Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2008, 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Моля споделете Вашите рецепти за ферментация на жито, ечемик или царевица /може и с добавка на захар/, които сте пробвали, чули или прочели за тях. По възможност рецептите да са точни /продукти, начин на приготвяне, време за ферментация, варене и накрая какво излиза и дали боли глава :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2008, 07:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Казаха ми една рецепта

СУРОВИНИ

6 кг. жито или ечемик
16 кг. захар
2 бр. пакетчета хлебна мая /малки/
48 л. Вода


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


12 л. Вода се затопля в нея се разтварят пакетчетата с мая и след това се сипва житото. Така приготвеният разтвор се остава да престой 24 часа. След това в разтвора се разтварят 4 кг. захар, сместа отлежава 12 дни /разбърква се два пъти на ден/. На 13 ден затопляме 36 л. вода и разтваряме в нея 12 кг. захар и смесваме двете смеси. След 8 дни при добра температура в помещението може да се вари /зада проверим дали е готов материала поставяме захаромер ако показва около нулата е готов/.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2008, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Авг 2008, 09:55
Мнения: 4
взимаш 10кг царевица 15кг захар 65 литрь вода коло 150гр мая после преварваш и етоти ракиа :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 20:45 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Личен опит:

20 кг. жито или ечемик (без значение),
20 кг. захар,
80 л. вода,
1 калъп мая (500 гр)

Технология: (става дума за летните месеци от май до август)
Житото или ечемика го завързвам в някое старо перде или от найлоновите мрежа срещу мухи. Нито го мия, нито го лъскам, все пак няма да го ям. Затоплям водата и разреждам в нея захарта. В нея разтварям и маята. Заливам с разтвора житото в един пластмасов бидон и го оставям на сянка. Вари се на след 20-тия ден от зареждането. ПОВТАРЯМ: СЛЕД 20-тия ДЕН. Не си играйте със захаромер, та той още на 10-тия ден показва нула.. Да, ама не.... Вари се на 20-тия ден.
Като стане време за варене, махам вързопа със житото и дестилирам само течността. След като изтече спирта, изваждам от казана какво е останало, добавям вода докато пак стане 80 литра, пак разтварям 20 кг. захар и този път добавям половин калъпче мая (около 250 гр). И обратно при житото в бидона. След 20 дни отново дестилация. При второто варене се слага и патока от първия казан.
А житото не се вари, като мине двете цедки със захар, си го разстилате на слънце да изсъхне и после хоп на кокошките :):), нали и те душа носят.

Резултат:
От 40 кг. захар получавам поне 48-50 литра спирт около 43 градуса + известно количество паток (все пак първия паток съм го сложил във втория казан).
Така получения спирт поне аз го използвам по следния начин:
разреждам го до около 25 алк.градуса и зимата като варя гроздето го добавям по малко. Т.е. 2/3 гроздови джибри + 1/3 от житния (ечемичен) спирт.
Става гроздова та се е утепало.

Забележка: Дестилацията я извършвам в изцяло бакърен казан.

Успех.


Последна промяна vaskonit на 08 Юли 2009, 01:13, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 21:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
vaskonit написа:
Личен опит:
...


това ми напомня на една стара американска moonshine рецепта :)

и... гледайте захаромера, задължително :wink:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 01:21 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Това че захаромера показва нула не значи че ферментацията е свършила и цялата захар е разградена....
Пробвал съм и този вариант... да варя когато на десетия ден покаже нула... Резултата е следния: загуба на поне 200гр. спирт 40-42 градуса за всяко кило вложена захар... в сравнение с изваряване което се извършва на поне 20-тия ден...
При 20 кг. захар - сметнете сами..загубите са около 3-4 литра...
Но все пак в крайна сметка споделям само личен опит...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 01:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
vaskonit написа:
Това че захаромера показва нула не значи че ферментацията е свършила и цялата захар е разградена....
Пробвал съм и този вариант... да варя когато на десетия ден покаже нула... Резултата е следния: загуба на поне 200гр. спирт 40-42 градуса за всяко кило вложена захар... в сравнение с изваряване което се извършва на поне 20-тия ден...
При 20 кг. захар - сметнете сами..загубите са около 3-4 литра...
Но все пак в крайна сметка споделям само личен опит...

нещо има грешка някъде по твоето трасе... освен ако не си отървал материалът да изфирясва или да имаш грешки при меренето със захаромера? или спиртомера. Принципно ако следиш често захарността на материалът и го свариш точно в момента когато и "последната" прашинка захар е е обработена от последните дрожиди (това е теоритично понятие, струва ми се) ще получиш най-добрият резултат. Че вариш ракията от ечемик на 10-тият ден,а кайсиевата след 14-ят ден това просто съвпада с момента когато захаромерът е показал 0. Не се заяждам просто казвам кое е логично... това е колега и успех в начинанията :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 17:30 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Значи захаромера ми е немски, който освен захарността мери и температурата на течността. Грешка няма...
По-логично е нещо да изсвиряса след като изчакам известно време откакто захаромера е показал нула. А не да ми пуска по малко-спирт при варене на десетия ден и повече когато изчакам поне 20 дни.
Просто си е нужно време..
Точно така е и с гроздето...
Като го заложите за вино докъм 10-15-ия ден вече показва нула, ала имате ли вино???? Не... Трябва да мине и тихата ферментация още 20-тина дни за да е ферментирало всичко и да получите вино...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
колега значи говорим за ракия,нали така. Там щом захаромерът ти покаже 0 знчи всички захариди са преобразувани във спирт и колкото по-рано го свариш толкова по добре,понеже както казахте,ако губите време губите алкохолни пари във атмосфферата. Времето нужно за превиране зависи от много неща някои от които :
гъстота
температура
количество
т.н.
Поне така си мисля аз :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 17:57 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
да колега.. говорим за ракия...
значи ситуацията е следната...
ако сваря кашата в момента когато покаже нула т.е. около десетия ден, аз получавам по малко ракия... отколкото ако я сваря на двайсетия ден... по твоята логика, като изчаквам губя спиртни пари, тогава защо аз получавам повече ракия след изчакването....
Като изключим ситуацията със житото, на всички е известно че плодовете съдържат някаква захар... Само че тя не е каква да е захар. Дели се на захароза, глюкоза, фруктоза. Захарозата и глюкозата ферментират за десетина дни, но фруктозата за да ферментира и трябват поне 15-20 дни... Така се получава ситуацията че захаромера показва нула, но всъщност има останала фруктоза която все още не е ферментирала... А за това е нужно време...
Справка: Димитър Цаков - Химичен състав на гроздето, Митко Ников - Практическо лозарство...
Така си обяснявам и аз ситуацията с житото... може захаромера да показва нула, но си има остатъчна захар която все още не е ферментирала... Затова и аз получавам повече ракия след като изчакам известно време.


Последна промяна vaskonit на 08 Юли 2009, 18:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
за съжаление по моята логика имаш грешка. не се ангажирам с познанията на специалист,просто и аз варя ракия и говоря от личен опит. Разбрал съм те от самото начало какво искаш да кажеш. просто няма такова понятие "ракията се вари на точно 20-ят ден". сега може и аз да съм с грешка надявам се да се уточнят неща. Иначе успех за напред и наздравичката ! :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 18:14 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Карай, както и да е... раменихме мнения...
Поне това са моите наблюдения и така си варя...
И докато се ровех в книгите за да докажа възгледите си, попаднах на една рецепта за троянска сливова, така че може да я напиша но в съответната тема... мисля че имаше подобен въпрос какви билки се слагат в троянската сливова....
Наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако сте забелязали когато свърши бурната ферментация на виното вкусъ му е горчив /не мяза на вино/, виненият аромат взема да се осеща след приключване на тихата ферментация. При виното гоним вкуса а при ечемика алкохола.
Според мен трябва да се направи опит, с два бидона поставени в едни и същи условия и с един и същ материал. Първият да се свари при показание на захаромера 0%, а вторият при преключване на тихата ферментация. Зада се докаже кой прав кой крив.
Аз когато меря захарноста на материала не търся нулата на захаромера, слагам го в съд с вода и преценявам докаде потъва, трябва захаромера да потъне в материала така както в водата. Даже е по правилно да се пробва в 10% алкохолен разтвор.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: 2-3 чаши пелин
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 12:10 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2009, 07:16
Мнения: 16
Местожителство: София
Много ме е яд че не ви открих преди 2г.
Тогава съсипах 40кг. жито, 2кг. мая, време, нерви, транспорт и газ за казана................
Сега след като поизчетох доста от форума, реших пак да пробвам воден от вашия опит и грешки.
Днес купих 5кг. жито, измих го и го накиснах в лиген да набъбва, залях го с вода 30С'. Ще продължа да споделям експримента.
Имам едно предложение: в заглавието на постовете да пишем кой на колко чашки е та да не стават скандали :D :D :D :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Стигнах до извода, когато се прави рецептата с ечемик захар и вода, няма смисил да се кисне и да се сменя водата, защото тези вещества които хранят дрождите заминават. Щом вече си го накиснал сложи и водата дето го киснеш в бидона. И внимавай с лимонтозуто даже може и да не слагаш въобше.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима