Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2011, 12:26
Мнения: 7
Изчистих пъпешите от корите и семките и ги смелих с машинката, а сега какво да правя? Моля, за спешна помощ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 22:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
нищо свястно няма да излезе...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2011, 12:26
Мнения: 7
Имам и сливи, но и двата ми материала са по малко! Мога ли да ги смеся?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 23:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
недей...
това от пъпешите както преди време се изрази един съфорумник ще мирише на "пръднал маймун".

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2012, 16:13 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2009, 20:51
Мнения: 6
Местожителство: sofia
става си ракийка,аз получих малко количество,но ароматна лошо мирише само докато ферментира !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 10:29
Мнения: 7
Местожителство: София
Споделям опит
Преди месец ми изпаднаха около 150 кг бракувани пъпеши без пари.
След като махнах корите, семките и натъртените части остана 96 кг чист материал.
Добавих 7 кг джанки (без костилки) в начален стадий на ферментация (3-ти ден) и 100 гр лимонтозу за киселинност + 7 гр нишадър (предположих, че може да има недостиг на азотни в-ва)
16 кг захар кипнах в 30 л вода и я добавих след като поизстина.
Рецептата е моя, обичам да експериментирам.
На осмия ден варих, захарността беше на 5, примирих се със загубата, но нямах възможност да чакам. Направих преварка и получих 10 л 65 градусова ракия и 7 л патоки (отделени под 44 гр).
При разреждане с 4 л дестилирана вода имах 14 л ракия 46 гр. със силен (тежък, направо гаден) аромат на пъпеш и вкус на тиква. Нищо общо със лекия и приятен аромат, който излъчва узрелия плод и който аз очаквах, че ракията ще има.
Зарекох се, че повече няма правя ракия от пъпеши, но ако някой прави и излезе нещо хубаво, да сподели опита си.
Хрумна ми, че мога да и направя още една преварка, току виж станало нещо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2014, 21:32 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Здравейте.Темата за пъпшите не е обширна,но реших и аз да направя.От повече от 100 кг. излезе изчистено около 40-45 кг.
Голяма фира,голямо чистене :)
Сложих 16 кг. захар 3,5 към 1.Чудя се дали киселинноста е добре.Пъпешите дори и да не са сладки или развалени не стават кисели.Да слагам ли лимонтозу?Или как да премеря Рн-то?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 11:52 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
vnnaidenov написа:
Здравейте.Темата за пъпшите не е обширна,но реших и аз да направя.От повече от 100 кг. излезе изчистено около 40-45 кг.
Голяма фира,голямо чистене :)
Сложих 16 кг. захар 3,5 към 1.Чудя се дали киселинноста е добре.Пъпешите дори и да не са сладки или развалени не стават кисели.Да слагам ли лимонтозу?Или как да премеря Рн-то?

:help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако няма наблизо някой с пеха-метър - търси в аптека пеха-лентички в обхвата до 5.0 пеха.
Ако добавяш вода и захар може спокойно да сложиш едно пакетче лимонтозу на всяка 10л. кофа захарен сироп.
Но не е фатално, по-важно е какво ще излезе като аромат. Виж постовете нагоре :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 15:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Четох постовете преди да започна,но сърце юнашко не трае. :) Като ми дадоха хубави плодове трябваше да опитам.
Пък нали знаете:"мъжко дупе веднъж се е.." :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2014, 19:14 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
За сега пъпешите са екстра.Миришат перфектно и почни са станали на каша.Вече улавям и миризма на спирт.
За 3 дни толкова.Продължаваме наблюдението.Може и да станат преди ябълките ми,които са на 35 дни :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2014, 11:25 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Не би трябвало в тия жеги нещо да ферментира 35 дни! Трябва да е готово макс. на 7-12 ден.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2014, 19:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Joro Polimera написа:
Не би трябвало в тия жеги нещо да ферментира 35 дни! Трябва да е готово макс. на 7-12 ден.

Пъпешите спадат с около 2 захарни градуса на ден.Ври якооооооооо.
Какво стана с тези ябълки :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2014, 17:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
Какво стана с тези ябълки :nixweiss:

Просто са готови.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 02:04 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Днес сварих пъпешите.От 16 кг.захар и 40-50 кг чист плод излезе 10 л. на 75 гр. Е,поне захарта избих :D
Малко съм виновен че се забавих с варенето и започна да накиселява,та сложих 2 пакета сода и сигурно от тук имам малко загуби.Има лек аромат на пъпеш,като се разреди ще пиша как е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима