Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 22:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2013, 13:06
Мнения: 6
Прецеден с марля, сока показа 22%, тоест наиситина си е бил 24 вчера. Оставям така материала, след варенето ще се разбере какво съм направил :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 12:16 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Ако не си слагал дрожди, естествените вероятно няма да се справят с толкова алкохол, т.е. ще умрат преди да изферментират всичкат захар и ще имаш загуби. По добре сложи 3-4 литра вода още за да оползотвориш всичката захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 13:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако сливите са му били 14% захарни - се получава точно 20% начална захарност.
За да е 24% би трябвало да са били 22-23% захарност (т.е. колкото добре узряло грозде)
Не ми се вярва.
По-скоро невярно мерене със захаромера поради гъст сок.

Според мен си е била 20% началната захарност. Но вече е късно за мерене.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2013, 13:06
Мнения: 6
Сливите не бяха много узрели, само половината, които бяха капнали. За това сложих толкова захар. И аз залагам на гъстия сок. За сега ври доста, мирише здраво на спирт :zauf2: Като я сваря ще се похваля (или оплача) какво съм изкарал :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2013, 13:06
Мнения: 6
Такааа. Днес сварих материала. Положението е тследното - 400мл първак излях, 2 литра на 48, и 3 на 41 градуса. Задържах я до 38, за да си допълня третия литър :D Накрая я смесих в една туба от минерална вода. Аз съм доволен от резултата, ще поседи малко, пък ще се почва :D То и колко са 5 литра де, но все пак. Обаче защо тръгна от 55 градуса?! До сега от грозде, сладка, джанки ми тръгваше на 65-70, спиртомера не можеше да изплува, а сега толкова малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами защото изобщо не е било и 20 даже, камо ли 24.
А що не казваш как завърши ферментацията - захаромера показа ли 0 или 2 или 3 или 5 или не си го мерил ?
Щом ти е тръгнала на 55 значи е бил под 10% алкохола в казана.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 21:56
Мнения: 11
Местожителство: София
panrico написа:
Такааа. Днес сварих материала. Положението е тследното - 400мл първак излях, 2 литра на 48, и 3 на 41 градуса. Задържах я до 38, за да си допълня третия литър :D Накрая я смесих в една туба от минерална вода. Аз съм доволен от резултата, ще поседи малко, пък ще се почва :D То и колко са 5 литра де, но все пак. Обаче защо тръгна от 55 градуса?! До сега от грозде, сладка, джанки ми тръгваше на 65-70, спиртомера не можеше да изплува, а сега толкова малко.
При това хладно време няма начин за 8-9 дена материала ти да е бил готов за варене...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2014, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Здравейте и от един новак във варене на ракия от сливи. Ще ползвам темата и аз да питам. На 26.08. заложих сини сливи в два бидона.По 51-51.5 кг. в бидон ,сливи без костилки и разбити с бъркалка за теракол.Добавих по 15 килограма захар и 40 литра вода на бидон.Сливите ги смятам с 12% захарност.Взех ги по корави ,за да са здрави. По мой сметки ,захарността е 20% , а при мерене с захаромера показа 21%. Добавих и дрожди за вино. На другия ден 27.08. вечерта измерих 19% захарност,а на 28.08. показваше 11%.Знам че измерването не е коректно при започнала ферментация. Днес четири дни по-късно , захаромера потъна целия. От малките. Мерих от сока под шапката и от дъното ,резултата е еднакъв.Но запалена клечка кибрит гасне и материала шупти яко. За край на ферментацията ,ако съм разбрал правилно от прочетеното в форума, трябва да пробвам на вкус, клечката да гори и джибрито да падне към дъното.Но захаромера не може да се разчита. Бидоните са във мазата при температура 24 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2014, 15:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Няма нужда да чакаш да падне не дъното,достатъчно е просто да не е сладко като го опиташ -дори да нагарча .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: сливова ракия
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2014, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
На вкус ми е трудно да го определя.За първи път зареждам сливи. Леко нагарча и ми стипчи на езика.Не усещам сладост. На 14.09. имам записан ден за варене на казан с колона, дотогава се надявам всичко да е превряло. Ще дегустирам на вкус и по-натам, че три дни ще отсъствам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2014, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Материалът ти още сега е готов за варене.
Тия 2 седмици чакане няма да го подобрят. Даже гледай да не го влошат.
Независимо какъв е захаромерът ти - тестът е прост : мериш днес , мериш утре - и ако няма разлика в показанията (които трябва да са около 0-та и надолу) вариш.
Щом няма промяна в плътността (падане надолу) - значи ферментацита е спряла или свършила.
И в двата случая чакането няма да помогне.
Ако обаче е спряла на показания над 5-6% на захаромер - може да търсиш причини и би следвало да сладни леко.
Във всички други случаи - 0-1 % и даже най-добре под 0-та - ферментацията е приключила и материалът е за казан. Нищо че още се отделя въглероден двуокис и клечката гасне. Щом няма падане на захарност - нови проценти алкохол няма да се образуват.
Това с приказки от шипковия храст дето трябвало "да узрее" материала 20-21 дена е ала бала.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2014, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Мар 2014, 11:59
Мнения: 4
Тъй,взех си сливи,захар и какво направих.Изчидтих костилките ръчно намачках сливите добре иги разпределих в бидон по около33кг сливи 11кг захар разтопена в33л вода.Бърках една седмица,както съм чел от тук,ферментация си има всичко е точно :lol: Ще съм много благодарен на мнения за пропорцията и ако някой ми каже шапката потапяше ли се или не?Предполагам че е писано, но сам в ремонт и нямам време да търся.Благодаря ви предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2014, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Днес проверих сливовата джибра, че четири дни отсъствах.Захаромера пак се потопи целия, кибритената клечка гори ,а джибрата има вкус на младо вино.Шапката не е потънала ,има тънък слой джибри отгоре над сока.Сложих парче найлон между капака и бидона, че за тези нямам обръчи за стягане и сложи тежест отгоре.Сега ще чакам 10 дена да варя и да докладвам за резултат. Като се вари на колона, само сока ли се вари и как в домашни условия да пресовам джибрата за по-добър рандеман ? :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2014, 22:10 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Защо ще чакаш 10 дена?
Няма нужда да се заиграваш с пресоване на джибрата,не виждам смисъл.Каквото се сипва в обикновен казан това се сипва и в колонен.
Рандеманът зависи от алкохолното съдържание на материала и варенето,а не от това дали ще вариш само сок или и джибра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2014, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
gecata1059 написа:
Днес проверих сливовата джибра, че четири дни отсъствах.Захаромера пак се потопи целия, кибритената клечка гори ,а джибрата има вкус на младо вино.Шапката не е потънала ,има тънък слой джибри отгоре над сока.Сложих парче найлон между капака и бидона, че за тези нямам обръчи за стягане и сложи тежест отгоре.Сега ще чакам 10 дена да варя и да докладвам за резултат. Като се вари на колона, само сока ли се вари и как в домашни условия да пресовам джибрата за по-добър рандеман ? :prost2:

Правилно рече колегата @Немо - няма какво да го чакаш - готово е! Друго е, ако си възпрепятстван с нещо, но с тези 10 дни не печелиш нищо.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима