Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2014, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2014, 17:58
Мнения: 5
Ще се пробва! Благодаря :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2014, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2013, 20:23
Мнения: 8
Здравейте,имам две рецепти,едната е
10кг царевица или ечемик,10кг захар,70л вода,200гр мая и 5-6 пакетчета лимонтозу
другата 10кг царевица,10кг ечемик,20кг захар,140 л вода ,5-6 пакетчета лимонтозу и 200гр мая
И двете се чакат 20дена,като първите 5-6 се разбъркват
Смятам да пробвам с царевица или жито,но като гледам рецептите в началото захарта е два пъти по малко.Това дали ще е проблем?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2014, 17:49 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
И с мозаечен камък става... по-евтино е...

viewtopic.php?p=26582#p26582

:buch:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2014, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2013, 20:23
Мнения: 8
Едната тема до преди малко я четох,а другата"Вие не можете да четете този форум"
Четох и това на victoryvt

Истината е в озахаряването на малца !
Така няма да има нужда от купуване и влагане на захар.
Количеството на маята ти е кански огромно.

1. Има готов малц ечемичен - БГ производство - цена около 1.30-1.40лв. за кг.
2. Можеш да озахариш 5кг. жито с 1кг. от този малц. Което ти спестява правенето на житем малц.
3. Има специални дрожди за зърнен алкохол - 15гр. от тях струват 2.80 лв. и са за 20-25кг. зърно.
4. Ферментацията протича за около 72 часа ! Веднага след това се дестилира, защото има опасност от вкисване.
5. Задължително се прави преварка или се работи на казан с колона.

Има и друг начин за преработка на жито за добив на алкохол (водка) :
1. Ползват се два промишлени ензима : термостабилна алфа-амилаза и глюкоамилаза.
2. Следва пак ферментация и дестилация.

Има и комбиниран метод (аз го предпочитам) :
1. Втечняване и разваряване с термостабилна алфа-амилаза.
2. Озахаряване с малц.
3. Ферментация и дестилация ...
Отивам да почета още малко


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2014, 21:02 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Грешката е моя - темата е била архивирана.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Янко дано не е късно последния пост е от 10.12.2014а сага е 14-ти.
Така ,малко сметки :
10кг+70=80
10Х100/80=12.5 %
За вино е крайно слабо за изваряване може но после ще трябва преварка.
Началния градус ще е нисък (при дестилация) и бързо ще "върви' към паток!
Няма лошо да се провеждат ферментации на материал с ниско захарно съдържание но съществува опасност от вкисване и нисък начален градус при изваряване.
От друга страна ферментацията ще протече до края.
Хлебната мая върши работа но вече сме ХХI век- има нет има онлан търговия има и дрожди за вино и ракия специална селекция :nixweiss: .
Декември не е месец за ферментация ако не си подготвен технически да поддържаш оптимална температура.
Успех!
:zauf2: :prost: :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2013, 20:23
Мнения: 8
Не е късно.И аз се замислих че е студено ,също и за дрожди ,и без това имам около 200л джибри дето трябва да преврат отново.Само не знам захар ще трябва ли да слагам.Попрочетох и за озахаряване на зърното,но не е за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2014, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2014, 17:58
Мнения: 5
фдсфсд
cavxan написа:
Цитат:
Абе хора, вече го дискутирахме тук някъде. Отивате в някой магазин за акваристика и взимате 100-200 W потопяем нагревател за аквариум с вграден терморегулатор, след това от магазин за паркет взимате полиуретанова подложка за ламинат или пък бабъл фолио за опаковки, с което завивате с няколко слоя бидона и забравяте за проблема със спрялата ферментация. За стабилност отвън може да навиете стречфолио.

Материалът в никакъв случай не трябва да бъде под 15°C, защото ферментацията се проточва прекалено и възникват различни опасности. Високите температури над 28°C пък са друга беля...

Идеалната температура е около 21°C, но при някои плодови материали е добре да е 3-4°C по-ниска.

ПП
Чак сега видях, че темата всъщност е винарска, ама нали съм си на ракиена върна... :)
При някои вина оптималните температури са други, но методът може да е същия.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий

viewtopic.php?f=9&t=1286&start=105
Решения има въпрос на пари и време :) .
:kaffee2:


За протокола отказах се да топля джибрите. Закарах ги за изваряване, резултатът 26 литра ракия 65 градуса и около 3-4 литра паток. Преместих бидоните в по топла маза с температура около 15-16 градуса заредих на ново и сега джибрето ври яко :megagrin: този път ще се следи по сериозно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2015, 21:20 
Offline

Регистриран на: 02 Мар 2015, 20:19
Мнения: 1
Здравейте колеги.Поради лошата реколта от грозде миналата година,реших да направя ракия от жито за пръв път.
Използвах следната пропорция: 20 кг. жито,20 кг. захар,80 л. вода и 60 гр. мая (От тук прочетох от 0.5 до 1 гр. на литър течност)
Житото го пресях,не съм го мил,и го накиснах в тави в слой от 5 см. жито, вода да покрие.
Какво се случи държах го с вода повече от 24 часа и житото попи водата и отгоре започна да мухлясва.
С една шпакла отделих много внимателно мухлясалия слой заедно и с доста от здравия материал,покрих
го с влажни парцали преравях го ежедневно гледах да е влажно постоянно и най накрая покълна.Сложих го в бидон,
разтопих захарта в отделен съд да заври, охлади се добавих към житото (житото не съм го мелил) ,
размих 60 гр. мая в една купа с хладка вода ,и я добавих,след това бъркане ежедневно по 2 пъти поне на ден накрая
захарта падна под 5 % пръчката на захаромера стърчеше на 2 мм. от течността,но не потъваше и до там.Реших да варя така.
Запалена клечка кибрит гореше спокойно.Варих само течност.Какво се случи?
Изтече 20 л. мътна пенлива ракия,като още след 12 литър падна на 40 градуса,понеже се видя,че ще се преварява оставих
първак паток всичко заедно.Общо всичко 20 л. 40 и нещо градуса,значи житото не пуснало нищо.
Понеже бях заредил 2 бидона при варенето на втория сипах 1 пакетче 80 гр.сода бикарбонат уж да неутрализира пяната ,никакъв ефект.
Обрах пяната от горе с една цедка и резултатът беше същия като първия път даже още по мътна.

Преварка 40 л.прецедена мътна пенлива ракия 60 л вода.Резултат 20 л. бистра ракия 66гр. останалото под 20 л. отново мътна и пенлива.
Тая пяна ме изяде. :wallbash: влиза в лулата защото при чистене виждам някаква гняс в единия край от към серпентината и по капака от вътре.
Как се получава не мога да разбера особено при преварката?Всичко е измито отлично има 1 педя разстояние от течноста до ръба на казана
и после още около 30 см капак до лулата,варя само течност разредена с много вода ??????????????? :?

Не знам да ли да се занимавам да зареждам 2 път мислех си да смеля житото и пак същата технология ,ама ако пак така ми се пени ... :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
Здравейте сложих в бидон житото предварително накиснато за три дни и после го сложих в бидон добавих още едно шише оцет 700мл 20кг захар и 80 литра вода вместо мая сложих дрожди за трудна ферментация и активатор династар след 24часа само леко бълбука а захарнноста не мърда 20и това е какъв може да е проблема


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 12:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
vidrax написа:
какъв може да е проблема

Никакъв.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 13:00 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Виждал съм да изхвърлят вкиснат материал, други пък го вкисват нарочно. Никак не успях да разбера, какъв е този мерак за оцетна ракия... :?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 13:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Мда..това с оцета ,толкова е нищено във форума,че аз вече просто го подминавам.Всеки е свободен да си разваля нещата ,както намери за добре...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Това е от "опита" и "традициЙте". :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 14:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 233
Местожителство: Пловдив
Не знам.... за мене даже е меко казано обидно !!!! На някой колеги очи не са им останали от писане и поясняване и то често на едно и също нещо,други пък въобще не си напрягат(поне малко) мозъка !!!!!! :x

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима