Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 09:29 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Значи слагам активатор ,слагам и туба с топла вода да подгрея джибрата и се надявам да тръгне отново ферментацията. за киселото не съм много сигурен понеже го сравнявам с вкуса на преточеното вино и може за това да ми се срува че киселее.Содата при нужда сега ли да я слагам или преди самото варене.Колко време да оставя виното под воден клапан?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз доколкото разбрах голямото количество е за ракия, а малкото за вино (от малкия бидон).
Виното си го правиш както си трябва - там сода не ти трябва.
В големия бидон за ракията правиш всичко възможно да тръгне ферментацията и да дозавърши. Трябва да покаже 0 захаромера, че даже и под 0.
Тогава преценяваш дали има мирис на оцет ! Това че киселее не е достатъчно да се даде констатация - вкисване. Трябва да е на оцет миризмата.
При съмнения за вкисване - преди да затвориш казана - сода бикарбонат макс. 100гр. на 100л.
А ако в момента е много кисело и не потегли ферментация по никакъв начин - единственото спасение е да се неутрализира киселината със сода - говорим за материал за ракия. Тогава след като пехато се вдигне - ферментацията ще тръгне сама.
Но първо пробвай всичко друго без содата да видим ще тръгне ли.

Колега, така и така ще купуваш активатор - вземи си и едни дрожди за трудна ферментация - не са златни. Вземаш 1 чаша 100мл хладка вода , сипваш ги в нея, след 10 мин. разбъркваш и ги сипваш както са с водата в нещо с 1л. вода 100 гр. захар и малко от активатора . разбъркваш и чакаш да шупнат. В кофа вадиш малко сок от бидона (5л. примерно) сипваш дрождите с водата и захарта в кофата и пак бъркаш. Чакаш пак да шупне и го изливаш отгоре на бидона. НЕ БЪРКАШ бидона , Активатора си го сипал в бидона малко преди това. Разбъркваш добре чак след като забележиш активността на дрождите (час-два до ден - зависи какво ще стане)
Ако се рестартира добре ферментацията - за два три дена ще свърши захарта и ще си готов за казан.
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2015, 22:18 
Offline

Регистриран на: 19 Юли 2015, 22:08
Мнения: 2
Здравейте!
Нов съм във форума.Ще ползвам темата на колегата, понеже имам същият проблем.Заложил съм жибри от круши, но започнаха да киселеят съвсем леко.Не мога да премеря колко им е захарността, защото е прекалено гъст материала.Смятам че е спряла ферментацията, въпреки че шумят.Дали да сложа мая да стартира на ново или ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2015, 22:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Нищо не слагай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2015, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"Смятам че е спряла ферментацията, въпреки че шумят.Дали да сложа мая да стартира на ново или ?"
Е как сметна че е спряла. Щом шуми значи фЕРМЕНТИРА още.
Но виж какво ти показва захаромера. Ако продължават да пукотят пък захаромера е на нула и усещаш че са налице наченки на вкисване, пристъпвай към варене няма какво да я чакаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2015, 11:52 
Offline

Регистриран на: 19 Юли 2015, 22:08
Мнения: 2
Колеги днес сварих единия бидон от крушите.Въпреки че беше доста кисел, ракията не е кисела,но текна на слаб градус 50 и излезна едва 6-7 литра преди да отделя лангюра.Лангюра излезна много - 10 литра.Това всичко е от 110 литра материал.В него бях сложил 12кг захар.Нормално ли е.С другия бидон реших да експериментирам и сложих мая и вода да видим какво ще стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Кисело джибри
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2015, 12:13 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
По всичко личи че ферментацията не е била приключила ! Сгрешил си като си избързал да дестилираш! А "експериментът" също е безсмислен... Друг път не бързай с дестилацията , чети повече във форума и знай че най-сигурният метод за определяне на наличието на захар в джибрата в д о м а ш н и у с л о в и я е като опитваш на вкус ! Всеки плод съдържа повече или по-малко киселини , така че се научи да определяш на вкус наличието на оцетна и да я отличаваш от естествено съдържащите се в плодовете киселини ! Желая ти успех и да почерпиш ! :buch:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима