Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 12:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Да питам що така:
Отточил съм виното и вчера зареждам за ракия...материала е около 35-40 кг.грозде. Добавих 7 кила захар разтворена в топла вода и е добавена още общо 22-23 л топла вода. Омешано е всичко, м-ла е топличък, нямам термометър но не е повече от 25-27 градуса. Меря захарността, показва 10%. По мои сметки трябваше да отиде около 20. Нещо захаромера ли не ми е читав, трябва да се мери след време ли, че аз веднага мерих, какво ще се случи с джибрите при тая ниска захарност...моля за съвети какво да правя. Помещението е баня в панелка, не се отоплява но температурата общо взето е над 16-17-18 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Разбъркай материала , бръкни вътре с един буркан захлупен с дланта , така че в него да влиза само сок . Остави го на стайна температура , да се утаи и темперира , и измери пак( в бистър сок) !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
ivobal написа:
Разбъркай материала , бръкни вътре с един буркан захлупен с дланта , така че в него да влиза само сок . Остави го на стайна температура , да се утаи и темперира , и измери пак( в бистър сок) !


Имам си специално надупчено шише и меря само сок разбира се, но не съм го оставял да се темперира, а веднага след слагането на захарта и водата мерих. Това ли да ми е грешката?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 13:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Точно така е: 40 кг. грозде + 22 литра вода + 7 кг. захар е 69 литра материал = захарност 10% се постига с 7.670 кг. захар... Ако искаш захарност 20% ще трябва да добавиш още 10 кг. захар, но без вода и тогава обемът става 80 литра...

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Упс , моя грешка . Не видях , че става въпрос за източено вино. В джибрите има достатъчно алкохол , остава да се преработи новопоставената захар . Мисля че всичко ще е наред , ако има живи дрожди . Ако не тръгне ферментацията - нови дрожди.


П.П измервателните уреди работят точно при 18-20*С


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Имам 1/2 пакетче винени дрожди, ако ги сложа ще тръгне ли ферментацията, въпреки че е 10% захарността?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ако другата 1/2 си слагал във материала преди това , има голям шанс в джибрето , да са останали живи дрожди. Изчакай да видиш дали ферментацията ще тръгне сама , ако не добави ги!
Не е лошо да добавиш и 2п. лимонтозу и активатор за дрожди!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Да, преди това съм сложил другата половина.


Цитат:
Точно така е: 40 кг. грозде + 22 литра вода + 7 кг. захар е 69 литра материал = захарност 10% се постига с 7.670 кг. захар... Ако искаш захарност 20% ще трябва да добавиш още 10 кг. захар, но без вода и тогава обемът става 80 литра...


Как ги изчислявате бре хора, все не ми излизат сметките, слагам меря, слагам още пак меря докато докарам на 20-22%. Дайте един пример например на 50 кила м-л колко захар/вода да туря. 10 захар + 40 вода ли е сметката за да стане 20%? С това задължително средно образование от едно време закърнях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Сметката 10 захар + 40 вода е горе-долу вярна . Но към нея си прибавил и X количество джибри ( така и не разбрах колко грозде си заложил и колко вино си изкарал) , в които има Y количество течност , в която пък има Z количество алкохол . Принципа на захаромера , е измерване на плътност на водно-захарен разтвор ( колкото повече захар , толкова по-плътен разтвор , толкова по-малко потъва захаромера). Когато добавиш към този разтвор и течността от джибрите , плътността му намалява ( освен вода в тях има и алкохол , който е още по-лек ) и захаромера потъва повече (показва по-малка захарност) . Ако приемем , че в джибрите има достатъчно алкохол , то остава само да ферментираш захарният сироп който си добавил.
Ако направиш захарност на целия материал 20% , то има опасност при ферметацията , да се достигнат такива нива на алкохол , които да унищожат дрождите преди да са изразходили цялата захар . За да прецениш , каква максимална концентрация на захар можеш да добавиш , трябва да знаеш , колко течност и с какво алкохолно съдържание има в остатъка след изваждането на виното , до какви концентрации на алкохол действат дрождите , които ще добавиш , при каква температура , в каква хранителна среда ......
Та мисля , че при теб всичко е наред . Гледай дали ще почне ферментацията и се грижи за виното , което си източил ;)
Надявам се , да съм бил достатъчно ясен и изчерпателен . Успех !

П.П: X,Y и Z не са от някоя формула , а просто букви , с които съм означил , някакви неизвестни числа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Благодаря ivobal за отговорите! Около 75 кг грозде взех, махани са чепките, вино съм отточил към 50 л, добавял съм му захар и вода за количество, не знам колко е останало но щом сам вдигам с не много усилие бидона го определям на около 35-40-45 кила останало от тия 75 кг, като има и около не повече от 10 л течност вътре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Е , живот и здраве , ще изкараш и 8-10 кила ракийца . Другия път за виното: не слагай вода и захар , само го обезличаваш . Ако си направиш една сметка : тази година имаше хубаво грозде на 60ст. със захарност 24-26 при цена на захарта 2.20-2.30 лв/кг. Само труда за мачкане ти е повече , макар че с тези услуги - мачкане на място при закупуване - и това отпада . Но , важното е на теб , да ти харесва !

П.П ако намериш с какво , да пресоваш джибрите , ще видиш че има поне 20 л. течност .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
ivobal написа:
Е , живот и здраве , ще изкараш и 8-10 кила ракийца . Другия път за виното: не слагай вода и захар , само го обезличаваш . Ако си направиш една сметка : тази година имаше хубаво грозде на 60ст. със захарност 24-26 при цена на захарта 2.20-2.30 лв/кг. Само труда за мачкане ти е повече , макар че с тези услуги - мачкане на място при закупуване - и това отпада . Но , важното е на теб , да ти харесва !

П.П ако намериш с какво , да пресоваш джибрите , ще видиш че има поне 20 л. течност .



Направо смачкано изчистено го сложих в бидона, слагам захар и вода щото не стига. Виното ми се получи страхотно, всички много го харесаха, за 3-4 път правя, но тая година ми се получи най-хубаво въпреки захарта и водата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Браво ! Да , ви е сладко на теб и групата ! :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Още малко пояснение. Вчера захарността беше 2% демек след 1-2 дни трябва да дестилирам, много бързо ферментира...от петък до неделя 8% падна...до вторник ще е готово за в казана...притеснява ме ниската захарност при която почна ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Какво точно , те притеснява?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима