Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2015, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Зачетох темата ама немам време да я дочета, само искам да напиша следното матаериала ми се оказа 115л. от които със сигурност съм сложил 60л слива смляна, 10кг захар и не знам си колко вода. Изчаках шапкатъа да падне, сложих 100л прецеден материал и изкарах 20л паток на 35 градуса. Понеже на края не ми хареса как почна да тече, потъмне ми патока и почна да ми мирише на загоряло спрях варенето(от загарянето на крушата съм малко :explode: ). Вероятно щеха да изтекат още неколко литра на десетина градуса. 12л. джибре ми остана което го влях в патока за да се консервира и междувремено забърках още 50л сливов материал за следващото варене мислим да го докарам до 100л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2015, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Ще трябва да се прави и машинка за отделяне на костилки.Обърнаха ми се ноктите с два чувала сливи.Както и да е.
Изчистих 60 кг.сливи и им сложих 12 кг.захар с 33 л. вода.Обаче се чудя дали не е станал много сладък сиропа.
Колко може да е средната захарност на сливите?Нямам рефрактомер и не мога да я измеря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2015, 23:05 
Online
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 69
Местожителство: Перник
vnnaidenov написа:
Ще трябва да се прави и машинка за отделяне на костилки.Обърнаха ми се ноктите с два чувала сливи.Както и да е.
Изчистих 60 кг.сливи и им сложих 12 кг.захар с 33 л. вода.Обаче се чудя дали не е станал много сладък сиропа.
Колко може да е средната захарност на сливите?Нямам рефрактомер и не мога да я измеря.

Около 12, много рядко може да е повече!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2015, 00:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
При 12 съм я уцелил екстра. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2015, 19:37 
Online
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 69
Местожителство: Перник
Дa, 18.2 е чудеснa зaхaрност, но не прекaлявaте ли с водaтa, aз мисля че до 40% от общият мaтериaл е по-добре, a ти нa 60кг. мaтериaл си сложил 72л. сироп.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2015, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
33 л. вода и 12 кг. захар не правят 72 л. сироп.
Макар че се съмнявам килограм разтворена захар да добавя литър към сиропа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2015, 00:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Това за водата и захарта според мен се изчерпа,аконякой все пак си прави труда да чете този форум. Но въпросът с костилките и според мен е много сериозен. Аз пробвах по мързеливата метода,всичко във ферментатора и след 3 дни бръкнах да обера костилките, ама цапането и мъката бе гголяма. Дали няма някоя техника за обезкостяване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2015, 07:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
И още нещо да питам. Ако не съм успял да обера всички костилки от джибрето, понеже една част не са на дъното и така приключи ферментацията, но при източването и пресоването всички костили се отстранят, дали ще се усети после във вкуса на ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2015, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
vinarka написа:
Няма да се усети нищо. Да си чул костилки да се махат от джанките. Като ферментират костилките падат на дъното и ги отстраняваш. Някоя и друга костилка в бидона няма да се усети, спокойно. А това с отстраняването след третия-четвъртия ден най-малкото ми се вижда загуба на време...


Винарка, аз махам костилките на джанките веднага, както и на сливите, описал съм метода по който става. Пил съм ракия която е била с костилки през целата ферментация и такава в която е нямало костилки повярвай ми разликата е осезаема. По е добре да се махат костилките заради отровните съединения, но ако някой обича аромат на бадем при препека спокойно меже да сложи 100гр. бадеми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2015, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
MONI BARONA написа:
Имам едно предложение към Администраторите.
Възможно ли е да се постави бутон 'Харесва ми' и 'Не ми харесва'
след всяко мнение във форума.
Мисля че по този начин ще се отсеят от читателя полезните за него отговори и мнения.
Публикувано на: 23 Сеп 2014, 18:53

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2015, 13:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Темата за захарта никога няма де се изчерпа,защото е основната.Според едни,правилната захарност за ферментация е 18,според други 20 и тн.100 човека,100 мнения.
Другия въпрос:едни на сто кг.плод слагат 10 кг.захар или ако е грозде изобщо не слагат,други на 10 кг плод слагат 20 кг.захар и повечко мая.Зависи кой какво търси.
За костилките.Задължително ги махам с изключение на джанките.Но за тях си имам друга технология.Разбивам джанките с дрелката,добавям си сиропа и си ги бъркам с дрелката сутрин и вечер.После с ръка бъркам и обирам костилките и за 2-3 дни не остават.
Вярно е че и от лайно става ракия,но предполагам че ще си и мирише на лайно :D
Предполагам че повечето от нас са пили ракия,правена с костилките и не са очаровани.
Аз просто не искам да рискувам ферментацията ми да протече с една кофа костилки в бидона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2015, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Аз пък имам истински кътък :dance:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2015, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Направете си сито за костилките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2015, 20:43 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Имам две,от барабани на Перла,много полезни са.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2015, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
200 литра от сини сливи ще минат по бързата процедура на селския аламбик, до вода и без нищо да отделям. Надявам се да се разберeм с казанджията. :fies:
Втора дестилация на колоната с фракциониране...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима