мл на различен градус и за мен 41-42 градуса най-добре се усеща аромата. Колкото е по силна или от камерата студена по малко се усеща аромата.
Когато се събереш с приятели дай им да опитат без да поясняваш коя колко градуса е и вземи и тяхното мнение-само :lachtot: гледаи да не ти я изпият всичката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2014, 20:33 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Едно време кайсиевата ракия която правеха във винпром Силистра беше на 38 градуса и беше много мека и ароматна. Говорил съм с един технолог от там и той ми е казвал, че при плодовите ракии най много се усеща аромата когато е под 40 градуса. За моята кайсиева си имам специализиран спиртомер ( това е жената, ако и хареса на нея на всички харесва :) ). Обикновенно я оставям на около 45 градуса. А що се отнася за отлежаването на кайсиева ракия в буре или със дъбов чипс абсолютно не го препоръчвам тогава ракията не мирише на кайсии а на дъб или какъвто е бил чипса. За оцветяване много внимателно и много за малко с черничева клечка или в краен случай с боя за храни.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
beff не съм съгласен с теб за оцветяването :nixweiss: "но разни хора разни идеали".
Кайсията си е спецефична не носи да ти "бие на дъска" била тя черничева или дъбова.
Карамел в подходяща доза би предал желания цвят а сушени плодове кайсия вкус и аромат.
Съгласен съм с теб че аромата се откроява под 40 градуса и че 38 си е най добре че иначе разни "разбирачи" ще кажат че е паток.
А за спиртомера да ти е жив и здрав дълги години ;) и да го ползваш :lachtot: !!!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2014, 07:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Оцветяване с черница определено не е добър вариант. Карамел търсих, ама като не си направих :wallbash: . 4-5 клечки от сърцевината ги въртях по за 2 дена в 10литрови туби. Не преварих черницата и първата очаквано беше най-тъмна, но и на дърво бие - ще я дъвчем отделно. Другите по биват, но следващия път друга боичка :D .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима