Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2015, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2015, 19:34
Мнения: 4
Местожителство: Ruse
И аз действам по бързата процедура, не махам нищо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2015, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
190 литра сливов материал, заложен на 1 септември, ми се вижда готов - единият бидон е със захарност 0.5, а другият на 0. Уговорил съм варене за събота. Ферментацията малко се проточи, вероятно заради малкото количество дрожди - сложих по 10 грама на бидон, защото само толкова имах, като преди това сулфитирах. Новобрански въпрос - как да действам при варенето - да правя ли преварка, или да я карам с щедро отделяне на 1.5-2 литра първак и спиране на 42-43 градуса с опитване? Има ли и някакви други тънкости, за да се постигне по-добър краен продукт?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Колеги проблем сега варя и ракията потвче жълта!!! Помагайте.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Измих всичко, тече седмк литър и не става бяла. Сега все едно е отлежавала с дърво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 15:38 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Каквото и да е, беля е. Най-лошо, ако са метални съединения от лулата - ще се натровиш...

Карай я докрай заедно с патоките и после преварявай, но преди това почисти много добре серпентината с пясък и сгъстен въздух, после промий с лимонена киселина.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Ок благодаря. До тука 10л.на 73 градуса. Малко и на загоряло мирише... Ако използвам кола за почистване?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 15:47 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Ако си я загорил, белята е още по-голяма...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Да споделя и аз за резултата от варенето на сливовата на ето тази колона,дали е колона или не незнам,но така казват... :) от около 160-170 кг. материал 20л.на 50гр.Тръгна на 70 след около 1,5л.стана 60 и след още няколко минутки на 50 и малко и така кара...отсякох я на 40гр.,така каза майстора.Изтече за около два часа,та това е от мен! :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Няколко поста нагоре споделих за дестилация на сливов материал на селските аламбици.
Резултат като база за сравнение между аламбици и колони... :) От заредени 210 литра, без никакво разделяне, отсичане и т.н. Или да съм съвсем точен, разделяне според наличните съдове за събиране. 34 литра на 52-54%, 10 литра на 38-40% и 6 литра на 16%. Резултатите са от-до, мерено с различни спиртомери. Днес пуснах една смесена част на колоната за втора дестилация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Сварих сливовата и сега се чудя дали е добър рандеманът. 80 кг изчистени сливи, захарност около 14, 26 кг захар, общо 170 литра мъст със захарност 20,2. Ферментация до 0 за 25 дни. В казана добавихме 10 литра патоки на около 30 градуса. Резултатът - 29 литра ракия на 55 градуса, 1,8 л първак и 17 л патоки между 42 и 20 градуса. Лично аз като новобранец (второ варене) съм много доволен и от количеството и от качеството, но искам да чуя експертно мнение за рандемана.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 16:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Грубо си вкарал около 2000алк единици ,а си извадил почти толкова-вероятно захарността е била повече иливлятите потоки с по-висок градус.Направо перфе,повече просто няма как да извадиш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Написал съм това, коего съм мерил, без никакми претенции. Несигурни в случая са само градусът на патоките, който съм дал условсо, усреднен, както и крайният градус на ракията, също усреднен, защото е в 3 туби по 11 литра и съм посочил градус по средата между началното тръгване и отсичането. При градирането ще дам точни данни.

Благодаря за внианието и честта да стана част от този форумч


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 23:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Как при градирането точни данни?То какво общо има с патоките?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Имам предвид точни данни за градуса на ракията - тогава смятам (преди градирането) да я събера в общ съд и да измеря точен градус на крайния продукт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Давай какво има по съдовете иии, да я градираме... :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима