Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2013, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Виктор си е Виктор.Добре си го написал, пък си е и вярно.Аз за сега опуках един тон джанки. Шекер не съм слагал, ама грам.Понеже материала беше от Господа дарен, бащата и сина го събираха и за мен останаха другите процедури .А бе един тон джанки -100 кила ракия(40 градуса) .Доволен съм за сега, като се кротне в бурето за една година , да видим.Иначе направих двойна преварка.Това което изкарах е над 70 градуса. Засега кюти в бурето.В момента заложих още 200 кг- пак джанка.Да видим до къде ще го докараме!Между другото премерих относителното тегло на смления материал- идва 1087.Имахме малък спор с пресата на Илиша, ама горе долу нещата си идват на мястото.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 00:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2012, 11:18
Мнения: 6
Благодаря ти Виктор.Феноменален си !!!!.Само не разбрах кога се слага това лимонтозу.Има ли шанс да стане с много по-малко захар и с повече сливи?Целта ми е да е максимално ароматна ,тъй като ще отлежава поне година в малки дъбови бурета.Знаете че с времето аромата на бурето натделява над аромата на ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 00:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ardbeg написа:
.Знаете че с времето аромата на бурето натделява над аромата на ракията.

Зависи какви бурета ползваш,нямам предвид по народност в случая(макар ,че е от значение), а колко време са били ползвани и за какво тъй като с удължаване срока на използване на дъбовите бъчви от тях се екстрахират по-малки количества фенолни вещества, а повече лигнин и редуциращи захари, в резултат на което се получават дестилати със завидно качество и вкусови характеристики.Така,че има вариант да не се притесняваш за заглушаване на ароматите на дестилата от "паркета" :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Лимонтозуто се слага заради захарния сироп, който ползваме вместо материал.
Иначе самият материал от плод си има киселинност.
Ако направиш опит само от плод да ферментираш - ще стане, но ще е слабо алкохолен материала и ще иска или преварка или казан с колона.
Оптималната захарност за стартиране на ферментацията е 20%, сливите не могат да я осигурят, трябва още захар.
За 800кг. общ материал разликата от 14% до 20% е 6% - така че дори и само захар да сложиш без вода - ще ти трябват минимум 25кг захар.
Един компромисен вариант - 50кг. захар + 50л. вода и сливи около 700-750кг.
Ето сметките :
700*0.14=98кг. плодова захар + 50кг. купешка = 150 кг. приблизително
150/800=18.5% захарност
Долу горе е приемливо. Ще извади много аромати на слива.
Лимонтозу - 10 пак.
Обаче материалът ще е много много гъст в началото, ще е трудно да се бърка.
Потръгне ли ферментацията ще се втечни.

И все пак - смятаме , ама не знаем колко захарни са сливите :)
Тъй че поне 50кг. захар ще ти се наложи да купиш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2012, 11:18
Мнения: 6
A ако общата захарност т е около 15% има ли опасност нещо да се случи?
П.С Буретата ще са чисто нови .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:44
Мнения: 16
Днес заложих една порция сливи около 150кг, цялата каша е около 300кг. Сулфитирах преди малко с около 10г/100л, тази доза нормална ли е? Прочетох във форума дозировка 6-8гр/100л каша на пакета 10-15г/100л. Интересува ме какво би станало с предозирането на КБСД?
п.п. 10г/100л разтворени във вода общо около 30г нямам точна везна и дозирах на око, да съм надвишил този грамаж с около 6-8 грама. Сода слагам винаги поне 2 пакета.


Последна промяна mxkolev на 01 Сеп 2013, 17:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 16:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ами може да премине в дестилата...
Задължително при съмнение за предозиране,ползвай сода бикарбонат,калиев бикрбонат(откиселител) преди дестилиране.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Според някаква книжка, помня че за плодови каши даваха 10-12 грама КМБС, аз съм сулфитирал и с повече (около 15 г/100кг) и то малко след тръгнала ферментация на диви дрожди. Нямаше миризма на гадно и проблем не съм имал. Може би защото след това слагам Actiflore BO213, не знам. Според мен има значение и какво се сулфитира, ако е хубав, здрав материал не е нужна висока доза, но ако са леко развалени и размекнали се плодове е нужна по-голяма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 22:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
vsd написа:
Според мен има значение и какво се сулфитира, ако е хубав, здрав материал не е нужна висока доза, но ако са леко развалени и размекнали се плодове е нужна по-голяма.

Точно така...
А твоята доза наистина е малко височка...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:44
Мнения: 16
Сметките ми показват, че количеството е нормално 11-12г/100л мъст, материала е здрав (това накрая получих, като премерих остатъка с ел. везна), т.е. всичко е в рамките на нормата (така си мисля - поправете ме ако бъркам). За първи път сулфитирам и слагам от дождите, които намирам в "наше село", а тук има само на "ван***".


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2013, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2012, 07:43
Мнения: 18
редно ли е след сулфитиране да се слагат култивирани дрожди ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2013, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
micker написа:
редно ли е след сулфитиране да се слагат култивирани дрожди ?



Не е редно ,а е задължително!

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2013, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2013, 13:06
Мнения: 6
Здравейте! Реших да пробвам дали ще мога да направя малко сливова ракия. Вчера заложих 18кг сливи и 5кг захар, разтворена в 15 л. топла вода 25 градуса. Сливите половината ги набрах от дървото (кюстендилска слива), другата половина са окапали, които са по-сладки. Махнах костилките и ги прекарах през машинка за месо. Днес реших да премеря захарността, и показа 24%. Измерих го така - Разкрих малко от шапката, и изкарах само от сока, прецедих го през цедка, но ми се видя малко гъст. Има ли такава вероятност, и захаромера да не показва правилно? Или съм прекалил със захарта? Тук чета че материала трябва да е 17-18%. Какво да правя сега? Да добавя вода ли? И колко?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2013, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
panrico написа:
Здравейте! Реших да пробвам дали ще мога да направя малко сливова ракия. Вчера заложих 18кг сливи и 5кг захар, разтворена в 15 л. топла вода 25 градуса. Сливите половината ги набрах от дървото (кюстендилска слива), другата половина са окапали, които са по-сладки. Махнах костилките и ги прекарах през машинка за месо. Днес реших да премеря захарността, и показа 24%. Измерих го така - Разкрих малко от шапката, и изкарах само от сока, прецедих го през цедка, но ми се видя малко гъст. Има ли такава вероятност, и захаромера да не показва правилно? Или съм прекалил със захарта? Тук чета че материала трябва да е 17-18%. Какво да правя сега? Да добавя вода ли? И колко?



Вземи прецеди малко през марля,да е по редко че така лъже,едва ли захарността е повече от 20% ;)

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2013, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2013, 13:06
Мнения: 6
И аз така мисля, ако захарността на сливите е 10%, на тоя мат'рял 40кг се падат 17,5% захарност по моите изчисления. Утре сутрин, като се разводни още малко преди бъркането ще го прецедя през марля да видим какво ще покаже.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима