Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2015, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Пали локомотива смело,дошло му е времето.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2015, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Бързата.................................................................................поговорки,поговорки,поговорки.Милиони.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2015, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
vnnaidenov написа:
Бързата.................................................................................поговорки,поговорки,поговорки.Милиони.

Да ама реалността е друга "колега",а поговорки за всичко и за всеки ще се намерят. :D

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 08:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Поговорките са съдадени от опита на хората и няма грешни.
Не ми се впуска в безсмислени спорове,но щом още "ври"как може да твърдиш че е готово за варене? :nixweiss:
Ясно е че още ферментира.Каква е тази "завършена"ферментация за 5-6 дни?
http://agronet.bg/agro/lozarstvo/6154-k ... tziya.html
Както писах,не давам съвет,според мен,не падне ли плода,без значение какъв,ферментацията не е завършила.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 08:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Бурната ферментация може да завърши и за по малко от 5-6 дена,а пък вие се чакайте шапки,шалове и гугли...
Опитваш на вкус и ако не улавяш никаква захар,а само горчиво,алкохол и киселее-значи е време за казана.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 09:59 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Това не важи когато рефрактометъра показва примерно 7 захарност нали?

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 599
Тръгне ли ферментацията замерването вече е със захаромер, рефрактометъра ще те излъже.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако ферментацията е започнала от 21% и в момента рефрактомер показва 7% - това означава, че реално ако се мери със захаромер - той ще потъне под 0-та (на около -2.2%) и натрупаният алкохол в материала ще е около 12.5%
Което очевидно е края на ферментацията.
За сливи, обаче имам малко резерви, защото сока им е доста плътен.
Моите в момента ферментират от 8 дена и рефрактомерът показва 9 (от 21 начална) - т.е. това се равнява на 1% по захаромер и съответно около 10.8% алкохол.
Ще ги чакам докато се закрепи показанието няколко дена все едно и също и след това - паля казана.
Причината да има т.н. шапка е излизащият ЦО2 , а той няма да спре да излиза на секундата когато приключи ферментацията, т.е. балончета ще излизат (от разтворения ЦО2) и шапка ще има, но ферментация няма. Тъй че - мерим , мерим и решаваме - по уреди, а не по външни белези.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 599
victoryvt написа:
Тъй че - мерим , мерим и решаваме - по уреди, а не по външни белези.

Какво става когато шапката падне, а захаромера показва примерно 5%, нещо което ми се е случвало не един и два пъти.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
pentco написа:
Какво става когато шапката падне, а захаромера показва примерно 5%, нещо което ми се е случвало не един и два пъти.
Има алкохол в джибрата които лъже захарометъра,имаше някъде табличка по която се смяташе но н ми се търси сега :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 599
Този алкохол лъже рефрактометъра, захаромера си е добре. Работата е там, че падне ли шапката, излезе ли отгоре сока, ферментационни процеси вече няма, друг е въпроса защо не е ферментирало докрай.
Искам да кажа, че шапката е точен признак. Ако ферментацията върви като по учебник и я следиш с уред, с малка разлика при отчитане на нулата пада и шапката.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 12:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
beff написа:
Това не важи когато рефрактометъра показва примерно 7 захарност нали?

Защо не погледнеш какво ще покаже рефрактометъра на някое добро вино?
Шапки аз 30-40 дена не чакам...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Ако си направил всичко както трябва,няма да чакаш "капелата" 40 дни.
Имам чувството че повечето от дейните съфорумници са хора на теорията,а не на практиката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 13:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Никога не съм чакал капелата...нито на теория,нито на практика.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 13:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 599
Тази година на джанките, заложени на 22% захарност шапката падна на 12-13 ден. След обяд някъде захаромера показваше нула, през нощта е имало команда шапки долу.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима