Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Проблем няма, но няма и кислород , та дрождите няма да се развият, но няма и да причинят вреда.
Както си решиш, но и да изчакаш маята да свърши работа пак ще е добре.
Аз току що заквасих едно шише 2 л. с 300 гр. захар, малко брашно, активатор, вода и размитите дрожди от една 2-у литрова бутилка моя бира.
Целта ми е да видя как ще ферментира една евтина захар, че утре ще я купувам за кайсиите :)
Захаромерът ми е вътре в шишето, а капачката е воден клапан.
Ако някой се интересува, ще го снимам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 22:40 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Захар 1,49лв за 1кг Пикадили.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Днес сварих едни ябълки, на които дрождите сложих по следния начин. В 150л. бидон пълен на една педя до ръба, ги ръснах и леко разбърках колкото да се намокрят.На следващия ден гледам-нищо. Взех бормашината и хубаво разбърках. След час минавам и материалът тръгнал да излиза.Беше кипнал и пак се слегнал.Пак разбърках и след час пак кипнал. Вкрайна сметка 30л на 35 градуса с 13кг. захар.В тази жега вреше все едно на котлон бях сложил бидона.Не знам дали високата температура пречи на дрождите. Важното е , че при мен си свършиха работата.А в гаража ми е сауна.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А в моя е 23 гр. - да взема да ходя там да спя, екстра е.
Ето ми стартерната бутилка :
Прикачени файлове:
butilka-s-voden-klapan.jpg

Прикачени файлове:
butilka-sas-zaharomera.jpg


Илюша, късно ми казваш !
Тествам една от 2лв., сега ако и в нашия Пикадили има по 1.50, ще трябва насляпо да я купувам.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2012, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Това е да си столичанин.Дали от бивша, дали от настояща столица, все тая. А в Стара Загора затвориха Пикадили. :cry:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 00:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2012, 00:17
Мнения: 5
Здравейте, ще варя ракия за първи път сам, прочетох повечето неща по форума но не намирам конкретно моя казус, ще съм благодарен ако помогнете. А именно, преди 2 дни събрах плодовете, около 50 кг. големи червени сладки джанки, сложих ги в 70 кг. бидон и ги понамачках малко заедно с костилките, притворих капака и така ги оставих на около 25 градуса в мазето. Утре мисля да меря захарност и да добавям захарен сироп, въпроса ми е дали вече не е започнала ферментация и дали няма да я прекъсна с добавянето на захарта?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тя и да е започнала, добавянето на захар няма да я спре :)
12-13% захарност трябва да очакваш от джанките, значи и 10-15 кг захар + 30-45 л. вода.
Ако е започнала спонтанна ферментация - добавяй захарния сироп и това е.
Ако не е започнала - може да я подкараш с дрожди за вино или мая за хляб.
Дозата е 20 гр. на 100л. материал, но не е критично и повече да се сложи.
По желание и по възможност - активатор за ферментация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2012, 00:17
Мнения: 5
victoryvt написа:
Тя и да е започнала, добавянето на захар няма да я спре :)
12-13% захарност трябва да очакваш от джанките, значи и 10-15 кг захар + 30-45 л. вода.
Ако е започнала спонтанна ферментация - добавяй захарния сироп и това е.
Ако не е започнала - може да я подкараш с дрожди за вино или мая за хляб.
Дозата е 20 гр. на 100л. материал, но не е критично и повече да се сложи.
По желание и по възможност - активатор за ферментация.



Много благодаря. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2012, 00:17
Мнения: 5
fanatic написа:
victoryvt написа:
Тя и да е започнала, добавянето на захар няма да я спре :)
12-13% захарност трябва да очакваш от джанките, значи и 10-15 кг захар + 30-45 л. вода.
Ако е започнала спонтанна ферментация - добавяй захарния сироп и това е.
Ако не е започнала - може да я подкараш с дрожди за вино или мая за хляб.
Дозата е 20 гр. на 100л. материал, но не е критично и повече да се сложи.
По желание и по възможност - активатор за ферментация.



Много благодаря. :)


Да споделя и резултата. 80 кг. джибри слива санта роса с на 18% захарност.
6 л. 50 градуса
2 л. 45 градуса
2 л. 37 градуса
1 л. 69 градуса

абсолютно бистра прозрачна течност излезе, много ароматна.
Не намерих никъде какво количество ракия трябва да излезе от 80 литра джибри, та не знам дали е добре? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
6 по 50 = 300
2 по 45 = 90
2 по 37 = 74
1 по 69 = 69
------------------
общо 533 -> 5.33л. чист алкохол на 80 л. джибри е 6.6% начален алкохол.
Обаче в казана е останал поне още 1 %
+ ако беше изчакал да събереш патоки до под 10% щеше да имаш още малко алкохол.

Ако началната ти захарност е била 18% и ферментацията е минала докрай - имаш около 9% алкохол в казана, ти си извадил почти 7 ...
Долу горе бива.

Следващия път ще употребиш патоките, а може и първака, ако пак извадиш толкова първак + още малко.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 15:24 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
сливата няма как да е с 18% захарност...13-15% мах.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2012, 00:17
Мнения: 5
ilu6a написа:
сливата няма как да е с 18% захарност...13-15% мах.


предполагам се подразбира че това е след добавянето на 6 кг. захар. Без нея беше 13%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 15:42 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Извинявам се,не съм догледал.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2012, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да де, и все пак ...
Само предполагаме :
50 кг. плод с 13% захарност
6 кг. захар + 18 л. вода = 24 кг.
----------------------------
общо 74 кг. материал (как си го събрал в 70 л. бидон остава загадка , но да кажем че имаш и друг :) )
с начална захарност :
((50 по 0.13) + 6)/74 = 17% начална захарност
След пълна ферментация се получава 17 по 0.51 = 8.6% алкохол в 74-те кг. материал от който теоретично само може да се извади 6.4 л. чист етилов алкохол. Ти си извадил 5.33 л. което е съвсем добре при положение че няма как да извадиш всичко от казана , защото енергията е скъпа.

Важното е да се дават точни данни ако искаш да смяташ рандеман, защото иначе ... около 50 кг, около 13 %, около 80 л. ама ...
Като се сметне точно и излиза друго.
Важното е да е добра на вкус и на мирис и най-вече да е безопасна за консумация.
Слагай я сега в буре или в нещо друго и отвреме на време като се завъртиш покрай нея я аерирай - с разклащане, с друсане или с помпичка за аквариум.
Ако е с друсане и пр. - преди това я проветри да влезе пресен въздух, после затваряй да не избяга алкохола.
Ако е в буре - чакай да мине време и после анализирай загубите на количество и/или градус :)
Най-бързо взема екстракт от дървото при по-висока температура, ама и най-много излита така.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2012, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2012, 00:17
Мнения: 5
victoryvt написа:
Да де, и все пак ...
Само предполагаме :
50 кг. плод с 13% захарност
6 кг. захар + 18 л. вода = 24 кг.
----------------------------
общо 74 кг. материал (как си го събрал в 70 л. бидон остава загадка , но да кажем че имаш и друг :) )
с начална захарност :
((50 по 0.13) + 6)/74 = 17% начална захарност
След пълна ферментация се получава 17 по 0.51 = 8.6% алкохол в 74-те кг. материал от който теоретично само може да се извади 6.4 л. чист етилов алкохол. Ти си извадил 5.33 л. което е съвсем добре при положение че няма как да извадиш всичко от казана , защото енергията е скъпа.

Важното е да се дават точни данни ако искаш да смяташ рандеман, защото иначе ... около 50 кг, около 13 %, около 80 л. ама ...
Като се сметне точно и излиза друго.
Важното е да е добра на вкус и на мирис и най-вече да е безопасна за консумация.
Слагай я сега в буре или в нещо друго и отвреме на време като се завъртиш покрай нея я аерирай - с разклащане, с друсане или с помпичка за аквариум.
Ако е с друсане и пр. - преди това я проветри да влезе пресен въздух, после затваряй да не избяга алкохола.
Ако е в буре - чакай да мине време и после анализирай загубите на количество и/или градус :)
Най-бързо взема екстракт от дървото при по-висока температура, ама и най-много излита така.


Сметките за килограмите са малко на око че нямаше време за по-добра подготовка, все пак ми е първото правене на ракия, следващия път ще е друго яче. Иначе за бидона си прав, 70 литра го наблъсках почти до горе с пресен плод, после го смачках извадих костилки и прехвърлих останалото в 120 литров където вече добавих вода захар и т.н
Сега я държа в отворени 3 литрови буркани и я джуркам от време на време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима