Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 19:56 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Аха, и аз не слагам лимонтозу.... като зареждам житото.

Всъщност някой ще каже ли за какъв дявол го слагат това лимонтозу???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 20:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
vaskonit написа:
Аха, и аз не слагам лимонтозу.... като зареждам житото.

Всъщност някой ще каже ли за какъв дявол го слагат това лимонтозу???


Дрождите (маята) работят по-добре пи по-ниско pH (по-висока киселинност на разтвора)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 22:04 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Тъй, тъй...... питай и ще ти се отговори..
Само че с тези различни добавки и модернизации, ми се струва че все повече се отдалечаваме от класическото добиване на ракията.
Да не говорим че вече масово младото поколение няма представа от тайнството на варенето на домашната ракийка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: 2ра пелин
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 06:22 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2009, 07:16
Мнения: 16
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Стигнах до извода, когато се прави рецептата с ечемик захар и вода, няма смисил да се кисне и да се сменя водата, защото тези вещества които хранят дрождите заминават. Щом вече си го накиснал сложи и водата дето го киснеш в бидона. И внимавай с лимонтозуто даже може и да не слагаш въобше.

Късно го прочетох, вече смених водата, но нищо човек се учи докато е жив.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2009, 08:36 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
vaskonit написа:
Тъй, тъй...... питай и ще ти се отговори..
Само че с тези различни добавки и модернизации, ми се струва че все повече се отдалечаваме от класическото добиване на ракията.
Да не говорим че вече масово младото поколение няма представа от тайнството на варенето на домашната ракийка.


Не е точно така. Там, където имат традиции в производството на спирт от зърно използват разни техники за понижаване на pH-то.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2009, 19:14 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2009, 07:16
Мнения: 16
Местожителство: София
Днес е 2ри ден от смесването на житото,2пак. мая, захар 5кг. и вода около 10-12лт. получих захарност 20%.Материала ври добре, захарноста падна на 15% но температурата е 27°С. Та да питам: при тази температура какво е отклонението на захаромера? И втори въпрос, след 2 дни ще слагам другите 10кг. захар, да наглася захарноста на 20% или да наливам директно 40лт. вода?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2009, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Захаромера е калиброван при 20 градуса при отклонение в температурата а "+" "-" 10 градуса дава отклонение "+" "-" 1% което не е фатално. Най добре в друг съд наллей 20л вода гореща от боилера разтвори 10кг. захар, след това долеи другите 20 л. студена вода но така че общата температура на захарният разтвор да стане около 30 градуса /дане пресечеш ферментиращият разтвор/ или ако е висока температурата изчакай да спадне на 30 гр. и така долей. Ако нямаш термометър си купи.
Тези два пакета мая по колко грама са, защото рецептата е с две пакетчета по 40гр. /целта на рецептата е краиният продук да не удря на мая, за това се слагат първо 5кг. захар и когато достатъчно се развият дрождите добавяш останалите 10кг. захар/

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2009, 17:42 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2009, 07:16
Мнения: 16
Местожителство: София
За захаромера мерси за инфото. Със захарта ще падне игра че нямам толкова големи съдинки, но пропорцията е ясна 40л. вода/10кг. захар. Термометри тамън 2бр. , единия е от химическа лаборатория и е гарантирано точен, другия учудващо показва същото макар че е куча марка. Маята е по 42гр., мисля че 4гр. не са фатални. Сега като го подуша въобще няма мирис на мая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2009, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
На следващият ден като сложиш захарният сироп измери температурата на материала /аз слагам в бидона плуващ термометър, от тези които се слагат в коритата на бебетата/, температурата трябва да е около 25гр. това го знам от сайта за турбо дрождите когато е по висока ферментира по бързо, но се образуват освен етил и други алкохоли които са вредни.
viewtopic.php?t=219 разгледай темата има интересни работи
Изображение
Това шише от минерална вода го пълнех с топла вода като грейка и завивах бидона зада стопля материала.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2009, 13:41 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2009, 07:16
Мнения: 16
Местожителство: София
ми температута около 26-27'С
Навън е 30'С
Грейка сложих само оня ден че беше хладно
Днес налях 10кг. захар (растворени) и 38 лт. вода
Достигнах около 18% захарност при 30'С


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2009, 10:00 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2009, 07:16
Мнения: 16
Местожителство: София
Имам едно питане към знаещите (с повече опит).
Захаромера от преди два дни потъва до дъното на колбичката,
ще исчакам до другия петък и мисля да варя.Но в бидона си ври като преди да падне захаромера.
Та питането ми е, ако продължава да ври и дръгия петък да чакам ли още или да варя??????????????????


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2009, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Вари няма проблем. Предния ден преди да вариш опитай материала да ли е кисел, ако е сложи едно пакетче сода на бидон, почакаи час два да се успокои и опирай пак дали е кисел ако е пак сложи пакетче сода, разбъркай остави да се успокой и го опитаи и така докато почти не се осеща киселото /това се прави за да не киселее ракията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2009, 05:32 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2009, 07:16
Мнения: 16
Местожителство: София
А, това със содата го знам, но благодария всепак.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009, 21:50 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2009, 07:16
Мнения: 16
Местожителство: София
На 7 и 8ми варих и изкарах 10лт. 65'. От няколко места знам че залагат същото жито наново. Така направих и аз но за 18 дни захарноста падна само на 15% и от няколко дни немърда, бидона е на балкона и е на топло, температурата на материяла не падала под 24'. Къде бъркам и как да го поправя??????????????????????


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2009, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
vaskonit написа:
да колега.. говорим за ракия...
значи ситуацията е следната...
ако сваря кашата в момента когато покаже нула т.е. около десетия ден, аз получавам по малко ракия... отколкото ако я сваря на двайсетия ден... по твоята логика, като изчаквам губя спиртни пари, тогава защо аз получавам повече ракия след изчакването....
....... .



мисля върху писаното от колегата от доста време и намерих къде е грещката!! Ами колеги захаромера е направен да мери захар във вода!! но към 15тия ден в материала вече има достатъчно спирт за да излъже захаромера!! , в смисъл имаме примерно 78%вода 22% спирт... но тази течност е тоста по "Лека" от чистата вода и захаромера даже да има остатъчна захар ще покаже 0..даже и да потъне на дъното :) !!! днес ми показвва 0, но ще изчакам другата седмица да видя каква ще е разликата спрямо друг път :)

п.п. и като ми остане време ще направя ЕКСПЕРИМЕНТ :
патока като падне на 20-25 градуса ще смеся 200гр. захар в кило паток !! ако захаромера покаже 0 ... Юппиии :) грешката е вярна ;) ще се наложи да си градуираме друг захаромер които да мери верно в разтвор 75%вода и 25% спирт

приемам всякаква критика за теорията си :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gursell, Мартин85 и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима