Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
здравеите искам да попитам някои неща защото сега почвам с варенето на ракия. сложих сливите 220кг в 3 бидона по 120л. исчаках 6дни разбих ги с дрелката и сложих по 10кг захар на бидон ризтворена в 20л вода разбърках хубаво но след 24ч още не са започнали да врат.като ги барках и сутринта.и до вечерта пак нищо.в началото не мерих захарнеста като ги разбих а направо сложих захарта та можели да я измера сега след 24ч и дали ще покаже вярно захаромера .ако е голяма захарноста да разредяли с вода и ако да на колко да ги направя.и още нещо пречели ако махна костилките сега след като сам ги разбил исложил захарта


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
помагаите по бързо.благодаря предваритено


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 12:11 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Защо си чакал шест дни?
Измери захарността и докладвай.
Много е писано за захарта - как и по колко се слага.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Щом като няма видими признаци за ферментация - захаромерът ще си покаже точно каквото трябва.
Чак когато започне ферментацията вече можеш да мериш как спада захарността.
Обаче проблемът ти не е в захарността !
Висока захарност би била проблем в края а не в началото на ферментацията.
Тя сега не иска да тръгне, а как ще завърши е друг въпрос.
Да не са били обработвани с нещо сливите ?
Да са пръскани ?
Каква е температурата в бидона ? Водата топла ли беше ? Или вряла ?

Можеш да посееш с дрожди за вино и ракия (BO213, FCD), както и да добавиш активатор (http://vinarko.com/magazin/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-fermactive-activateur)
Ако бързаш много - може и с по 3 кубчета мая за хляб на бидон.

Аз в момента се занимавам с 200 кг. сливи, разбити с дрелка, но и сулфитирани. Не очаквам спонтанна ферментация заради сулфитирането. Ще посявам сега с дрожди и ще добавям вода и захар (довечера).

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
сега към 15.00ч ги погледнах шуптяха исе бяха надигнали 10см разбърках и презедих сок през цетка на 20градуса с захарнос 22 показа захаромера на единия бидон обаче го цедих два пъти през цетката и захаромера стои в сока както го поставиш на 5 10 25 като в кисело мляко


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Опитай в по-широка чаша или нещо такова. Ако ползваш някакъв тесен мерителен цилиндър е трудно. Но то си е и от кашата. Много трудно се мери в такава гъста каша.
Аз карам на теория - сливи/джанки/кайсии - все от 10 до 15 % захарност имат, приемам 13 (по средата)
Изчислявам колко се пада на съответното количество 13% от 100кг. е 13кг.
Добавям купешката захар , и изчислявам (в зависимост от водата):
Примерно за твоя случай - имаш по около 70 кг. сливи на бидон, ако сложиш по 10 кг. захар на бидон и по 20 л. вода се получава :
(при 10% захарност на плода че е по-лесно)
7 кг. захар от плод + 10 кг захар от магазина = 17
70 кг. плод + 10 кг. захар + 20 кг. вода = 100кг.
Значи имаш 17% захарност.
Ако плода е бил с по-висока от 10 - значи си около 20-те процента.

Довечера ще се опитам да измеря моите преди водата и захарта, но много се съмнявам да успея.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
прече ли като е почнала ферментацията да сложа по 10литра вода хлатка още и ги поразредя и нормално ли е да се вдигнат само десетина сантиметра или трябва повече


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не, не пречи - обаче ще падне още захарността.
Тъй че по-добре недей.
Или сложи захарен сироп 1 кг. захар - 4 л. вода - така все едно добавяш материал с 20% захарност.
Т.е. на тези 10 л. вода ще трябва да им добавиш още поне 2 кг. захар.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
нормално ли е да се вдигнат само десетина сантиметра или трябва повече


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
други по стари ракитжий ми казват че се вари след 20-25дена какво е вашето мнение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Вари се когато материалът е готов за варене !
Може да е готов за седмица, може за две, а може и за месец.
Докато има ферментация - чакаш, свърши ли - вариш. Всяко излишно забавяне влошава резултата.
След ферментацията идват оцетните бактерии - ако ги изчакаш да се развият после ще имаш кисела и слабоалкохолна джибра и по-лошото не е загубата на алкохол, а това че ако не се вземат мерки за неутрализиране на оцетната киселина после в казана тя ще продуцира етилацетат, който е вреден и не може да се отдели чрез фракциите при варенето.
Тъй че преди варене ако накиселява - сода бикарбонат и тогава дестилация.
При опитване с уста вкусът трябва да е горчив и да се усеща алкохол, също и леко да киселее. Всяко по-сериозно киселеене е признак че има в някакъв стадий вкисване.
Основната причина е високата температура в шапката по време на ферментация. Бъркането и мокренето й само намаляват риска, но не могат да гарантират пълен успех.
Сулфитирането преди ферментацията и засяването с културни дрожди донякъде са предпоставка за успех.
Но най-важен е контролът на температурата. Ако въобще можем да я контролираме. Сега вече не е такава жега както беше преди месец с кайсиите.
При мен в момента температурата в шапката е 28 гр. като след разбъркване пада на 22-23. Материал - сливи на пюре, сулфитиран и след ден засят с дрожди. Вода и захар слагах снощи, ще добавя още и довечера. Но е много гъсто и може и да реша още да разреждам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 19:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 17:20
Мнения: 8
Здравейте колеги , имах около 450кг сливи и ги сложих в четири бидона по 200л /разбъркани с дрелка на пюре/ и добавих доста вода , въпроса ми е КАК ДА ЗАБАВЯ ФЕРМЕНТАЦИЯТА , понеже ми взеха казана безсрочно , а в момента няма нищо на нормална цена .... сложил съм капаците на бидоните , но въпроса ми е ако ги затворя и с обръчите , дали ще забавя ферментацията?

П.С. Ако някой има излишен казан 100-140л. може да се разберем за цена!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
vidrax написа:
сега към 15.00ч ги погледнах шуптяха исе бяха надигнали 10см разбърках и презедих сок през цетка на 20градуса с захарнос 22 показа захаромера на единия бидон обаче го цедих два пъти през цетката и захаромера стои в сока както го поставиш на 5 10 25 като в кисело мляко

Лесен трик:
Марля се поставя на един кат върху гърлото на епруветката за захаромера(или съд достатъцно дълбок за да хване скалата му, но максимално тясен за да не "брадясваме" докато измерим една захарност), След това се бърка с 2 ръце в джибрата. С едната ръка се държи епруветката за гърлото и опъва марлята , а с другата се тупка отвора с цяла длан леко за да изкара въздуха и да напълни с разтвор.Хубаво е преди това да се разбърка материала защото захарността на различни нива е различна. Цялата работа - за няколко секунди. Частиците или пулпа (както му викат някои) са в минималко количество и се мери точно.
Необходимо условие е наблизо нещо за бързо измиване на ръцете, че крайният продукт е приятен , но джибрата не е особенно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
freezz написа:
Здравейте колеги , имах около 450кг сливи и ги сложих в четири бидона по 200л /разбъркани с дрелка на пюре/ и добавих доста вода , въпроса ми е КАК ДА ЗАБАВЯ ФЕРМЕНТАЦИЯТА , понеже ми взеха казана безсрочно , а в момента няма нищо на нормална цена .... сложил съм капаците на бидоните , но въпроса ми е ако ги затворя и с обръчите , дали ще забавя ферментацията?

П.С. Ако някой има излишен казан 100-140л. може да се разберем за цена!

Ами като свърши ферментацията ги свари на обществен казан - в близкото село, град, столица или там откъдето си!
Както и да го платиш ще ти излезе окло лев/литър +/-.
Другият вариант е да прецакаш сливите и после да си купуваш от магазина по 10лв./литър .
П.П Кой ти взе казана?
Тати,комшията,крадци,данъчни,Дянков...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2012, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 17:20
Мнения: 8
user1 написа:
freezz написа:
Здравейте колеги , имах около 450кг сливи и ги сложих в четири бидона по 200л /разбъркани с дрелка на пюре/ и добавих доста вода , въпроса ми е КАК ДА ЗАБАВЯ ФЕРМЕНТАЦИЯТА , понеже ми взеха казана безсрочно , а в момента няма нищо на нормална цена .... сложил съм капаците на бидоните , но въпроса ми е ако ги затворя и с обръчите , дали ще забавя ферментацията?

П.С. Ако някой има излишен казан 100-140л. може да се разберем за цена!

Ами като свърши ферментацията ги свари на обществен казан - в близкото село, град, столица или там откъдето си!
Както и да го платиш ще ти излезе окло лев/литър +/-.
Другият вариант е да прецакаш сливите и после да си купуваш от магазина по 10лв./литър .
П.П Кой ти взе казана?
Тати,комшията,крадци,данъчни,Дянков...


Казанът беше на приятел с уговорката да го върна след варенето на сливите , но уви .... а щом пиша тук явно съм обмислил варианта с обществен казан , но не е удачен в моя случаи!

П.П. Аз не пия ракия , само варя .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима