Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 21:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2012, 20:03
Мнения: 8
здравеите искам да попитам понеже заложих круши започна да превира и захарноста спря на 9 градуса сложих малко мая че да доври но сега като я пкмериша и има кисел дъх дедата я опита и каза че има кисело как да го премахна :datz: :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Със сода бикарбонат. Сложи 5-6 пакетчета на казан преди да започнеш да печеш. Ако излезе кисела трябва да препечеш. Ще се оправи но ще загуби част от аромата на круши.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 15:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2012, 20:03
Мнения: 8
значи сега ако почвам да варя ракията слагам содата в казана и варя или в самия бидон


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Щом е останала на 9% и киселее - значи върви процес на вкисване, който блокира дрождите .
Ако може да измериш пехато, ще е под 4 .
Колкото и дрожди да блъскаш няма да откъснат !
Ако искаш да си допродължиш ферментацията слагай сега сода, но не прекалявай.
Тръгне ли да пада захарността, добре, ако не тръгне - още сода и на казана и каквото пусне - пусне, но ще е кисела ракията и ще иска преварка задължително. Освен това ще тръгне и слаба и няма да може да се отдели патока както трябва. На преварката ще трябва да се внимава пак с патока, че да не стане при разреждането мътна, както вече коментирахме.

Проблемът е бил в или в слабо захарна джибра, или във висока температура на ферментация, която улеснява вкисващите бактерии.
Или и в двете ...
Другия вариант е ако не е бъркана често шапката или пък е оставян материала отворен и с много виненки.

Вкисването вече няма как да се спре, трябва или да се вари, или да се подкара ферментацията наново като се надяваш повишаването на алкохола да подтисне вкисването.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 15:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Това е. Каквото ти казва victoryvt. Кратко и ясно. Колко искараш толкова. Ако не е добра - преварка... и добра компания после. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2012, 20:03
Мнения: 8
балагодаря за точния отговор :gott: значи джибрито беше на пряка сланчева светлина и то от там е дошло вкисването почти сам сигурен но здраве да има след малко ше го заложа да видим какво ше искараме


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2012, 20:03
Мнения: 8
само забравих да кажа че захарноста е на 0 но пак си балбука но вече взех решение ше се ваари ракия тази вечер :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Чакай сега ...
Ако е на 0% - колко време след измерването на 9-те е минало ?
Макар че те и вкисващите бактерии ядат захар :lol:
Ама все пак ...

За дестилацията на кисел материал - това че ракията ще стане кисела е малкия проблем !
Големия е че по време на дестилацията поради високата температура в казана ще се получи етилацетат - естер, който се получава от оцетната киселина и етиловия алкохол при загряването им в казана.
А оцетната киселина е което произвеждат бактериите при вкисването на материала.
Тъй че - на 100 л. каша в казана - до 10 пакетчета сода бикарбонат от по 100гр. носело. Аз лично имам една обеца на ухото и гледам да не прекалявам със содата :)
Содата се свързва с оцетната киселина и произвежда съответния ацетат, който е сол и пада на дъното на казана.
Остава само етилацетата който се е получил по време на самата ферментация и няма как да се избегне - единствено може да се намали концентрацията му в ракията като не се дава зор на казана (подклажда се лекичко и ракията тече бавно)
Много хора в стремежа си да свършат бързо работата ръгат яко дърва след средата на процеса (с успокоението, че видите ли вече сме отделили първака, можем да засилим огъня) - колкото по-бързо се вади алкохола, толкова по-слабо е разделянето на фракциите.
Етилацетатът е нещото което влиза директно в черния дроб , влошава мастния обмен на организма и е един от факторите на цирозата на черния дроб.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2012, 20:03
Мнения: 8
E тук вече ме шашна :wallbash: на 0 е от 4 дни но нали ти казвам понеже бълбука и викам аиде ще я оставя оште 2 -3 дена но като я померисах и имаше кисел дъх а за варенето до сега винаги варя на бавен оган и мисля да пусна тема казан направи си сам :lachtot: даже сега ще го снимам а за мн добрия отговор мн сам благодарен и дано младото поколение са като теб отзивчиви,ще пиша какво е станало като я изваря :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2012, 20:03
Мнения: 8
оххх чакаи че чета и сега отговарям беше на 9 кам 5-7 дни и викам ше сложа сливи и мая и като ги сложих за 4 дни захарноста падна на 0 и така се получи кисела ракия :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 09:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами явно са вървели и двата процеса - и ферментация и вкисване.
Ферментацията е вървяла с дивите дрожди по плодовете и е спряла на 9% защото пехато е паднало доста (пехато си пада по принцип и при нормална ферментация, но при вкисване - съвсем), а дивите не са много толерантни към ниско пеха, ниски и високи температури, висок алкохол и т.н.
В момента в който си сложил сливи и мая за хляб - си рестартирал ферментацията с дрождите от маята, които са по-издържливи от дивите и са довършили ферментацията.
Усетил си кисело чак когато е свършила захарта, защото нейния вкус е маскирал киселината допреди това.
А сега след като вече няма захарност виждаш пак да бълбука, защото вкисването продължава и то наподобява признаците на ферментацията.
Трябва да се вари по най-бързия начин и да се ползва сода бикарбонат за неутрализиране на оцетната киселина.
Рандеманът естествено няма да е добър, но все пак ...

Аз не съм млад - тая година ще чукна 42 лазарника :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2012, 14:35 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2012, 16:02
Мнения: 1
Не е лошо със содата да се сложи и малко пепел или дървени въглища.Ефекта за премахване на кисилиноста на ракията е значителен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 08:49 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Заложил съм 150 литров бидон с грозде ,след седмица ферментация захарността падна на 10%.по същото време бях заложил 30 литрово бидонче с грозде за вино-ей така за проба, че ми е за първи път- и като източих виното джибрите от него, ги прехвърлих в бидона с другите, и като че ли спря ферментацията. Пробвах с запалена клечка кибрит и не изгасна, но пък се усеща като че ли ври. Шапката си е доста високо още.Бидона е в помещение с почти постоянна температура.Какво мога да направя в случая.Даже и на вкус ми се усещат кисели.Вчера мерих отново захарността -показваше 8%


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами да ти цитирам сентенцията в подписа на админа : "Краят зависи от началото"
Това най-точно определя процесите на ферментация - ако нямаш бурно начало - недей очаква добър край.
Мудна ти е ферментацията и явно върви и вкисване.
Бъркай проклетата шапка често , ако имаш активатор - сложи, ако нямаш - сложи малко прясно набрано грозде, може и дрожди ако имаш в някаква форма - в краен случай едно кубче мая за хляб (да не чува Илюшата че ще ме бие :) )
Важното е в най-кратък срок да рестартираш ферментацията и да я приключиш докато не е вкиснало.
При прекалено кисел вкус - сода бикарбонат и да се надяваме да потегли проклетата ферментация.
По принцип има дрожди за трудна ферментация - BO213, FCD - в сайта на Фланкер, и активатори има там. В твоя случай активаторът ти е нужен само за да потръгне ферментацията.
Ако гроздето е било недозряло както са тази година всички - ще е и кисело, от там и създава още един проблем и иска по-сериозно отношение в началото на ферментацията - дрожди, активатор, бъркане на шапката.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 09:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Ако си стартирал на спонтанна ферментация то нещата, както казва Виктор ще се затормозят...Не бих бъркал усилено,а бих се опитал да потопя шапката.
Ако процесите са затихнали съвсем тогава бих пристъпил към ,дрождите за трудна ферментация.
Сода въобще не бих сложил на този етап ако ще се прави вино...когато е готово бих обработил с откиселител.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима