Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2013, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
Всеки ден бъркане Нее ли много ас мислех сутрин и вечер за окол една седмица после ги оставям.защото ми казаха че Нее
хубаво да се раскъсава кората отгоре като виде запечатат


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2013, 18:36 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Това за "разкъсване на кората "са предания...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2013, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Бъркането има смисъл в началото на ферментацията. Тогава то допринася за развитието на дрождите преди анаеробната им фаза (когато правят алкохола).
Тръгне ли голямото правене на алкохол (експоненцилна фаза) - няма смисъл да се бърка - дрождите вече не искат кислород, даже напротив.
В края на ферментацията пък бъркането и прекаленото отваряне на бидоните пречи - вкарва кислород и предпоставя евентуално вкисване.

Тъй че - бъркай там в началото колкото да шупне добре материала и от там насетне леко завит капак и само визуална проверка.
Падне ли на 0 захаромера - никакви 21 и прочее дена, за казан си. Колкото повече чакаш, толкова по-кисел ще става материала, защото в тая жега бактериите не спят.

Аз си пречаках поредната варка бира с няколко дена и сега я пия леко кисела.
Вярно че материала за ракия не е като бирата, но принципа е един и същ - ферментира ли алкохола, после единствените трудещи се върху него са оцетните и млечнокиселите бактерии.

Дори и да не е паднал захаромера до 0 - признак че няма вече ферментация е и еднои също показание два дена - примерно 5% си показва и това е. Няма смисъл да го чакаш още седмица или две - все толкова ще покаже.
Но през това време киселинността ще расте всеки ден.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2013, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
Как да измеря захарноста без да се раскъсава кората


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2013, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
vidrax написа:
Как да измеря захарноста без да се раскъсава кората

Ти сериозно ли??


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2013, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
Да


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2013, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 597
Ми, взимаш една тръбичка около ф 30,пъхаш между кората и бидона, затапваш с палеца и си готов. Ако това смяташ,че ще раскъсава кората, взимаш дрелката и в центъра на бидона,после тапа и пак си готов.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2013, 22:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Абе стига с тия кори и прочие дивотии,предания от баба и дядо и селската кръчма...
Те не са ли споменали как се мери захарността без да се разкъсва кората?
Ми дупчиш бидона под нивото на кората и готово...
Сори за офа ,ама е прекалено обсъждането на подобен "проблем"!!!! :explode:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2013, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 597
Моля да не ми се краде идеята за дупченето на бидона,май някой не е схванал сарказма ми.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 23:12 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
В неделя (04.08) заложих около 60 кг.сливи.Разбих с боздугана (летва с гвоздеи).Има ферментация.В сряда (07.08) прибавих 15кг.захар със 60лт. вода.Разбих пак,напълних сок в чаша и измерих 10 захарни градуса :nixweiss: Да добавя ли още захар и не е ли късно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 23:16 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Няма как да показва повече...въпроса е защо се прави на този етап-няколко дена по късно?
Защо слагаш 4л на кг захар?
Да винаги можеш да добавиш захар, но какво целиш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 23:42 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Целя да не става ракия от захар само,но и да не се прибера от казана с 5-6 литра ракия.Баланс някакъв,като превес давам на качеството пред количеството.
От отговорът ти разбирам,че 4:1 (вода/захар) е малко за ракия? 3:1 ?
Прави се така,защото не имало друг вариант....тази година!
3 дена проблем ли са наистина? И защо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 23:54 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Дните не са проблем...просто удължаваш цялата история..
Обикновено се процедира като се смачкат плодовете доливаш сироп така ,че да постигнеш 20-22% захарност,след това сулфитираш,след това посяваш дрождите с активатори и след 6-7 дена може да се редиш на опашката на казана...а така с това добавяне просто удължаваш ...ъъъ агонинията :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2013, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Здравейте, незнам дали това е точната тема в която да попитам, но реших тук защото също става въпрос за сливи.
Днес ги намачках -240кг и 200кг праскови и ги оставих, вече започнаха да ферментират утре смятам да слагам сиропа.
Та въпросът ми е късно ли е за сулфитиране??
Доста четох из форума но, за сулфитиране намерих само за вината и така вече втора година мачкам си плодовете, изчаквам 2-3 дни най-много и добавям захарен сироп и дрожди FCD или BO213.
А ако не е късно после трябва ли да слагам сода преди изваряването и то колко?
Винаги слагам 1 пакетче на плодовата джибра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2013, 23:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
За сулфитиране е късно-целта му е да направиш средата чиста за дрождите ,които внасяш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима