Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Колеги дайте съвет,на 01.09.12 заложих материал от сини сливи-85кг без костилки,20кг захар и 60л вода.Не успях да премеря захарност,защото материала беше много гъст.Днес мерих захарноста,уреда не потъва целия клони около нула но не съм сигурен,на опитване не сладни,но плода не е паднал на дъното стои от горе.И сега не знам да варя ли,или да изчакам още ден два?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Отивай да вариш.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2012, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Мерси колега,до сега никога не бях мерил захарност във края,просто чаках да падне материала и да се избистри леко,та за това са ми притесненията,иначе сега пак го пробвах на вкус е леко горчив,леко кисел,уж точно както трябва да бъде.А забравих да спомена,че като вдигнах капака и на места се чуваше леко шуптене на мехурчета,това значи ли че не завършил напълно процеса на ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Колеги да се похваля за хубавата работа :),сварих материала от сливите:
1л и нещо първак на 63гр
30л ракия на около 52гр
10л патоки,спрях от общото количество на около 36-37гр.

Мисля,че излезе доста добре като рандеман.Благодаря на колегата hellreiser,че ме посъветва да не чакам повече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Излиза ти алкохолния процент преди варене на около 14 %, което е доста.
Явно сливите ти са били доста захарни (над 12%)

Обаче би ли изтеглил количествата ракия с някакъв кантар и да ми дадеш в килограми фракциите (без тарата) да видим дали ще им излезе обема както аз го смятам ?
Щото ... около 30, около 10 ... :) Ще се изненадаш колко различни са кофите дето уж пише че са 10 или 12 литра.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Ракията е точно 30л,напълних 3 туби от минерална вода,а патокито казах около,защото имам не пълна туба от 11л.,но съм я сипал в бидонче и няма как да я изтегля в момента :)Иначе сливите наистина бяха доста сладки на вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2013, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
колеги имам един въпрос.Сложих едни джанки онзи ден ,но нямам с какво да ги разбия,та ги оставих цели .Залях ги със захарен сироп и днес гледам както съм ги сложил ,така си стоят цели.Та въпроса ми е какво да очаквам ,дали ще се разкапят и ще стане ферментация. п.п има леко шуптене но дрождите май папкат само захарчицата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2013, 07:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Така както са изплували, ги мачкай всеки ден с рака, докато не паднат костилките на дъното...

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2013, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дрелка + бъркалка за строителни смеси.
А ако искаш малко я резни тък там и заостри стърчащите краища и става перфектен миксер.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2013, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
благодаря и на двамата, ще трябва да мачкам щото нямам дрелка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2013, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
Днес голямо мачкане падна,в 2 бидона бях ги разпределил по-около 50-60кг.И всичко на ръка,голям чанч.Бях им сложил по 5 кг.захар на бидон в съотношение 3 към 1 ,но днес като ги мачках ми се видя гъст материала .Прибягах до магазина и добавих по още 5кг. Дали не се увлякох със захарта се чудя. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2013, 08:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами сметни си началната захарност - сливите да имат 10% , другото е от захар и вода - ако е 1:3 е 25%.
Някъде между 10 и 25 ти е захарността началната.
Колкото повече захарен сироп добавяш, толкова повече отива нагоре захарността, но те междувременно дрождите си я усвояват и материалът се разрежда.
Алкохолното съдържание се вдига, дрождите почват да се зорят и в един момент спират.
Ако си прекалил със захарта просто ще имаш остатъчна захар , т.е. пари на вятъра, но нищо кой знае колко лошо няма да стане.
Само недей оставя материала на топло ако има остатъчна захар - защото ще започне да вкисва.
Всъщност сливите винаги изглеждат гъсти в началото, но после се разреждат драстично.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2013, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
Да кажа сега какво пуснаха сливите.След като махнах костилките и люспите с помощта на кошницата от стар фритюрник,остана само течното около 120-130литра. Така си вря още 9 дни и айде на казана.Там варих на 150 лит.казан .Първия литър отиде в канала ,после 11л.незнам на колко тръгна но я събирах до 60гр. после 10л.събрах до 45гр. и 3л.до 40гр. Та това е мисля че късмета на начинаещия проработи. Наздраве на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
Искам да попитам някои неща при100кг сливи и 8кг захар колко трябва да е водата 24 или 32литра съответно 3или4 към едно.И колко дена след слагането на захарта се бърка и по колко пъти на ден благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2013, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
vidrax написа:
Искам да попитам някои неща при100кг сливи и 8кг захар колко трябва да е водата 24 или 32литра съответно 3или4 към едно.И колко дена след слагането на захарта се бърка и по колко пъти на ден благодаря предварително

ами колега най добре 3 към 1.А за бъркането всеки ден докато падне материала. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима