Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2010, 22:47 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Да правилно че е писал 40 кг. захар, понеже видях че рецептата е с 20 кг. и се заблудих. Теоретично сметката излиза ама на практика никога не се получава. Захарта я продават с някаква влажност :?: теглото винаги е в минус, чистото вещество рядко надхвърля 88% и сметката все не излиза :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Re:
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2010, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
stones написа:
:?: :?: :?: Здравейте,имам един въпрос по тази рецепта...надявам се няко да ми отговори че съм се навил да я пробвам.След като сложя всичко в бидона 20 дена се оставя на сянка но дали се затваря бидона плътно и дали се бърка през тези дни? :?: :?: :?:


аз лично първата седмица си я бъркам по 4-5 пъти дневно (най малкото захарта която не съм я разтворил напълно се утаява)

а отноасно уплътняването: затварям горния край с наилон и го завързвам стегнато , но да да не прави налягане пробивам два три отвора с игла на найлона, така хем не могат да се доберат ни мухи ни нищо хем е просто


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Re:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2010, 16:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
karabuz написа:
а отноасно уплътняването: затварям горния край с наилон и го завързвам стегнато , но да да не прави налягане пробивам два три отвора с игла на найлона, така хем не могат да се доберат ни мухи ни нищо хем е просто

Еи като прочетох това ми доиде голяма идея :idea: Като ферментирам в бидон не слагам воден клапън да не пробивам капака, ето какво ми хрумна, преди да се върже наилона за бидона по средата да се пробие една дупка в която да се вкара тръбичка и да се върже след като се върже наилона за бидона в тръбичката се вкарва маркуч който от другата страна се вкарва в буркан с вода. И готов воден клапън. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Re:
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2010, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
petiomalchev написа:
karabuz написа:
а отноасно уплътняването: затварям горния край с наилон и го завързвам стегнато , но да да не прави налягане пробивам два три отвора с игла на найлона, така хем не могат да се доберат ни мухи ни нищо хем е просто

Еи като прочетох това ми доиде голяма идея :idea: Като ферментирам в бидон не слагам воден клапън да не пробивам капака, ето какво ми хрумна, преди да се върже наилона за бидона по средата да се пробие една дупка в която да се вкара тръбичка и да се върже след като се върже наилона за бидона в тръбичката се вкарва маркуч който от другата страна се вкарва в буркан с вода. И готов воден клапън. :prost:


без да претендирам че имам кой знае колко опит (15-20 казана) вярвам че като се направят малко наброй и малки дупки самия поток на газовете е силен и в посока от бидона към околната среда (заради кипенето на материала ) и не виждам смисъл от воден клапан .. нали и без тва на ден сумати пъти се получава контакт с въздуха като го бъркам :)


само да попитам колко грама лимонтозу слагате на килограм захар ? един приятел ми каза 20 гр на кило захар .. не е ли много аз досега слагах около 300гр. на 50 кг захар


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2010, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За лимонтозуто, с поставянето му в пращината целим постигане на някъква киселинност на средата. Повечето от дрождите се развиват при рН 3,5-7,0. При рН, по-ниско от 2.6, дейността на дрождите се прекратява. За алкохолните дрожди дават перфектни условия рН 3,5-5,5. Специялно за ракията от зърно и захар помолих съфорумеца ilu6a /понеже има достъп до средства с които се мери киселеноста/ да замери колко става киселинноста ако в 10л. вода се разтвори едно пакетче 10гр. лимонтозу резултата е рН 2,78. Водата от различни източници има различно рН, така че тази стойност е ориентировачна. Мисля че ако на 10л. вода се сложат 7гр. лимонтозу ще се влезе в границите.
Бъркането на материала от ечемик и захар има смисъл само в първите няколко дни до достигане на максимума на ферментацията, след това пречи, Защото при добра аерация се активира размножаването на дрождевите клетки, но ферментацията е много слаба. При анаеробни условия се установява обратния ефект-размножаване почти не се наблюдава, но се образува интензивно етанол. При другите джибри се бърка докато потънат да се предпази материала от болести.
Постарах се и да си нарисувам идейката:
Прикачени файлове:
ABCD0016.JPG

Пък ако бидона е с обръч наилона напров може да се стегне с него.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 00:03 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Идейката си е много добра ! Ако останеш без работа можеш да си вадиш хляба като художник-сериозно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 00:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
petiomalchev написа:
Бъркането на материала от ечемик и захар има смисъл само в първите няколко дни до достигане на максимума на ферментацията, .........


тва е супер че съм мързелив човек ще пробвам с бъркане 2-3 дена :)


petiomalchev написа:
За алкохолните дрожди дават перфектни условия рН 3,5-5,5.
.


а това е много ценна информация , след 2 седмици кат залагам наново ще го пробвам практически със смес 200л. :) и ще споделя


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Със сигурност не съм първия сетил се /явно не става, но да попитам/ но не може ли вместо мая за хляб да се сложат винени дрожди за да се избегне тая миризма от маята?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Идеята която подхвърля mushmurok ми се върти в главата но не съм я изпробвал.смятам че би могло да стане но требва да се използва активатор за дрожди или тор за дрожди .
http://zlatnatabachva.com/index.php?opt ... e&Itemid=1
Така и не си поръчах а при нас не предлагат.За винените дрожди трябва да се създаде благоприятна среда по отношение на pH хранителни вещества и темпетатура. В гроздовия сок (ширата) има тези благоприятни за винените дрожди съставки без температурата :) но в захарния сироп не.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2011, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Привет на всички!

Ето един нагледен пример, според мен лесно и елементарно за изпълнение:

http://www.youtube.com/watch?v=LZP8OayE ... re=related

Използвани съставки:
2.5 поунда=1.33 кг царевично брашно
4 паунда= 1.8 кг захар
2 пакетчета по 7гр суха мая за хляб
2.5 галона вода=9.5 литра вода
за 5 дена ферментира

Моля дайте вашите мнения...за съставките, пропорцйите...може ли нещо да се подобри ? Как да овкусим този чист спирт че да заприлича поне малко на нашенска ракия...или какво изобщо може да се прави с този готов продукт?

Моля НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ "весцеляшкото" поведение на колегата от филмчето! ....Знам че на всеки му се иска....ама тук гледаме "професионално" на нещата!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2011, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Така..муншайна е отвратителна работа...то си е за американците,вкус на водка... :) или малко повече..абе сложи го в буре,или му сложи някаква есенция и си готов.Има един алкохол който е от царевица 96 об.% алкохол...аз ще правя мастика от него.за друго не се сещам...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2011, 05:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
plamm рецептата ще стане малко ми се вижда доста маята и едно пакетче е достатъчно. Друго важно е температурата на водата при която се слагат дрождите трябва да е 35градуса, сухата мая първо се посипва върху повърхноста равномерно и се разбърква след 20мин. Много важна е температурата на ферментация трябва да се подържа в граници 20-25 градуса. пък за колко време ще ферментира зависи зависи пак от температурата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2011, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това което предлага pllam е вариянт на :
Цитат:
На чичо ти Джеси мързеливата рецепта за цаервично уиски
съставки:
18.75 л чиста водица
3.1752 kg натрушена царевица
3.1752 kg бяла захар
1 ч.л. дрожди (мая)
Чичо Джеси :lol: казва така:
ПЪРВА ФЕРМЕНТАЦИЯ!
Смесваш всичко по написаният ред. Бъркаш. Оставяш за 3-4 дни да преври.
ПЪРВО ВАРЕНЕ!
Вариш само бистрото на материала.
ВТОРА ФЕРМЕНТАЦИЯ!
Заливаш пращината в бидона с 11.25 л вода да не измрът дрождите. След като свариш "уискито" бъркаш от казана материалът който си сварил и вземаш 3.75 мл (25 % от матриала който си налял )и го наливаш в бидона при пращината + 3.1752 kg бяла захар за повторна ферментация.
ВТОРО ВАРЕНЕ!

Тук на вместо натрушена царевица се използва царевично брашно и пакетчето суха мая!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2011, 01:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2010, 19:19
Мнения: 11
plamm написа:
Привет на всички!

Ето един нагледен пример, според мен лесно и елементарно за изпълнение:

http://www.youtube.com/watch?v=LZP8OayE ... re=related

Използвани съставки:
2.5 поунда=1.33 кг царевично брашно
4 паунда= 1.8 кг захар
2 пакетчета по 7гр суха мая за хляб
2.5 галона вода=9.5 литра вода
за 5 дена ферментира

Моля дайте вашите мнения...за съставките, пропорцйите...може ли нещо да се подобри ? Как да овкусим този чист спирт че да заприлича поне малко на нашенска ракия...или какво изобщо може да се прави с този готов продукт?

Моля НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ "весцеляшкото" поведение на колегата от филмчето! ....Знам че на всеки му се иска....ама тук гледаме "професионално" на нещата!


Спирта става за анасонлийка .
На 1 лт. 60 градуса спирт 50-60 грама анасоново семе ,
след минимум 3 часа преварка (разрежда се на 25-30 градуса)
Последнийа път сложих 10-15 стафиди в казана при преварката ,
резултата не е лош .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2011, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Добра идея да се повтори ферментацията "cavxan".
Благодаря и на "zero" ама не знам откъде да намеря анасоново семе.
Да споделя аз сложих в 0.750л бупкан дистилат разреден до 50 градуса 5 сушени кайсии(от магазина) и до сега една седмица - има вече аромат но сладни доста - има ли начин да се избегне сладостта?
Как е по добре да се слагат каисиите в разреден или неразреден дистилат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 134 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP, Koky и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима