Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2014, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Ще варя след десет дни ,защото тогава имам записан ден. Но писах по-рано защото не знаех дали ще преври навреме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Да докладвам какво сварих. От 103 кг. сливи без костилки ,30 кг. захар и 80 литра вода- на казан с колона : 9 кил. на 64 гр., 8,5 кил. на 54 гр. и 6,5 кг. на 55 гр. Общо 24 кил. ракия. Мерих тубите с кантара че на око е трудна преценка.С хубав аромат на слива ,като за първи път. Първите 350 мл. отидоха в канала, а още 750 мл. за жената да си чисти прозорците.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Привет колеги. Имам малък проблем със "заготовка" от сини сливи за ракия. 110 кг сливи в два 120 литрови бидона и един 50 литров. В двата големи има по 8 кг. захар. Костилките са махнати и има сложени дрожди. След бурната ферментация обаче ( която протече с разпенване, което аз почиствах) започнах да усещам миризма на ацетон ( но ферментацията продължава, вече тиха ). Бъркам всеки ден. Доколкото разбрах трябва да сложа сода преди варенето което да неутрализира оцетната киселина.
Нямам идея защо е тръгнала да се образува тази миризма, освен че баща ми като му оставих сливите, ги е сложил в бидони в които до преди малко е имало плодов материал за ракия, или че беше малко топло по време на ферментацията.
В крайна сметка содата ще спаси ли проблема?
Благодаря.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2014, 09:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ацетон или оцет ?
Ако е ацетон (миризма на лакочистител, разредител за боя и лакове) проблемът може да е заради високи температури на ферментация.
Ако е оцет - е заради вкисване, което може да е заради недоизмити съдове както предполагаш.
Най-добре да се премери с пеха-метър или тест ленти за пеха от аптеката - трябва да са в диапазона до 5.
Ако пеха на материала е под 3.0 - има смисъл да се употребява сода преди варенето, но само докато се качи пеха-то над 3.

Ако става дума за ацетон и не е кисел материала - никаква сода.
Просто при дестилацията ще трябва да се отдели повечко първак, тъй като в него най-вече се концентрира ацетона и другите подобни.
Мен лично ме съмнява да е ацетон, по-скоро е ацеталдехид, но и той се концентрира в първака, тъй че просто отделете повечко първак и не го ползвайте за преварки - а за миене на прозорци или пърлене на пилета.

Има различни дрожди за ракия, някои от тях не са за високи температури. Твоите какви бяха ?
И каква е била началната захарност ако сте я мерили ? Еднаква във всички бидони или различна, и дали всеки бидон мирише по същия начин или само един , два и т.н. ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 16:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Опитах в няколко аптеки да намеря такива ленти за измерване на киселинноста но няма. Иначе миризмата е съвсем слаба и не мога да определя дали е на оцет или ацетон. Нещо средно ми прилича :)
Само два от бидоните са така (неизмитите добре) другите два са ОК.
Ще се похваля другата седмица след дестилацията :)

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2015, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2015, 16:18
Мнения: 12
Здравейте на всички, малко да актуализираме темата:
За трета година правя ракия, предните бяха една сливова и една гроздова. Тази година заложих 112кг сливи (като им махнах костилките, и като знам кантара на мургавите братя от които ги взех, ги смятам за 100 кг материал). Разпределени в 2 бидона по 120лтр, добавена 6кг захар и 24 лтр вода на всеки бидон ( въпреки че ме посъветваха да сложа по 12кг на бидон, вече бях изварил само 12 кг захар за вичкия материал и не ми се занимаваше снощи да я варя пак). Първоначална (плодовата) захарност беше към 15% , веднага след като смесих като меря ми показа 16-17%. И по сметки май е така :
15kg захар от плода + 12 кг добавени = 27 кг
100 кг плод + 12 кг захар + 48 кг вода = 160 кг
27/160*100=16,8% захарност в общия материал

Бърз въпрос: Тази захарност не е ли твърде малка? Късно ли е да добавя сега още захарен сироп, около 20часа след като съм добавил първия захарен сироп и вече кипи джибрата? Като всеки майстор тук гоним качество, не количество!
Защо всички твърдят , че шапката трябва да падне на дъното, а моя опит със сливовата (и на други съфорумци гледам) захарността пада на 0, джибрата има леко горчив вкус, клечката си гори ( един вид е готова за варене), а шапката стои горе? А всеки познат ракиджия ми казва , че тр да се избистри джибрито и шапката да падне, едва тогава е сигурно. Давайте съвети :)


Последна промяна nick name на 15 Авг 2015, 15:46, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2015, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Спрямо ракоя от сливи, до сега нямам случай шапката да не е паднала най-рано на 5-тия, най-късно на 14-тия ден. Ако не падне до 20-тия, значи има проблем..... Захарността пада на "0 "винаги няколко дена преди шапката. Поне при мен беше така.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Здравейте колеги, не съм правил ракия от сливи и искам да питам - как се махат костилките една по една от всеки плод или използвате някаква технология. Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 18:14 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Хората имат машини,други отделят на ръка...Един от най-разпространените методи е след смачкването на 2-3-4 тия ден от ферментацията да се отдели ферментиращата маса от падналите на дъното вече костилки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"Един от най-разпространените методи е след смачкването на 2-3-4 тия ден от ферментацията да се отдели ферментиращата маса от падналите на дъното вече костилки."
Това последното не знам откъде го измисли. Ако си заредил бидоните стабилно тамън ще намериш още толкоз на брой да прехвърлиш материала и да отделиш костилките..
Инак за домашни условия хващате ножа и си ги отделяте ръчно. Ако доста остава от плода по костилката може да оплакнете костилките в кофа с малко вода (да не ходи хептен на хал материала) и да я добавите в джибрите.

А не, извинявай, още толкоз не са необходими само ако съм заредил 200 л, ще ми трябва още един поне с такъв капацитет че да прехвърля материала от него и евентуално от другите...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 14:19 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Христо Петров написа:
Това последното не знам откъде го измисли. е...

Доста неща не знаеш...
Христо Петров написа:
Инак за домашни условия хващате ножа и си ги отделяте ръчно.

Чудно ми е как ще оправиш с ножа 1тон например...ама който си няма работа(акъл) може и 10т така да оправи.
Христо Петров написа:
А не, извинявай, още толкоз не са необходими само ако съм заредил 200 л, ще ми трябва още един поне с такъв капацитет че да прехвърля материала от него и евентуално от другите...

Стопли...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Под "домашни условия" имах предвид и по-малки количества
200-300 кг спокойно могат да се оправят с ножа, като се впрегне и някой роднина да помага пак не ми каза откъде го измисли това с прехвърлянето на джибрите???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 15:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Ице, този форум не е за заяждане. Приеми априори, че не знаеш всичко, така ще е по-добре и за теб.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Отдавна съм ги приел, а относно първото съм съгласен. Ще я карам по-кротко занапред..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливова ракия
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2015, 17:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Сполайте за съветите колеги.
Съдове имам, мисля да се пробвам първо по методата на Илия, някак по мързеливо /в смисъл на положителена емоция :D / ми се вижда. Ако не се справя ще падне голямо и внимателно дялкане с ножа, че пръстите са ми ценни.
Щото и на "онази" банка клиентите и бяха ценни, пък видяхме какво стана. Дето е казал народа - ценни, ценни, колко да са ценни :lol:
Ще докладвам при успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 195 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима