Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2012, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Юли 2012, 22:27
Мнения: 8
Новак съм и ще правя ракия от джанки. Джанките са дивите сливи. Искам да попитам разбиращите на 1 бидон 120 килограма колко захар да сложа, за да излезе качествена ракия! Сливите са узряли, и са много сочни. Както питах един човек (по-голям от мен) който разбира и ми даде съвет какви да са сливите. Защото аз съм на 17 години.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2012, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=593

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2012, 09:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Юли 2012, 22:27
Мнения: 8
Прочетох всчко. И реших да попитам един приятел който прави много ракия. Каза ми ако си е за теб да я пиеш по-добре и сложи по 3-4 кила захар на 120 кила джибри, защото колкото по-малко захар има толкова по хубава е, защото не боли глава и няма толкова мохморлук, а ако има повече захар както са ти казали ще е зле на сутринта че ще те боли повече главата, така с повече захар я правят търговците за да има да продават. Е на кого да вярвам ??? :help: :help: :help: :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2012, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Захарта не е причина за главоболие.
Даже напротив !
Метиловият алкохол причинява главоболието, а той се получава предимно от плодове с костилки , изгнили и разни други неприятни.
Тъй че за да имаш добра на вкус и аромат ракия и същевременно безопасна за пиене спазвай няколко съвета :
1. Отделяй и изхвърляй чепките на гроздето, костилките на кайсиите, за джанките е малко трудно, но там може като се смачкат и тръгне ферментацията в първите няколко дена, после те падат на дъното - преливаш сместа в друг бидон и изхвърляш костилките, сетне ферментацията продължава и завършва без костилки.
2. Недей се лакоми да ръгаш в бидона всичкото от материала - махай изгнилите и зелените плодове.
3. Захарта има отношение само към аромата - колкото повече захар слагаш, толкова по-малко аромат ще има ракията. Плодовете - джанки, кайсии, череши и т.н. са с около 10-12-13 % захарност и така сами по себе си ще дадат малко ракия. Затова се и добавя захарен сироп 1 кг. захар с 3 литра вода. Колко точно да е - зависи от материала - гледай да стане общата захарност 20% не повече .
Аз съм си решил за себе си следния компромис - колкото захар има в плода, толкова и да добавя. Примерно - 100 кг. кайсии със захарност 12% имат 12 кг. захар - значи ще им добавя още 12 кг. захар и 36 литра вода. Общата захарност ще стане 16%, ще добавя още 3 кг. захар да стане около 18 и това е - ще имам 150 л. материал с добра захарност и приемливи аромати. Задължително си купи някакъв захаромер - струва колкото кг. захар.
4. По време на дестилацията отделяй 3-5 % от алкохола за първак, като предварително изчислиш предполагаемия добив на алкохол : знаеш първоначалната захарност, мериш крайната (тя трябва да е 0 или даже под 0) разликата умножаваш по 0.51 и получаваш предполагаемото алкохолно съдържание преди дестилация (в моя пример (18-0)*0.51=9.18% алкохол на 150 л. материал прави 13.77л. алкохол). 5 % от него за първак е 688мл. 100% алкохол, но понеже той няма да тече на 100%, а ще тръгне на да кажем 70 - преизчисляваме го и се получава 0.688/0.7=0.983 или направо да го кажем 1 л. Ако не искаш да го хвърляш целия можеш да хвърлиш първите 300 мл. , а да задържиш вторите 700 и да ги събереш с патоките , за да ги преваряваш някога с друг материал или поотделно с други патоки и първаци. Но първите 1/3 от тоя първак са за изхвърляне или за прозорци.
5. По време на дестилацията гледай да не пресилваш огъня , следи постоянно градуса на ракията, както и температурата й - ако започне да излиза прекалено гореща - намалявай огъня и увеличавай охлаждането на серпентината. От време на време дегустирай като леко разреждаш в една лъжичка или малка чашка - щом започне да се усеща особен вкус на джибра, на дърво, на костилка, леко да нагарча - значи е дошло времето да се отделят патоките. Тях можеш да ги събираш докато ти се занимава - обикновено под 20% вече не е икономически изгодно, но иначе и до 5% все е на полза. Обикновено този момент идва когато ракията тече около 40% малко под или малко над - някои директно отсичат на 40, други на 35 - въпрос на вкус.
6. След дестилацията ракията трябва малко да поотлежи докато стане за пиене - през това време ще трябва да я аерираш от време на време - отваряш капачката и друсаш без да разливаш и пак затваряш, а може и леко отворена да я оставиш. Сложи на 10 л. една шепа дъбов чипс, средно печен сложен в чорапче от тензух - има го тук : http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%8A ... 0%B5%D0%BD 100гр. са за 50 л., можеш и със друг чипс да опиташ - въпрос на вкус.
След като постои месец с чипса , а може и по-рано ако си сложил много - махай го и бутилирай или пий !
Аерирането и дъбовия чипс вършат същото каквото и бурето, е разбира се само се доближават до него.

Успех ! И да разкажеш после какво се е получило.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2012, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Юли 2012, 22:27
Мнения: 8
Благодаря много приятел !!! Ще послушам стриктно твойте съвети и на есен ще ти кажа какво се е получило. Благодаря много !! :!: До сега съм набрал 120 килограма и сложих захар както казахте в оная тема и мерих захарноста и всичко е шик ! БЛАГОДАРЯ, все пак правя за пръв път сам самичак !! :) :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2012, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Както казва един от големите капацитети във форума, на дрождите им е през оная работа дали ще ядат плодова захар и ще дрискат алкохол, или ще набиват на Фидел Кастро брадата ;)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 15:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 618
Колеги,май не им все тая на дрождите. Вчера заредих 25 кг.захар в 100 литра вода и 4 пакета царевично брашно.Сложих някакви скъпи дрожди, уж френски и активатор закупени от сортови семена с гаранция до 2014г.Всичко направено според правилата и инструкциите,захарта я сварих, после разредих,охладих до 35 градуса сложих дрождите и активатора според инструкциите и на сутринта нищо.Бегом до магазинчето 2 малки кубчета мая и след около 3 часа всичко ври и кипи както се казва.Такъв експеримент правя за първи път,ще видя какво ще излезе. А,захарноста беше точно 20. На есен ще пробвам дрождите на гроздова мъст и ако пак не стане, ще издам фирмата вносител,може и аз да бъркам нещо.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 16:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Абре, Пенчо, нали щеше да правиш ракия от джанки. :megagrin:
Ква е тая царевица, брашно? :shock:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, я напиши точно кои дрожди и кой активатор сложи. Че нещо гнило има тука.
Даже и без активатор щеше да тръгне работата, в брашното има минерали бол.
Не е проблема в захарта - всички дрожди все едни захари ядат - глюкоза, малтоза, фруктоза, инвертна захар.
Най-първо почват по-простите захари, после по-сложните и накрая като няма други - кристалната захар я преработват през вътрешен ензим - инвертаза .
Съмняват ме дрождите ти.
Аз винаги пробвам така : рехидрирам ги в малко вода, после добавям малко захар и вода и след час се вижда дали са тръгнали да шупват. Понякога за да тръгнат по-бързо слагам на върха на лъжичката активатор.Тръгнат ли да шупват - могат да се размесват с материала.
Предполагам че не ти е била температурата над 40 гр ? Щото тогава няма да почнат, но до сутринта все е спаднала до 25.
Много съмнителна работа откъм дрождите.
Да не са били на витрина на слънце в магазина ?
Иначе срока на годност не е фатален, аз имам ОТВОРЕНО пакетче пивни дрожди от миналата година и пак работят, държа ги в хладилник, но преди това не бяха в него. Но на слънце в никакъв случай.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 618
На шишето пише Fermactive FCD,май са за трудна ферментация.Разтворих ги във вода на 35 градуса и веднага долях от сиропа на половината на водата също 35 градуса,всичко около 250-300 грама.Лошото е че нямах търпение и ги сложих в бидона след около 20 минути.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
"На шишето пише ..." ? не е ли пакетче ?
Иначе не виждам да има някаква грешка.
То може и само да ги ръснеш на повърхността на материала и като шупнат да ги разбъркаш.
Въпроса е защо не са започнали.
Ти колко гр. дрожди на колко литра материал сложи ? И след като ги сипа вътре - веднага ли разбърка или по-късно, макар че това е само за справка. Дори и да ги удавиш в материала, пак ще почнат ферментация, но доста по-късно.
Аерирането на материала също подобрява ферментацията, но удължава лаг-фазата. Т.е. една силно аерирана мъст започва да дава признаци за ферментация доста по-късно - защото дрождите дълго време се размножават аеробно и отделят малко въглероден двуокис, но като им свърши кислорода - направо пръсват (Понеже са станали много повече на брой).
Всичко това е само подробност, няма обаче причина да не тръгне.
А да не би да не си изчакал достатъчно - ако си заквасил късно вечерта по малките часове и си проверил сутринта - нормално е да не е тръгнала бурно.
Остава само най-простото - умрели дрожди.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 618
Да,сложих ги към 19 часа,веднага разбърках,20 грама дрожди и 20 грама активатор който сложих в бидона преди дрождите и разбърках. Шишето е пластмасово прозрачно съдържа 100 грама и беше в затворен кашон.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 618
100 литра

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да, активаторът е в пластм.шише, дрождите в пакетче. За 100 л. са си добре 20 гр.
От 19 ч. до сутринта мисля че е достатъчно време ...
Чудна работа ...
Съвсем никакви признаци ли нямаше ?
Бе те винените са малко бавни, ама чак пък толкова ...
Другото пакетче следващия път го тествай - вода, захар, активатор и трябва до 1 час да шупне.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 618
Точно това ще направя след 2 дни като отида на вилата,проба заедно с активатора и ако тръгне ферментация проблем ли ще е ако го сложа в материала,защото ме съмнява че маята няма на 100% да си свърши работа до край.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима