Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 21:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2015, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 589
А дали ще стане , ако сливите са от сорт, на който костилките не се отделят от плода?
Не съм залагал такива, за това и питам.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2015, 08:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Няма проблем..... става.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 00:06 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Колеги,каква е разликата между слива и джанка,и като се казва слива аз все си мисля за сини сливи? Питам за да знам към кое да причисля моите "белвици".Днес събрахме около 90 кг.и докато ги откарам в къщи в кофите се беше събрал сок с 15% захарност. Сложих им 6 кг.захар с 10лт.вода,утре ще мъча да премеря общата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ако става дума за " бельовица" или " беловица" , това е слива.Като узрее е бяложълтеникава , малко по-дребна и по-топчеста от синята . Костилката обаче е продълговата като на синята.
Не съм правил ракия от нея, но съм пил няколко пъти, и е най-добрата сливова която съм опитвал. Много е мека и няма този издайнически и натрапчив дъх на синята слива. С една дума -блазе ти.
Преди години я имаше на много места , но и тя се загуби като жълтата череша.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2015, 13:55 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Материал от сливи на 2 седмици трябва ли да го мъча да му слагам захар, да търся някаква ферментация или да го варя и каквото излезе?

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2015, 15:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Беф,ако е минала ферментацията или примерно сладни ама малко-дестилирай.
В това което остане от варенето още като е вряло му добави захар...да стане 16-18% и след като изстине му създай условия за контролирана ферментация-дрожди,активатори...подкиселяване няма да е нужно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2015, 11:33 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2014, 11:22
Мнения: 2
Какво ще кажете за твърдението: "Понеже захарта е съставена от монозахариди и полизахариди, а ракия се дава само от монозахариди, захарта ако искаш да пусне още повече ракия се вари 20 минути! Целта е при тази температура полизахаридите да се превърнат на монотакива!"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2015, 12:32 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Интересно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2015, 17:46 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
georgi_peevv написа:
Какво ще кажете за твърдението: "Понеже захарта е съставена от монозахариди и полизахариди, а ракия се дава само от монозахариди, захарта ако искаш да пусне още повече ракия се вари 20 минути! Целта е при тази температура полизахаридите да се превърнат на монотакива!"

Не е баш така. Първо за инвертирането на захарта е нужна и киселина и се вари повечко. Второ, спорно е, дали предварителното инвертиране дава реално измерими количествени ползи. Дрождите сами си разграждат безпроблемно захарозата, а употребената енергия за разграждането ѝ, под форма на захар, е на практика пренебрежима.

Дъвчем същото, пак като офтопик тук: viewtopic.php?p=52070#p52070

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 04:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2012, 10:39
Мнения: 10
другари колеги, интересува ме въпрос за сини сливи, които имат червеи.Значи сега събирам сини сливи. Тези които са по меки, повечето са червясали,но по сладки. А здравите са по твърди и костилките се отделят по лесно.Докато отделям костилките, в червясалите има разни мръсотии, половината плод е запазен, мек, сладък, а останалото са мръсотии(предполагам изпражнения от червеи и самите червеи). Трябва ли да отделям и изхвърлям въпросните мръсотии? Ако има червеи, те ще ядат ли и от другите сливи по време на ферментация?
В село старите ракиджии изобщо не отделят костилки ,като смесват червясали и здрави. Но аз реших да отделям костилки преди ферментация, още повече че 10-15% са счупени.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Важното е да няма загнили плодове,а щом има белогвардейци означава че е екологично чист продукт. :D

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
" Ако има червеи, те ще ядат ли и от другите сливи по време на ферментация?" Почти винаги ще има някой и друг червей при сливи , джанки и череши. Още в първите дни те излизат на повърхността( в шапката), и лесно можеш да ги изхвърлиш.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2015, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
На 29.08./събота/ следобед заложих около 100 кг. сливи без костилки и разбити с бъркалка за теракол/от 110 кг. с костилки/.Разделих ги в два бидона и на всеки добавих по 15 кг. захар, 40 литра вода и 4 пакета лимонена киселина.Вложих и 20 гр. дрожди за вино, като ги разделих на двата бидона. Захаромера отчете 20-21 начална захарност.В неделя вече имаше ферментация.Бърках ги 3 пъти през деня.В понеделник единия бидон започна много бурна ферментация.Беше излязла пеня от бидона.Наложи се на два пъти да прехвърля по 4-5 буркана от компот в другия бидон.Имаше осезаема разлика в температурата на шапката между двата.В резултат на прехвърлянето на част от джибрито, във вторник започна същата бурна ферментация в другия бидон и се наложи връщане на част от джибрито във първия бидон.Днес 02.09./сряда/ и двата бидона ферментират спокойно , а захаромера /от малките/ отчете по-малко от 5%. До толкова е разграфен.Ще изчакам още ден-два и ще затворя бидоните на воден клапан до 13.09.-тогава ще варя на казан с колона.
Предполагам че , съм прегрял джибрито по-време на ферментацията и затова протече толкова бързо и бурно.Бидоните са в мазата на панелка.За догодина ще се приготвя с термометър и ще се опитам да контролирам процеса чрез охлаждане.Но трябва да се ходи и на работа ,така че не е много сигурно. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2015, 21:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
gecata1059 написа:
.Бидоните са в мазата на панелка.

Ллееле как те изтрайват съседите?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2015, 03:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2012, 10:39
Мнения: 10
благодаря за отговорите.
BREAKER написа:
Важното е да няма загнили плодове,а щом има белогвардейци означава че е екологично чист продукт. :D

да, точно тия червясалите имат и загнило. Изрязвам го, но става повече работа, към 10 кг сливи за час. За първи път правя от сини сливи. А старите от село изобщо нищо не отделят,нито костилки, нито гнило, даже не ги режат, направо бухат сливи с кофите в бидона. Но винаги варят с двойна преварка! Значи , дали да е по добре да се отделят костилки и загнило, или да не си играя с това ,но да правя двойна преварка. Мисля да пробвам и втория вариянт,без отделяне.Но те всъщност я правят почти само от сливи, с много малко захар и вода.При което пращината става много гъста.
Вчера сложих първия бидон 43 кг. с отделени костилки ,17 кг захар, към 50 л. вода. Докарах го до 18,5 % захарност. Ферментира бурно, за един ден захарноста падна на 15,5%.
сега мисля в друг бидон да направя така : слагам сливи всеки ден по 15-20 кг в бидона, вечерта засипвам по 1-2 кг захар .Като станат към 70 литра, ще сложа и вода до течна смес , и до захарност 18-19 % . И т.н. Имате ли забележки , идеи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима