Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
vnnaidenov написа:
Ако си направил всичко както трябва,няма да чакаш "капелата" 40 дни.
Имам чувството че повечето от дейните съфорумници са хора на теорията,а не на практиката.

Бях го писал някъде из форума,че сливова джибра не чакам да пада,а следя за отделянето на шапката от стената на бидона(получава се въздушен клин).
Колега вннайденов това което пиша е от многократен личен опит.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Като "падне шапката" - т.е. няма видими признаци за ферментация, а захаромер показва 5-6% захарност, това означава че ферментацията е приключила до толкова, до колкото може - причини има много :
1. Прекалено силен на захарност начален материа и неподходящи за него дрожди (например диви дрожди).
2. Прекъсване на ферментацията поради много ниски за използваните дрожди температури (или сега - обратното - много високи темп.)
3. Прекъсване на ферментацията поради бедни на минерали мъсти - сложено е много захар и вода на малко плод, самите плодове са слаби на минерали поради климатични условия или неторене и т.н.
4. Паралелно течащи процеси по вкисване на материала, при което киселинността е паднала под някакъв праг, след който дрождите спират да ферментират, но бактериите продължават да вкисват.
И още много други, за които не се сещам на момента ...
Външните признаци сочат че към датата на тяхното изчезване ферментация вече няма, а защо няма - има два варианта - или е приключила успешно, или е приключила неуспешно.
Но и в двата - ферментация няма.
Обаче, аз твърдя че още преди датата на изчезването на тези признаци ферментация не е имало - ако беше премерено два дена подред със захаромер или с рефрактометър - щеше да се види че няма разлика в показанията надолу. Следователно още преди да изчезнат признаците на ферментация (външните) може да се реагира : Ако е успешна - да се подготви казана, ако не е успешна да се определи какво я блокира и да му се въздейства, така че тя да свърши успешно.
А в случая с вкисващ материал - може би е най-добре да се дестилира веднага. Другия вариант е да се откисли с калиев бикарбонат или нещо алкално, да се направи опит за рестартиране на ферментацията и да не се протака много дестилацията.
Моите сливи вече два дена не мърдат под 9% по рефрактомер (1% захарност) и въпреки това имат "шапка" която разбърквам всеки ден, но няма да я чакам да "падне". В неделя ще ги дестилирам според свободното време. Убеден съм че и днес да го направя - няма да има разлика в количеството и качеството на дестилата. Основните процеси преминаха в рамките на 7 дена, сега е 9-тия.
Вложил съм 160кг. сливи няколко вида, но предимно едри балкански + 10кг. захар и 30л. вода. Всичко това даде почти 220л. материал. Дрождите са специални за високоалкохолни мъсти, общо 40гр. за целия обем материал.
Нищо друго не съм влагал - нито сулфитиране (за дестилация е материала), нито минерали - само дрожди. Не съм и подкиселявал тъй като нямах под ръка лимонтозу или млечна киселина, а и материала е предимно плод с малко захар и вода.
Пюрирал съм сливите с бъркалка и дрелка (бъркалката подострена като миксер).
Ще дестилирам на два пъти като възнамерявам първака и патоките от първата дестилация да вложа във втората, на която да отделя малко повече първак и патоки. Тях пък ще преваря отделно с малко мини казанче за отделна ракия.
По същата схема действах преди 3г. и стана много добра сливова. За съжаление от нея имам само 1л. още. Но тазгодишните сливи ми харесаха на вкус, захар и качество, та си мисля че ако не стане нещо извънредно - ще имам още по-хубава.
А вчера дестилирах 90л. стари кисели бири - излезе около 6л. дестилат за пиене и още 4л. първаци и патоки. Снощи пробвахме "културно" дестилата - добре е :)
Не е уиски, не е ракия, ама става ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 17:19 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Eто и моята бъркалка,не е много ефективна обаче,свят да ти се завие докато се смели плода. :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз бих го изрязал така :

Прикачени файлове:
pasator.jpg


И бих заточил всички ръбове, но най-вече тези острите дето са във форма на коса за косене на трева. В случая на снимката трябва да се върти в посока по час.стрелка гледано от тук.
Т.е. дясната коса да се завърта наляво и надолу.
Абе както се върти косата :)
Ама много трябва да се внимава с безопасността. Да не попада в ръцете на деца.
Има и една друга идея от познат, но не е тествана - да се купи от някой ловен магазин или някакъв такъв дето е за бойни изкуства от ония остри звезди за хвърляне (самурайски някакви анджикиплякции). И това да се завари на една ос като тази на бъркалката !


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 20:57 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Страх ме е да ги направя отпред такива остри да не се забият в бидона и да го пробият... :) Имам такива за хвърляне,но ми се струва опасно,по същата причина.

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Последна промяна Bar_n на 07 Сеп 2015, 22:30, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2015, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Колеги днес моята сливовица свали шапката ( 15-ти ден), но тъй като нямам възможност да пека до сряда ( на работа съм ) затворих сравнително плътно бидона, но нямам патоки за консервиране и се чудя дали ще ме дочака, въпреки че днес като го пробвах е предимно алкохолно с много малко горчиво кисел вкус ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2015, 14:01 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Какво имаш в предвид като казваш "нямам патоки за консервиране"?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2015, 14:40 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Има предвид,че няма патоки,които да залее върху готовия материал за да консервира. :)

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2015, 16:38 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Това не го знаех.И колко време може да чака така,и колко патока е нужно да се излее?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2015, 16:43 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Така казват колегите тук...ами залива се колкото да покрие отгоре материала,знам ли,според съда сигурно,мисля 5л.да стигнат...някои доколкото съм чел ги държат така с месеци.

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2015, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Bar_n написа:
Така казват колегите тук...ами залива се колкото да покрие отгоре материала,знам ли
Алкохола които се съдържа в 'патокито' консервира материала ;)
но не повече от няколко литра защото ще влоши качеството на джибрата.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2015, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Що не пробвате с олио?
Аз виното така го запечатвам ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2015, 10:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Това с олиото е...
MONI BARONA написа:
не повече от няколко литра защото ще влоши качеството на джибрата.

Защо да го влоши???Ако е от подобен материал изваряван правилно(без да загори най-вече) не виждам как ще повлияе отрицателно..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2015, 15:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ако добавиш някакви по-ароматни патоки(примерно сливи на грозде)-ясно е ,че аромата ще се предаде на крайния дестилат...
А чистотата на дестилата ,няма как да се повлияе негативно ако спазваш основните правила.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2015, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Защо да го влоши???Ако е от подобен материал изваряван правилно(без да загори най-вече) не виждам как ще повлияе отрицателно..

Друго имах в предвид. Някъде дискутирахме колко 'патоки' е допустимо да се влага на материал.
все пак ще правим ракия от грозде не от патоки :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима