Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 11:07 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Не съм ги внесъл още.
Вчера намачках плодовете, днес ще слагам сироп, активатор и дрожди.
Но ферментацията си тръгна де, да сулфитирам ли в крайна сметка преди да ги внеса?
Благодаря за отговора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 11:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Щом има тръгнала ферментация е късно за сулфитиране,защото ще замирише доста неприятно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 11:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
ОК.
Благодаря за бързия отговор!
За другия път ще знам. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2010, 18:14
Мнения: 4
Местожителство: Видин
Здравейте, първо се извинявам за спама. От няколко дни доста чета форума, но не ми е ясно т.нар. сулфатиране. Предполагам е обезпаразитяване. При виното със серниста киселина. Преди години правих акациева ракия (по рецепта от тук) и там сложих лимонена киселина, същото ли е? Предстой ми да сложа сините сливи, а са доста и не искам да сгреша. Реших този път да следвам вашите съвети, а не на "старите казанджии"... Смачквам материала, сулфатиране, захарен сироп+вода и слагам дрождите. Дрожди ще използвам за първи път и да ми кажете какво точно да купя? Трудно се набива в главата на възрастен човек, защото старите казанджии (тяхната м...) така правели. Нещо ми прецака джанките и сега за сините сливи не искам да греша. При тях се получи следното: на бидон 120л, около 60-70кг плод, 20кг захар и вода 60-70л. Естествена ферментация за около три седмици и накрая готово за казан. Прочутата клечка не гори, да ама захарността 8. Естествено аз нищо не разбирам, защото старите... :wallbash: От четенето тук предполагам, че естествените дрожди не са могли да се справят с цялото количество захар...ама както и да е. Както казва майка ми"четете преди това,а не след" :buch: Резултата е 23л 50градуса, без 0.5л първак и патоки.
Ще бъда благодарен да получа отговор, може и наЛС за да не пълним темат.
P.S: нека модератора да ме извини ако не съм писал на правилното място и да премести поста ми където трябва! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 12:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Сулфитира се с Калиев метабисулфит...около 6гр на 100л каша.
Сулфитира се цялото количество-тоест кашата с добавения сироп,два часа след това се добавят дрождите(но ЛС ще ти дам линкове)Възможно е да е нужно и подкиселяване-като споменеш количеството материал и захар ще има яснота.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2010, 18:14
Мнения: 4
Местожителство: Видин
Благодаря, после ще кажа резултата.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Юли 2013, 15:32
Мнения: 3
Местожителство: vaca
Колеги от години вара ракия но не сам слагал нищо в плодовете освем захар.По някога дори и захар не слагам.Тази гогина сложих мая за хляб в сливите но захарноста беше малка около 19 процента.Сега сьм сложил сливи и круши и мисля да сложа лимонтозо в захарта та незнам да ли е правилно каква роля вьрши лимонената киселина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
19 процента захар малко ми се вижда множко.Вероятно е към 12 -15.Много е важно да има киселинност в джибрето.То явно че няма с какво да я измериш, ама и така става. Ако е чиста круша - направо си загинал- обезателно трябва да подкиселиш, дали с лимонтузу , или с друго , въпрос на възможности.Ако има обаче и слива можеш да минеш метър.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Юли 2013, 15:32
Мнения: 3
Местожителство: vaca
kostakurta написа:
19 процента захар малко ми се вижда множко.Вероятно е към 12 -15.Много е важно да има киселинност в джибрето.То явно че няма с какво да я измериш, ама и така става. Ако е чиста круша - направо си загинал- обезателно трябва да подкиселиш, дали с лимонтузу , или с друго , въпрос на възможности.Ако има обаче и слива можеш да минеш метър.

Колега на предните сливи беше 19 процента общо с захарта като бях сложил.Сега не сам я мерил крушите са заедно с сливите,днес ги сложих и ощте не сам слагал захарта. та питането ми е дали да слагам лимонтозо в захарта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2013, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Е, ама ти имаш много време .Ако тургаш захар, трябва и киселина.Тук на форума има доста примери.Чети братко- то сляпото окато прави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2013, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
Здравеите вчера сложих в пет бидона 400кг сливи като ги нацепих махнах костилките после разбиха с дрелката и сложих 6кг захар в 20литра вода на бидон бърках снощи днес два пъти но ми се струва кашата е много гъста неможе да взема сок за да измеря захарноста да добавя ли вода или да бъркам пък каквото стане


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2013, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Vidrax от поста ти излиза че имаш по 80 килограма сливи на бидон+6 кг захар +20 литра вода.
Хайде костилките няма да ги броим макар че намалят теглото на сливите,така че около 106-100 килограма каша за ферментация.В тая смес има най много 80Х0.12=9.6 и 6кг захар което е 15.6кг .Това е при мах. захарност на сливи.
Това е 15,6% захарност така че ще преври-то е ще ферментира.
Не можеш да вземеш сироп за измерване защото водата е от долу.Сливите плават и не са се скапали още не са станали на каша.Не знаем какви са по степен на зреене и какъв сорт са .
Аз заложих стенлей но окапали и то една бака от големите и захарен сироп 5 кг в 20 литра вода.Това няма 20 към 20 сливи вода .Първата доза ферментира и заложих втора и очаквам за неделя да ферментира.
При мен е рядко но ти си знаеш ако добавиш още вода ще падне захарноста та да не вкисне.
Бъркай с дрелката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2013, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2012, 11:18
Мнения: 6
Здравейте,

За пръв път ще правя сливова(много я обичам).Вече съм договорил сливите и съм купил бидон 1000л.Може ли някой да ми даде съвет. Колко сливи да купя ,така че заедно със сиропа и водата да ми се събере в тоя бидон?Как най-лесно да отделя костилките?Имам и 2 малки бидона по 120 л.....дали първо в тях да ги бъркам с миксера?Смятам с глюкозофруктозен сироп да ги прая.Колко най-малко мога да сложа ,че да стане по естествоно плодова ,така да се каже.Ще съм много благодарен ,ако някой ме посъветва какво би направил ако имаше 1000л бидон и колкото сливи иска стъпка по стъпка .Варенето ми е ясно

П.С. И тоя калиев еди-кво-си (сулфитирането) кога да го правя и от къде да купя.

Благодаря ви предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2013, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Ardbeg написа:
Здравейте,

За пръв път ще правя сливова(много я обичам).Вече съм договорил сливите и съм купил бидон 1000л.Може ли някой да ми даде съвет. Колко сливи да купя ,така че заедно със сиропа и водата да ми се събере в тоя бидон?Как най-лесно да отделя костилките?Имам и 2 малки бидона по 120 л.....дали първо в тях да ги бъркам с миксера?Смятам с глюкозофруктозен сироп да ги прая.Колко най-малко мога да сложа ,че да стане по естествоно плодова ,така да се каже.Ще съм много благодарен ,ако някой ме посъветва какво би направил ако имаше 1000л бидон и колкото сливи иска стъпка по стъпка .Варенето ми е ясно

П.С. И тоя калиев еди-кво-си (сулфитирането) кога да го правя и от къде да купя.

Благодаря ви предварително!
Ама пичове, вие ептен го ударихте през просото.Един пита , дали материала ще стане по - рядък,(Илиша отговори), друг дали еди какъв си обем ще му стигне, трети.... За всички тези въпроси , има отговори, които вече са обсъждани. Айде даите си и вие малко зор.Ако това което питате не можете да го намерите от обсъжданото до сега - разбирам, ама да задавате въпроси , които са разчепквани нееднократно- това не го разбирам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2013, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
1000л. ферментатор е добре, обаче трябва да оставиш поне 200л неизползван обем, за да има къде да се вдига пяната и да кипи.
Т.е. остават 800 полезен обем.
Ако купиш 500кг сливи със захарност 12% и ги пасираш някак си (аз тая операция веднъж я правих и не желая да повтарям, иначе и аз много обичам сливова :) ) и махнеш костилките ...
Предполагам че ще заемат обем около 400л. (все пак са по-тежки от водата)
Остават ти 400л. за захарен сироп.
120кг. захар в някакъв вид + 280л. вода + 40 пакетчета лимонтозу (или търси някакъв килограмен пакет)

Ето сметка на захарността :
500кг сливи с 12% захарност дават 60кг. плодова захар.
Общо захарта във ферментора е 120+60=180кг.
Начална захарност : 180/900=0.2 или точно 20%
(Не знам колко ще са костилките та да ги махна - ма да речем че няма да са повече от 50кг. - тогава вместо 900 ще имаме 850 и захарността се повишава до 21%)

Всичко това обаче са сметки без кръчмар.
Не е лошо да се снабдиш със следните уреди :
1. Рефрактомер за да измериш захарността на сливите, със захаромер няма да стане.
2. Пеха-метър - подкиселяването не е лошо да се проследи точно.
3. Някаква огромна бъркалка от типа на тези за промишлени лепила на циментова основа или да я вземеш за ползване от някой строител или обект (с проста дрелка нема да стане :) ), допълнително - за всеки случай - кол голям дървен или някаква яка ПВЦ тръба.

За Калиевия метабисулфид - за 800л ще ти трябват поне 80гр. - можеш да го добавяш по време на пълненето на части, иначе не можеш разбърка добре.
Това е източник на серен двуокис, който убива всичко живо в материала.
След него следва заквасване с дрожди за ракия - предлагам ти Витилефюр C , или Витилевюр BC в доза 20гр. за 100л каша (общо 160гр.) - дрождите са френски, на фирмата Martin Vialate. Може и всякакви други дрожди за вино.

Заквасването става по следната схема :
1. Преди всичко друго си отделяш от първата порция пюре за ферментора и след внасяне на част от КМБС - една кофа от материала - сулфитирана, чакаща за употреба.
2. Докато правиш всичко друго по материала (предполагат се часове работа) и след като са минали 2 часа от отделянето на въпросната кофа - следва : в стерилен буркан и стерилна вода /500мл./ в него + малко захар /100гр./ (минали са за 5 мин. през микровълновата) и после всичко е охладено до 30гр. на водна баня - сипваш дрождите в буркана с водата без да бъркаш, след 10 мин. разбъркваш и след още 20 мин. ги сипваш отгоре на кофата с материала.
3. След още 30мин. разбъркваш цялата кофа.
4. Към края на процеса по зареждане на материала във ферментора - в кофата ще има признаци на ферментация - може да се наложи да се раздели в две кофи.

След зареждането на ферментатора ще трябва да се изчака поне 2 часа преди да се внесе кофата със стартера (закваската).
Като мине това време - изливаш кофата отгоре без да я разбъркваш в дълбочина. Изчакваш да се развилнее ферментацията и чак след това разбъркваш яко в дълбочина.
Следващите два дена - бъркане колкото може по-често.
След това - няма нужда. Леко затворен капак и контрол на температурата някак. Целта е да няма надвишаване на 35гр. вътре в бидона. Колкото е по-ниска температурата, толкова по-безвредна откъм висши алкохоли ще е ракията после.
Следенето на темпа на спадане на захарите с рефрактомер има една особеност :
Рефрактомера лъже в права посока за разлика от захаромера - поради наличието на алкохол.
Аз бях качил някъде една екселска таблица за пресмятане на корекцията.
Примерно при 20% начална захарност и показание на рефрактомера 10% - по нея се коригира и се вижда че реалното показание трябва да е 4% (примерно)

Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nipresi и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима